Kolumnit

Sallittua väkivaltaa ja pienempiä murheita

Kolumnit 5.6.2018 20:00
Karina Jutila

Suomessa elää tuhansia naisia, jotka on silvottu ja monia tyttöjä, jotka ovat vaarassa tulla silvotuiksi. He ovat suomalaisia tyttöjä, täällä kasvaneita, mutta heidän kulttuuritaustaansa kuuluu silpominen ja sitä perinnettä pidetään yllä. Näin kertoi World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothóni Ylen haastattelussa.

Joka vuosi loma-aikaan Suomesta lähetetään tyttöjä entisiin kotimaihinsa ruhjottaviksi. Gothóni arvioi, että sukuelinten silpominen uhkaa Euroopassa noin 180 000 naista ja tyttöä vuodessa.

Naisten ja vähemmistöjen oikeuksista on keskusteltu paljon viime vuosina. Avioliittolain muutos ja kampanja seksuaalista häirintää vastaan ovat osoituksia joukkojen voimasta. Julkiseen purentaan ovat päässeet myös naisten asepalvelus, ministerin aborttikanta ja sukupuolitetut vessat – se, onko sopivaa ohjata ihmisiä hame- ja housukylteillä pissalle.

Tämän ajan kummallisuuksia on se, että wc ja väkivalta voivat herättää yhtä kiihkeän keskustelun. Asioiden mittasuhteita ei liikaa kysellä ja vielä vähemmän arvioidaan sitä, mitä puheella saatiin aikaan.

Sanasodat nostavat esiin epäkohtia, mutta ongelmia niillä ei ratkaista. Uudistuksiin tarvitaan laajaa poliittista voimaa – eri puolueiden, järjestöjen, sukupuolten ja sukupolvien tukea. Yhteinen näkemys voi löytyä vain, jos ylenkatse toisinajattelevia kohtaan ei turmele neuvotteluja ja pinna kestää.

Asiatyyli kannattaa muistaa myös tasa-arvotyössä. Kirosanat ja muut someajan ilmaisutavat eivät edistä tavoitteita päätöksenteon tasolla. Katu-uskottavuus toimii vain kadulla.

Jos tasa-arvoa halutaan viedä tehokkaasti eteenpäin, keinot kannattaa valita viisaasti. Ensiksi on syytä pohtia, miten tasa-arvon vastustajat, epäilijät tai siihen välinpitämättömästi suhtautuvat muuttaisivat asennoitumistaan ja ymmärtäisivät asian merkityksen.

Ehdottomuus, tietämättömyyksien alleviivaus ja iva tuskin toimivat silloin, kun on aika innostaa uudet ihmiset yhteistyöhön.

Sen sijaan tasa-arvopyrkimyksiä kannattaa perustella ihmisoikeuksilla ja Suomen yhteiskuntamallilla. Yhdenvertaisuus tuo vakautta ja rauhaa.

Myös maamme historiassa riittää näyttöjä siitä, miten kaikkia suomalaisia on tarvittu ja syrjintään sortuminen on heikentänyt yhteiskuntaa, tuottanut kärsimystä, surua ja katkeruutta. Esimerkeillä perusteleminen toimii paremmin kuin puhdasoppinen julistaminen.

Saarnatyyli ja moralisointi eivät vie tasa-arvoa eteenpäin, koska ne sulkevat pois ihmisiä, joiden mukanaolo on itse asialle välttämätöntä.

Ikivanha tavoite palkkatasa-arvosta muuttuu todeksi vasta, kun työmarkkinajärjestöjen vahvat miehet antavat sille tukensa. Viimeistään se etenee silloin, kun koulutetut naiset eivät enää niele selityksiä ja työelämässä on pakko jättää vanha aika ja ajattelu taakse.

Kirkko on toinen tasa-arvokehitystä väistelevä jättiläinen. Niin kauan kuin kirkkoa johtavat miehet ovat tyytyväisiä nykytilanteeseen ja seurakunnat uinuvat, naiset kelpaavat herranhuoneeseen vain palvelijoiksi. Iänkaikkisesti se ei jatku, koska vinot valinnat vievät veronmaksuhalut.

Hyvääkin tapahtuu. Perhevapaiden uudistaminen on myötätuulessa, koska vaikuttajamiehet ja -naiset eri sektoreilla pitävät asiaa tärkeänä. Tosin siinä keskustelussa kannattaa huomata, että edistyksen suojissa ajetaan myös ideologisia tavoitteita.

Osa on vilpittömästi poistamassa järjestelmän ongelmia, osa leikkaamassa vapaiden kestoa ja kustannuksia, osa kaventamassa erityisesti pienituloisten vanhempien mahdollisuuksia valita tavat hoitaa jälkikasvuaan. Perhevapaissa äänivalta näyttää olevan niillä, joille lapset ovat järjestelmäkysymys.

Suomessa puhe ongelmista puuroutuu. Kun epäkohtien lista on loputon, kipeimmin korjausta vaativat asiat uhkaavat jäädä vaille huomiota.

Juuri nyt yhteiskunnan turvaa ja tukea tarvitsevat ne hiljaiset tytöt, joita saatellaan Suomen suvesta väkivaltamatkalle perheen entiseen kotimaahan. Kulttuurien kohtaaminen ei saa tarkoittaa sitä, että sietämättömältä vääryydeltä suljetaan silmät.

Tyttöjen suojelemiseksi töitä tekevät toivovat hartaasti, että yhteisöjen miehet korottaisivat ääntään, koska heidän sanansa painaa. Myös maahanmuuttotaustaisten poliitikkojen pitäisi tehdä selväksi, että Suomessa silpominen on törkeä pahoinpitely ja rangaistukset sen mukaisia. Velvollisuus suojella lasta on ohittamaton.

Pahuutta maailmassa riittää, ja yleiskriittinen pauhu voi peittää olennaisen ja niellä voimat. Itse kukin voi kuitenkin pysähtyä, kyseenalaistaa pintakeskustelun mustavalkoiset asetelmat ja laatia oman tärkeysjärjestyksensä. Tekoja pitää vaatia ainakin asioissa, joissa itku ei auta.

Karina Jutila on yhteiskuntatieteiden tohtori ja e2 Ajatuspajan johtaja.

MAINOS

Kommentoi

Kuuluuko tasa-arvo valkoiselle miehelle?

Onko olemassa positiivista syrjintää? Olisiko mikä tahansa karmeus hyväksyttävää kun laitetaan eteen positiivinen etumerkki?

Voisiko yhdenvertaisuusperiaate joskus tulevaisuudessa tarkoittaa sitä, että kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus tulla valituksi. Jos samaa työtä hakee kaksi henkilöä, olisiko täysin demokratian oppien vastaista, että henkilön väri,seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli tai puoluekanta ei vaikuttaisi lainkaan valintaan. Tehtävään tai toimeen valittaisiin paras HENKILÖ. Jos paras henkilö sattuisi olemaan valkoinen mies, myös hänet saatettaisiin valita.

Vaikka hakijoiden joukossa olisi mukana naisia ja muita ”alistettuja” ryhmiä. Jos eduskuntaan valitaan 60% miehiä ja hallitukseen valitaan 50% miehiä, olisiko aivan vallankumouksellista kokeilla kansan tahdon noudattamista hallitusneuvotteluissakin? Onko kansan tahdolla enää mitään merkitystä nykydemokratiassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Islannissa ja Tanskassa saatetaan nimenomaisesti kriminalisoida myös poikien ympärileikkaus uskonnollisista syistä. Myös Suomessa pitäisi tehdä vastaava lakimuutos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kummallista että tässä moititaan suomalaisia miehiä ja kirkkoa vaikka se todellinen moitittava on kulttuuri, joka harjoittaa tätä silpomista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kymmeniä tuhansia poikavauvoja joiden sukuelimet on silvottu erään meillä yleisesti hyväksytyn uskonnon nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maassa maan tavalla tai maasta pois ja siihen pätevät lait. Vasta luin ruotsista uutisen että tytöt laittaisi lusikan alkkareihin merkiksi virkailijoille että heidät ollaan viemässä silvottavaksi. Silvotut suomalaiset tytöt huostaan ja tekijät vastuuseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea uskoa, että suomalaisen yhteiskunnan suvaitsevaisuutta lisätään sillä, että tänne tuodaan tuhansittain ihmisiä joiden oma kulttuuri on kaikkea muuta, kuin suvaitsevainen??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät kestä järkevää keskustelua ja argumentointia nämä "totuuden jälkeisen ajan" "tasa-arvo"-hankkeet. Irvokasta, että tyttöjen silpominen nostetaan samaan kategoriaan niiden kanssa. Kertonee siitä, kuinka kyynisin keinoin omaa edistyksellisyyttä pyritään todistelemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image