Kolumnit

Perheet ansaitsisivat van­hem­pain­va­pai­den uudistuksen

Kolumnit 14.2.2018 20:00
Mirja Vehkaperä

Eduskunnasta

On oltava realistinen. Myös politiikassa. Perhevapaauudistuksen koeponnistus epäonnistui. Uudistukselle asetetut tavoitteet, toiveet ja rahoituskehys eivät mahdollistaneet lasten ja perheiden parhaaksi tehtävää uudistusta.

Rakenteellisella uudistuksella tavoiteltiin vanhempien tasa-arvoa, naisten työllisyysasteen nousua sekä erityisesti isien perhevapaiden parempaa käyttöä. Hyvät reunaehdot eivät kuitenkaan toimineet käytännössä. Perhevapaauudistukseen ei oltu budjetoitu valtion kukkarosta lisärahaa. Esitetyssä mallissa liian moni perhe olisi menettänyt toimeentuloaan. Jopa kahdella kolmasosalla perheistä tuet olisivat pienentyneet, osalla merkittävästi.

Olen vahvasti sitä mieltä, että perheet ansaitsisivat vanhempainvapaiden uudistuksen. Tämä tuleekin kirjata seuraavaan hallitusohjelmaan ja sen toteuttamiseksi pitää varata rahaa. Tehty selvitystyö ja kustannusten laskelmat on syytä laittaa visusti talteen.

Asetin itse perhevapaauudistuksille kolme reunaehtoa. Ensinnäkin sen tulee antaa erilaisille perheille aito valinnanmahdollisuus lasten hoitomuotoa valittaessa. Perheiden tilanne, lasten tarpeet ja vanhempien työtilanteet muodostavat kehikon, jonka kautta vanhemmat osaavat itse päättää vanhempainvapaistaan.

Toiseksi haluan kaikin tavoin kannustaa isiä osallistumaan lasten kasvatukseen ja hoivaan. Se ei synny pakolla tai kiintiöillä. Tarvitaan asennemuutosta vanhempien kesken, joustoja työelämässä, osa-aikaisen työnteon mahdollisuutta ja taloudellisia kannustimia. Esitetyssä mallissa isäkiintiöitä olisi nostettu niin rajusti, että ne olisivat varmasti jääneet valtaosin käyttämättä. Tämä ei ole ainakaan lapsen etu.

Kolmanneksi haluan kaikin tavoin edistää pienten lasten hoitoa kotona. Kotihoidontuki on hieno mahdollisuus hoitaa lasta kotona aina kolmivuotiaaksi asti. Kotihoidontukijakson voi vapaasti jakaa vanhempien kesken. Vanhemmat tarvitsevat kotiin annettavia palveluita ja pienille lapsille voimme tarjota kerhoja ja avoimen varhaiskasvatuksen päivätoimintaa. On turha asettaa varhaiskasvatusta ja lasten kotihoitoa vastatusten. Meillä on ainakin omassa kodissa molemmista erittäin hyviä kokemuksia.

Kuluvalla vaalikaudella olemme tehneet paljon lapsiperheiden hyväksi. Korotimme alimpia äitiys-, isyys- ja vanhempainpäivärahoja. Työnantajille maksetaan 2 500 euron kertakorvaus tasaamaan perhevapaista aiheutuneita kuluja. Vastikään alennettiin päivähoitomaksuja ja kokeilemme 5-vuotiaiden maksutonta varhaiskasvatusta.

Perhevapaauudistus ei toteudu tämän vaalikauden aikana. Sitä ei kuitenkaan kuopata. Tarvitsemme tekoja syntyvyyden nostoon ja lapsiperheiden aseman parantamiseksi. Onneksi meillä on asiasta innostunut perheministeri Annika Saarikko.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Haukiputaalta.

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kyse on aina prioriteeteista. Tama hallitus loytaa rahaa kylla vaikkapa maanviljelijoille yllapitamaan tuotantomenetelmia 50-luvulta, se loytaa rahaa yritystukiin ja siihenkin, etta jokin toimeton virkamies saa paahansa suunnitella sukupuolineutraaleja liikennemerkkeja. Mutta se se ei loyda rahaa tarpeelliseksi katsomalleen perhevapaauudistukselle. Ihanan kaksinaismoralistista, eiko totta? On naet taysin typeraa jalkikateen lankyttaa, etta 'kylla me oltaisiin haluttu, mutta kun ...'. Ette vain halunneet tarpeeksi, tarkeampia oli taas kerran turvata kaverien edut kuin Kansan edut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Unohtaa vain tämä pakinoitsija mainita, että köyhyys on vain lisääntynyt kepun hallitusvastuun aikana. Kaikista leikkauksista huolimatta. Onko se antamista jos ensin otat euron ja sitten annat puolikkaan takaisin? Samaa liturgiaa saarnataan suulla kuin suulla. Lienee tämäkin tämäkin pakina tullut suoraan kopiokoneesta.
Paljonko ootte koulutuksesta leikanneet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi kotiäidille ei makseta edes minimityöttömyysraha, niin työttömyys vähenisi kun äidit eivät enää ilmoittautuisi työttömäksi. Kotihoidon tuki surkea ja maksetaan vain yhdestä lapsesta, pitäisi maksaa jokaisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tämä oli Keskustan siltarumpupolitiikkaa. Pelko omien äänestäjien kannatuksen menettämisestä esti tärkeän uudistuksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä teki hienosti Anikka Saarikko kun keskeytti perhevapaa uudistuksen. Kokoomus ajaa vain yhden mallin uudistusta josta kärsii enimmäkseen Pienituloiset ja äidit jotka oikeasti haluavat hoitaa lapsia kotona. Eihän siinä mitään valinnan varaa ole kun pitää laittaa lapset päiväkotiin ja pienipalkkaiset äidit töihin, jotta saavat maksettua hoitomaksut muuta ei käteen jää. Isät ovat töissä enimmäkseen kun tienaavat enempi. Isät eivät tule jäämään hoitovapaalla sen enempää kuin ennenkään. Asenne muutokseen jos joku uskoo, niin se toteutuu vasta kun isät saavat samanverran hoitovapaalla palkkaa kuin työstäkin. Kokoomuksella ei ole aikomustakaan ajaa asioita niin ,että siitä hyötyisivät äidit jotka haluavat hoitaa kotona. Jos näyttää siltä ,että rahaa on päiväkoteihin niin kehitelkää koti äiti palkkaa se on halvempaa kuin, että kaikki päiväkoteihin. Äideille palkasta kertyisi sitten eläkettä. Hienoa, että on vielä Saarikon tyyppisiä kansanedustajia. Olet vielä nuori ja saat varmasti vielä hyvää paljon aikaiseksi. Kokoomusta en enään äänestä. Toivottavasti ei muutkaan. Surullista tämän ajan itsekkyys .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun olin nuori varusmies 1960 luvun puolivälissä vitsailimme, "Suomalainen sotilas ei koskaan peräänny, hän tekee täyskännöksen ja etenee jälleen." Tämä hallitus tekee meidän vitsin tavalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitokset Mirja Vehkaperälle hyvästä perhevapaauudistuksen kolumnista. Siitä selvisi perustelut ja annettiin lapsiperheden hyvinvoinnille ja perheen vapaalle valinnalle arvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maamme köyhät, sairaat, työttömät, lapsiperheet, pienipakkaiset ja opiskelijat olisivat ansainneet sen, ettei Sipilän hallitus olisi leikannut heidän jo muutenkin olematonta toimeentuloa. Koulut olisi pitänyt jättää leikkausten ulkopuolelle eikä hallituksen painostus ja pelottelu kiky-sopimukseenkaan työläisiä ilahduttanut. Hallituksen sote-sopasta tiedämme vasta sen, että suurille yksityisille terveyspalveluja tuottaville firmoille järjestetään kuin tarjottimella miljardien kakku verovaroin kustannettavista terveyspalveluista. Myös hammashoidon osalta sote tulee leikkaamaan hammashoidon tuet siten, että soten käynnistyttyä vain hyväosaisilla kansalaisilla on varaa hammashoitoon. Perhevapaauudistuksen valmistelun keskeytys on vain jatkoa tämän hallituksen jo pitkäksi muodostuneelle keskeytysten sarjalle. Oikeistolaistunut keskusta on myös tyhjentämässä maaseutua painostamalla maaseudun työttömiä muuttamaan asuntopulasta kärsivään ruuhka-Suomeen. Maaseudun tyhjentämistä en osannut aiemmin liittää keskustapuolueeseen, mutta nyt on sekin päivä jo nähty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylläpä oli Sipilällä rahaa ilmastorahastolle 114 miljoonaa mutta ei perhevapaauudistukseen,niin ne arvot menee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastomuutos uhkaa koko ihmiskuntaa (ja myös kasvi- ja eläinkuntia), syntyvyyden lasku vain suomalaisia eläkeherroja tai pikemminkin eläkerouvia, koska he elävät pitempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

51
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
34
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
22
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
18
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
15
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"
13
Oulussa kokoontuva RKP haluaa paikan keskemmältä istuntosalia – "Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa"
9
Tiina Elovaara perustaa ryhmän eduskuntaan: "Puoluerajat ylittävää keskustelua on hyvin vähän"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

110 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image