Kolumnit

Radikaaleista tek­no­lo­giois­ta Suomelle me­nes­tys­te­ki­jä

Kolumnit 21.2.2018 20:00
Ville Vähämäki

Eduskunnasta

Aivan aluksi pahoittelen lukijalta sitä, että tekstini on kovinkin tekninen. Yritän selittää monimutkaisia asioita yksinkertaisesti, mutta kolumnin mitta aiheuttaa rajoitteita. Julkaisemme kuitenkin laajan 400-sivuisen selvityksen radikaaleista teknologioista ja niiden mahdollistamista uusista ammateista lähiaikoina Tulevaisuusvaliokunnassa, joten siitä kiinnostunut lukija voi hankkia aikanaan lisätietoa.

Viikonloppuna uutisoitiin seitsemän viime vuoden aikana Ouluun syntyneestä 500 startup-yrityksestä. Kysymyksessä on malliesimerkki luovasta tuhosta, jossa vanhat yritykset häviävät uusien ja tuottavimpien tieltä. Samalla on laajasti käynnissä disruptio, teknologinen rakennemuutos, joka vaikuttaa kokonaisiin arvoketjuihin voimakkaasti. Eräs tällainen muutos on alustatalous, jossa yritys välittää esimerkiksi palveluja tai tuotteita.

Yritysmaailman yksisarvisiksi kutsutaan niitä startup-yhtiöitä, jotka ovat kasvaneet muutamassa vuodessa yli miljardin arvoiseksi. Listalla on erittäin paljon alustatalousyhtiöitä. Hyvillä ideoilla voidaan menestyä hurjan nopeasti, myös Suomessa. Hyvänä esimerkkinä Supercell.

Tulevaisuusvaliokunnan eräänä keskeisenä tehtävänä on teknologian ennakointi. Samalla tuotetaan yhteiskunnalle hyviä ideoita niistä teknologioista, jotka ovat jopa disruptiivisia aikaisemmille disruptiivisille teknologioille. Toisin sanoen, esimerkiksi alustatalous on aiheuttanut teknologisen rakennemuutoksen, mutta uudet teknologiat puolestaan haastavat alustatalouden.

Nyt kiinnostunut lukija haluaa tietenkin tietää, mikä teknologia haastaa sellaisen liiketoiminta-alan, jossa on syntynyt valtaosa maailman nopeimmin miljardiluokkaan kasvaneista yrityksistä. Kysymyksessä on lohkoketjuteknologia.

Yksinkertaisesti selitettynä lohkoketjuteknologia on hajautettu tietokanta. Lohkoketjuteknologialla muun muassa luodaan älykästä taloutta, ja mahdollistetaan älykkäiden sopimusten tekemisen suoraan toimijoiden välillä, ohittaen alustatalousyhtiöt, ja pienentäen välityspalkkiota olennaisesti.

Ihmiskunnan historian eräs kehityskaari on tietokantojen kehityksen historia. Historiamme alussa tietokantoja ei ollut ja kirkonkirjat lienevät ensimmäisiä virallisia tietokantoja. Pankkien, maanmittauslaitosten ja muiden instituutioiden toiminta perustuu keskitettyyn tietokantamalliin. Tämä yhteiskunta on luotu keskitetyillä tietokannoilla, ja nähtäväksi jää millainen maailma pystytään luomaan hajautetuilla tietokannoilla, eli lohkoketjuteknologialla.

Kuvasin tässä vain yhden teknologian aiheuttamaa muutosta. Esittelemme lisäksi 99 muuta teknologiaa Tulevaisuusvaliokunnan lähiaikoina julkaistavassa uudessa raportissa.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Oulusta ja Tulevaisuusvaliokunnan radikaalit teknologiat -jaoston puheenjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image