Kolumnit

Pe­rus­suo­ma­lais­ten vaikea mediasuhde

Kolumnit 23.8.2015 0:00 | Päivitetty 29.8.2015 17:17
Kyösti Karvonen

Oikaisu: Perussuomalaisten mediasuhdetta käsitelleessä kolumnissa (Kaleva 23.8.) oli virhe.

Kansanedustaja Olli Immonen (ps.) julkaisi monikulttuurisuuden hävittämistä koskeneen Facebook-päivityksensä puolilta öin 25. heinäkuuta, ei Norjan terroritekojen vuosipäivänä 22. heinäkuuta.


Tähän aiheeseen on tartuttava, senkin uhalla, että joutuu perussuomalaiseen mediamankeliin: miksi Suomen toiseksi suurimman puolueen suhde tiedotusvälineisiin näyttää tulehtuneen niin pahasti, että puolue on kertonut tutkituttavansa sitä koskevaa media- ja somekirjoittelua?

Yksittäisiä kirjoituksia viedään silloin tällöin oikeuteen. Se kuuluu oikeusvaltioon. Perussuomalaisten aloittama, ilmeisen järjestelmällinen mediaharjaus on sen sijaan harvinaisempaa.

On kyllä odotettavissa, että harjaus tuottaa paljon vähemmän porua mitä perussuomalaisten omista sanomisista on noussut.

Perussuomalaiset on nyt toiseksi suurin puolue ja toiseksi suurin hallituspuolue. Hallitusvastuusta seuraa aina, että puolue kuin puolue joutuu oppositiota tarkempaan mediasyyniin.

Muut, perussuomalaisittain vanhat puolueet ovat tottuneet tiukkaankin mediakäsittelyyn. Monille perussuomalaisille tämä näyttää olevan uutta ja tuomittavaa. He ovat kyllä kärkkäitä arvostelemaan muita, mutta ottavat herkästi nokkiinsa, kun omia tekemisiä kaivellaan.

Itsestään median nyt uhreja tekevät perussuomalaiset ovat jo unohtaneet vuoden 2011 eduskuntavaalit. Tuolloin media ja muut puolueet pitelivät sitä ja puheenjohtaja Timo Soinia kuin kukkaa kämmenellä. Jytky väreili ilmassa, ja perussuomalaiset pääsivät vähällä. Tuo oli hävettävää aikaa niin medialle kuin muille puolueillekin.

Uhriutujat unohtavat sen, että perussuomalaisten riveistä kuuluu tämän tästä töräytyksiä, joista pitääkin nostaa meteli. Viimeksi kansanedustaja Olli Immonen on saanut ansionsa mukaan.

Krp ilmoitti äsken, ettei Immosen monikulttuurisuuden vastaisesta julistuksesta aloiteta rikostutkintaa.

Tämä selvä. Mikään ei muuta muuksi sitä, että julistus ”sattui” tulemaan julki Norjan verilöylyn vuosipäivänä ja vielä englanniksi. Miksei niin isänmaallinen Immonen (vai joku muu?) kirjoittanut suomeksi, ei edes suomeksi ja englanniksi?

Veikkaan, että Immos-kohu nousee uudelleen, jos puolueen eduskuntaryhmä vain kuittaa asian loppuun käsitellyksi.

Tämänkaltaisten ylilyöntien painaminen villaisella olisi karhunpalvelus demokratialle ja myös perussuomalaisille itselleen. Mitä enemmän puolue sallii ylilyöntejä, sitä enemmän se uhkaa ajautua äärilinjoille.

Euroedustaja Jussi Halla-aho puolestaan kutsui Turun puoluekokouksessa muun muassa pääkirjoitustoimittajia ja kolumnisteja demokratian vihollisiksi. He kuulemma ”eivät kunnioita kansalaisten vaaleissa osoittamaa tahtoa, vaan pyrkivät sanelemaan, millaisia mielipiteitä eduskunnassa saa olla edustettuina”.

Tuo lausunto sai spontaanit ja pitkät, Soinin puhetta pidemmät aplodit. Anteeksi vain ja kaikella kunnioituksella: lausunto on täyttä puppua. Myös meitä mediaväkeä pitää arvioida kriittisesti, mutta demokratian viholliset löytyvät kyllä ihan muualta.

Kaiken päälle Halla-aho rinnasti meikäläiset antifasisteihin eli suomeksi sanottuna Johan Bäckmanin kaltaisiin hörhöihin. Rinnastusta voisi pitää jo loukkauksena.

Perussuomalaisia on viime päivinä rapattu Kreikan kolmannen tukipaketin yhteydessä tehdystä takinkäännöstä. Näinhän siinä kävi, takki kääntyi, mutta niin on kääntynyt monella muullakin.

Ollessaan oppositiossa keskusta vastusti perussuomalaisten lailla Kreikan toista tukipakettia 2012. Hallituksessa keskusta tuki kolmatta pakettia niin kuin perussuomalaisetkin. Hallituksessa Sdp kannatti Kreikan toista, mutta oppositiossa vastusti kolmatta tukipakettia.

Takinkääntökeskustelu on hyvää poliittista viihdettä. Politiikkaa pitkään seuranneet kuitenkin tietävät, että takit kääntyvät sen mukaan, onko puolue oppositiossa vai hallituksessa. Tuskinpa yksikään puolue voi väittää, että sen politiikka olisi samaa sekä hallituksessa että oppositiossa.

Perussuomalaisten Kreikka-takinkäännös on kieltämättä omaa luokkaansa. Toisaalta puoluetta voi myös kehua tässä asiassa poliittisesta kypsymisestä ja vastuunkannosta.

Perussuomalaisten soisi oppivan tapaus Kreikasta, ettei puolueen kannoissa voi olla ylileveää kuilua sen mukaan, onko hallituksessa vai oppositiossa.

Mitä leveämpi kuilu, sitä enemmän joutuu selittelemään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Mistähän mediaharjauksesta mahtaa Kyösti nyt puhella? Perussuomalaisia lehtiä taitaa olla yksi ja toimittajista niin pieni osa että sitä harvinaisuutta kannattaa kyllä tutkia mikroskoopilla... Taitaa kirjoitella disinfoa.

Ruotsissa näyttää ruotsindemokraatit olevan suurin puolue tällä hetkellä mutta media dissaa sen kokonaan, ihan tyystin. Nykyään joutuu uutisia ja varsinkin niiden taustoja etsimään varsin epätavallisista paikoista, kai sitäkin ilmiötä kannattaa tutkia - ei se ainakaan demokraattista ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Persut jaksoivat meuhkata sananvapaudesta, kun Halla-aho toivoi kirjoituksessaan vihreiden naisten raiskausta. Mutta mediahan ei saa kirjoittaa mitään negatiivista persuista, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittako Karvonen itsensä pussiin? Ensin hän kritisoi, että Perussuomalaiset kritisoivat heihin kohdistettuja kirjoituksia. Tämän jälkeen hän itse kritisoi toimittajiin esitettyä arvostelua. Aina on asiansa sanoa kun jotain tapahtuu mutta pitää osata myös ottaa palautetta vastaan. Tämä on lehdistöltä unohtunut kun he vetävät ainoata oikeaa linjaa, Joka kritisoi tätä linjaa missä asiassa tahansa on yleensä väärässä heidän mielestään. Ja kyllähän myös mediassa tulee ylilyöntejä kun ei jakseta edes faktoja tarkistaa kun omaa sanomaa julistetaan niin kovasti. Lisäksi kalevaltakin odottaisi puolueetonta suhtautumista jokaiseen asiaan myös monikulttuuria koskevissa asioissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki hyötyvät nykyisessä tyylissä & tavassa, niin PS, kilpailevat puolueet kuin mediakin. Keskustelua ei käydä todellisista ongelmista ja niiden ratkaisuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suhdetta auttaisi, jos toimittajat eivät kirjoittaisi valheita. Immonen julisti taistelua MONIKULTURISMIA vastaan 25. heinäkuuta. Breivik teki iskut 22. päivä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim. Viron presidentin ajatukset monikulttuurisuuden mahdottomuudesta on täysin vaiettu Suomessa. Immonenkin olisi ollut viisas jos olisi jättänyt tastelu-sanan pois ja keskittynyt siihen mikä on mahdollista ja mikä ei. Hänet ehkä olisi vaiettu suohon mutta eipä olisi saanut rasistin leimaa.

Missä se Halla-Aho muka vihreiden naisten raiskauksia on toivonut? Joku samanlainen vedätys kuin se jossa hänet tuomittiin siitä että jossain esitetyn absurdin olettamuksen (suomalaisista) rinnalle hän laittoi (ehkä piruuttaan) toisen absurdin olettamuksen (somaleista) vertaukseksi, sanoen vielä että se on absurdi... (hänen olisi pitänyt kai sanoa että yhtä hyvin voisi väittää että somalit ovat geeniperimänsä puolesta vihreitä).Erittäin hyvä esimerkki oikeusjärjestelmämme politisoitumisestakin oli se...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"On kyllä odotettavissa, että harjaus tuottaa paljon vähemmän porua mitä perussuomalaisten omista sanomisista on noussut."

Luonnollisesti näin, koska eihän media omia tekemisiään lähde ruotimaan. Kaikki kritiikki päinvastoin halutaan vaieta kuoliaaksi. Sen sijaan aika ja palstatila menee täysin suhteettoman porun nostattamiseen joutavanpäiväisistä facebook-kirjoituksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä niin, perussuomalaiset itse olivat oppositiossaan äärimmäisen kovia kriitikkoja, jotka käyttivät hyvin värikästä kieltä toisia haukkumaan.

Millä mitalla toisia mittaatte, sillä teitäkin mitataan.

Ei pitäisi siis kovin julkisesti pillittää, jos tulee kritiikkiä myös omaan laariin. Lisäksi monet perussuomalaiset, ihan puolue-elinten jäsenet, edelleen antavat lausunnoillaan aihetta sanomisiin.

Toiseksikin, perussuomalaisia lähimpänä olevat tahot ovat erittäin aktiivisia kommentti- ja keskustelupalstoilla, joissa he käyttävät varsin ronskia kieltä vastustajistaan. Toki puolue ei ota eikä sen tarvitsekaan ottaa vastuuta nimettömistä trolleista, mutta jos he eivät erityisemmin halua sanoutua niistä irtikään, ottakoot vastaan mitä tuleman pitää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nim Xpat Kyllä, jokaisessa yhteiskunnassa on ongelmansa, mutta eivät ne korjaudu eristäytymällä, tai julistamalla mainitsemasi keskustelu "taisteluksi, jonka minä kanssataistelijani kanssa tulemme voittamaan". Eettisyys ei liene sitä, että ummistaa silmänsä globaaleilta ongelmilta, ei sitä että ihmisyyden perusta on ihonväri tai paikka misdä nyt kukin sattuu syntymään.
Jo se, että aivan oikein kritisoit yhden totuuden tietäjiä, pitää sisällään moniarvoisuuden kunnioittamisen, erilaisuuden hyväksymisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Media ruotii perussuomalaisten möläytyksiä, koska perussuomalaiset ovat möläytelleet. Ei se sen monimutkaisempaa ole. Samalla tavalla media on ruotinut esimerkiksi Ilkka Kanervan, Matti Vanhasen ja Heidi Hautalan tekemisiä, mutta eri syistä. Perussuomalaisten ei pitäisi kuitata rasistisia lausuntoja "yksittäistapauksina" tai pyydellä medialta hellempää käsittelyä siksi, että ovat niin kokemattomia. Rasismi ei kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan. Itsessäni perussuomalaiset herättävät turvattomuuden tunnetta. He eivät edusta sitä, mitä minä pidän suomalaisuutena.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väännetään tosin sellaista jossa ei ole rasismia. Rasismikortin väärinkäyttöä.

Tottakai persuissa rasistejakin on, kuten vihreissä ja vasemmistossakin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi miettiä hetki, miksi Perussuomalaisten suosio nousi ja miksi heidän ruotsalaisen sisarpuolueensa - sverigedemokraterna - suosio jatkuvasti kasvaa. Mielestäni on selvää, että meidän yhteiskunnassamme yksi kansanosa ei tunne tulevansa kuulluksi. Perinteiset puolueet ovat omineet itselleen 'länsimaiset arvot' (lue: kaikki käy ja kaikilla on vain oikeuksia, ei enää velvollisuuksia). Vihervasemmisto ja osin myös media ovat julistaneet oman maailmankuvansa ainoaksi moraaliseksi ja eettiseksi ohjelinjaksi. Olet ilkeä ja itsekäs ihminen, jos esim. haluat rajoittaa maahanmuuttoa tai vaadit maahanmuuton kustannuksia julkisesti esiin. Esimerkkejä tällaisista yhden ainoan sallitun - ja ainoan moraalisen, eettisen, hyvän ihmisen - mielipiteen asioista on useita. Niin kauan kuin media jatkaa tämän 'ainoan oikean' mielipiteen julistamista, persujen kannatus jatkaa kasvuaan.
Yhteiskunnassa on epäkohtia, joista tulee voida avoimesti keskustella. Ne eivät katoa uskottelemalla, että olemme kaikki isoa onnellista perhettä, osa globaalia utopiaa ja unelmaa yhdenvertaisesta maailmasta. Utopian epäilijä ei välttämättä ole rasisti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin kirjoitettu. Hauska nähdä miten suureksi sd Ruotsissa oikein kasvaa janmiten ps täällä. Muutoksiahan ne ei saa ennen kuin on nykyinen virkamiesmuuri purettu, silti. Mutta äänisaaliina sen luulisi näkyvän. Ja tarpeena purkaa polliittinenvirkamiesjärjestelmä - oottelemme paikallisvaalien ja virkamiesvaalien määrän kasvua myös... Kaikki edellytykset laajentaa demokratiaa on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä Suomessa ihmetellään, miten naapuri idässä kahlitsee tiedonvälitystä, myös somea, monilla tavoin ja kiristää sensuuriruuvia päivä päivältä. Ei ole syytä naapurin ihmettelyyn, kun omasta kultaisesta kotimaastakin löytyy voimia, joille vapaa tiedonvälitys ja ajatusten esittäminen vaikkapa somessa on itsestään pirulaisesta.

Tulee mieleen taistolaiskommunistien raikkaimmat vuodet, kun todellinen kommunisti luki vain Tiedonantajaa, tai sitten neuvosto-lehtiä, jos kieltä osasi. Väistämättä Soinin ja PS:n aloittama media-sota muistuttaa tätä tiedonantajalaisuutta. Liekkö loppukin samanlainen?

Ja tapaus Immonen tuskin on vielä puoliksikaan pöyhitty. Mediat tietänevät enemmän, kuin mitä julki on tullut. Immosella on oikeus kirjoituksiinsa, mutta poliitikkona hän joutuu niistä toisenlaiseen vastuuseen kuin tavan naamatauluilija. Jopa Immosen kansanedustajakollegat ovat peräänkuuluttaneet tätä vastuuta häneltä. Immonen pakeni tätä vastuuta, ja mediat antanevat lopullisen "iskun" sopivan tilaisuuden tullessa. Sitä odotellessa Soinin paha mieli kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko mitenkään olla niin että medialla on vaikea perussuomalaissuhde?

Itse median "suurkuluttajana" olen pannut merkille, että tiedotusvälineet aloittavat ajoittain jonkin ryhmän järjestelmällisen mankeloinnin ja tällöin asia revitään sitten vaikka siitä kuuluisasta tikusta. Myös yksittäinen henkilö voi joutua ajojahdin kohteeksi, mutta tällöin kohu luonnollisesti laantuu nopeammin.
Yhteistä viime vuosien kohuille on niin usein ollut se, että kohteeseen on sopinut termi "konservatiivi" tavalla tai toisella. Eli tuosta voi päätellä, mistä arvomaailmasta kohut nostatetaan (Huom! todellakin "nostatetaan"!)

Tavallinen kansalainen voi suojautua tältä parhaiten suhtautumalla kriittisesti _kaikkeen_ mediasta saamaansa informaatioon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpöhöpö. Ihan saman tien tuli mieleen esim. Heidi Hautala jonka pimeän työvoiman käyttö käytiin kyllä mediassa läpi juurta jaksain vaikkei varmasti ainakaan konservatiivista voi puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

En todellakaan arvostele ketään työtätekevää, vaikka maksaisi kuinka vähän veroja tulojen pienuudesta johtuen. Jokainen... Lue lisää...
+

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image