Kolumnit

Mainos

Radikaaleista tek­no­lo­giois­ta Suomelle me­nes­tys­te­ki­jä

Kolumnit 21.2.2018 20:00
Ville Vähämäki

Eduskunnasta

Aivan aluksi pahoittelen lukijalta sitä, että tekstini on kovinkin tekninen. Yritän selittää monimutkaisia asioita yksinkertaisesti, mutta kolumnin mitta aiheuttaa rajoitteita. Julkaisemme kuitenkin laajan 400-sivuisen selvityksen radikaaleista teknologioista ja niiden mahdollistamista uusista ammateista lähiaikoina Tulevaisuusvaliokunnassa, joten siitä kiinnostunut lukija voi hankkia aikanaan lisätietoa.

Viikonloppuna uutisoitiin seitsemän viime vuoden aikana Ouluun syntyneestä 500 startup-yrityksestä. Kysymyksessä on malliesimerkki luovasta tuhosta, jossa vanhat yritykset häviävät uusien ja tuottavimpien tieltä. Samalla on laajasti käynnissä disruptio, teknologinen rakennemuutos, joka vaikuttaa kokonaisiin arvoketjuihin voimakkaasti. Eräs tällainen muutos on alustatalous, jossa yritys välittää esimerkiksi palveluja tai tuotteita.

Yritysmaailman yksisarvisiksi kutsutaan niitä startup-yhtiöitä, jotka ovat kasvaneet muutamassa vuodessa yli miljardin arvoiseksi. Listalla on erittäin paljon alustatalousyhtiöitä. Hyvillä ideoilla voidaan menestyä hurjan nopeasti, myös Suomessa. Hyvänä esimerkkinä Supercell.

Tulevaisuusvaliokunnan eräänä keskeisenä tehtävänä on teknologian ennakointi. Samalla tuotetaan yhteiskunnalle hyviä ideoita niistä teknologioista, jotka ovat jopa disruptiivisia aikaisemmille disruptiivisille teknologioille. Toisin sanoen, esimerkiksi alustatalous on aiheuttanut teknologisen rakennemuutoksen, mutta uudet teknologiat puolestaan haastavat alustatalouden.

Nyt kiinnostunut lukija haluaa tietenkin tietää, mikä teknologia haastaa sellaisen liiketoiminta-alan, jossa on syntynyt valtaosa maailman nopeimmin miljardiluokkaan kasvaneista yrityksistä. Kysymyksessä on lohkoketjuteknologia.

Yksinkertaisesti selitettynä lohkoketjuteknologia on hajautettu tietokanta. Lohkoketjuteknologialla muun muassa luodaan älykästä taloutta, ja mahdollistetaan älykkäiden sopimusten tekemisen suoraan toimijoiden välillä, ohittaen alustatalousyhtiöt, ja pienentäen välityspalkkiota olennaisesti.

Ihmiskunnan historian eräs kehityskaari on tietokantojen kehityksen historia. Historiamme alussa tietokantoja ei ollut ja kirkonkirjat lienevät ensimmäisiä virallisia tietokantoja. Pankkien, maanmittauslaitosten ja muiden instituutioiden toiminta perustuu keskitettyyn tietokantamalliin. Tämä yhteiskunta on luotu keskitetyillä tietokannoilla, ja nähtäväksi jää millainen maailma pystytään luomaan hajautetuilla tietokannoilla, eli lohkoketjuteknologialla.

Kuvasin tässä vain yhden teknologian aiheuttamaa muutosta. Esittelemme lisäksi 99 muuta teknologiaa Tulevaisuusvaliokunnan lähiaikoina julkaistavassa uudessa raportissa.

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Oulusta ja Tulevaisuusvaliokunnan radikaalit teknologiat -jaoston puheenjohtaja.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

4
Jos ei maalis maata näytä, niin ei huhtikaan humauta – kempeleläinen sääprofeetta kehottaa säästämään lomat elokuulle
2
Oulun kaupungin tilinpäätös yllätti iloisesti – ylijäämää kertyi 43 miljoonaa euroa
2
Verkkoyhteydet katkesivat Oulun teknologiakylässä – korjaustyöt kestävät keskiviikkoon saakka
1
Oululainen Hätälä aikoo investoida kalatehtaaseensa 30 miljoonaa euroa – laajennuksella kasvatetaan vientiä Eurooppaan
1
Maikkulan kartanon alue saa uuden asemakaavan – majoitusrakentamista ja omakotitalotontteja
1
Lastenmusiikki ei näy eikä kuulu – radiotoimittaja Luca Gargano ja oululaiset lastenmusiikin tekijät haluavat muuttaa asian
1
Kärpät yllätti vastuuvalmentajansa Mannerin – ”Olin ihan varma, että olisimme vielä enemmän pulassa”

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Pohjanmaan maakunnassa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.3.

Naapurit

21.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image