Kolumnit

Mainos

Pauliina Rauhala pohtii, mitä muistamme ja miten muistamme

Kolumnit 23.11.2017 19:00
Pauliina Rauhala

Käyn elokuvissa melko harvoin. Tämä syksy on ollut toisenlainen. Vaietusta lähihistoriasta kertovia laadukkaita elokuvia on tarjolla niin monta, että on suorastaan työlästä löytää aika jokaisen katsomiseen.

On tietysti Tuntematon sotilas, joka palauttaa lähikuvina silmien eteen jatkosodan mielettömyyden ja Suomen taistelun Saksan rinnalla. On Antti Tuurin romaanista upeasti filmatisoitu Ikitie, joka näyttää Lapuan liikkeen kyyditykset, työläisten paratiisin rakentamisyritykset Neuvostoliittoon sekä Stalinin vainot.

Erityisen koskettava minulle on ollut Saamelaisveri, jonka on ohjannut ruotsalainen Amanda Kernell. Surumielisessä elokuvassa pohditaan, mitä tapahtuu, kun ihminen joutuu kieltämään omat juurensa.

Marja Saarenheimo kirjoittaa teoksessaan Muistamisen vimma, että muisti on ihmiselle sekä ystävä että vihollinen. Se mahdollistaa oppimisen ja henkilökohtaisen minuuden rakentumisen. Toisaalta se panee meidät elämään uudelleen hetkiä, jotka haluaisimme kaikin voimin unohtaa.

Tarinoiden kertominen on tärkeä tapa muistaa. Se voi olla myös keino muistaa toisin, tarvittaessa jopa unohtaa. Muisti saattaa liittyä valtaan: menneisyyttä ja historiaa voidaan pyrkiä manipuloimaan, jos on lupa muistaa vain tietyllä tavalla.

Edellä mainitut elokuvat ovat kaikki sellaisia, joissa yksilön kokemuksilla on yhteys kulttuuriseen muistamiseen ja kansakuntien historiaan. Ne paljastavat asioita, jotka sankaruutta, yhtenäisyyttä tai erehtymättömyyttä korostavassa historiantulkinnassa helposti ohitetaan.

Saamelaisveren kehyskertomuksena ovat hautajaiset. Vanha nainen joutuu palaamaan nuorena taakse jättämälleen kotiseudulle – ja raskaisiin muistoihin.

Samalla pohjoismaisesta historiasta avautuu ikävä sivu. Saamelaisia on syrjitty, vähätelty ja nöyryytetty. 1930-luvulla jalansijaa sai rotuoppi, joka määritteli heidät ali-ihmisiksi.

Elokuva näyttää, kuinka ympäröivä yhteiskunta ja oma yhteisö eivät kumpikaan salli välimuotoja identiteetissä. Koska nuori nainen haluaa opiskella opettajaksi, hänen on pakko tehdä järkyttävä valinta: hylättävä ja salattava kaikki entinen.

Julia Kristeva kirjoittaa teoksessaan Muukalaisia itsellemme, että muukalainen on se joka ei kuulu ryhmään: vääräuskoinen, vääräoppinen, syntyisin toiselta seudulta. Hyväksynnän hän saa sulautumalla oikeiden ja alkuperäisten joukkoon.

Pohjimmiltaan muukalainen asuu meissä jokaisessa – epävarmuutena, erilaisuuden pelkona ja torjuntana.

Kipeitä tarinoita täytyy kertoa, jotta historia ei toista itseään, jotta meidän ja muiden suhdetta on pakko arvioida uudestaan ja jotta voimme rakentaa yhteisöllisyyttä tai kansalaisuutta aiempaa inhimillisemmin ja oikeudenmukaisemmin.

Kirjoittaja on oululainen kirjailija.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Myös valemuistoista pitäa voida puhua. On tieteellisesti todistettu, että ihminen voidaan saada "muistamaan" sellaisia asioita, joita ei ole koskaan tapahtunutkaan. Varsinkin terapeuteilla on näissä tapauksissa suuri vastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

64
Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä – vältteli epäselviä vastauksia
51
Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua
46
Kolme Kärppäpelaajaa olympiajoukkueeseen, Kukkonen neljänsiin kisoihinsa
42
Iissä Postin jakeluautot välittävät jo kuvaa tien päältä – Destia tutkii keinoja digitalisoida maanteiden hoitourakoita
42
Uhka taas ilmassa: Sähköyhtiö Loisteen mukaan sähkölinjat eivät kestä kuuran painoa, jopa 5 000 voi jäädä sähköttä tällä viikolla
42
Cheek esiintyy Qstockissa vielä kerran – "Tulossa näyttävä ja tunteikas show"
31
Puolustusministeri Jussi Niinistö: Viranomaisilla oltava keinot estää soluttautuminen kriittisten kohteiden lähelle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Voi voi Sipilä

tullessaan, että hän eroaa, jos homma ei toimi. Sipilällä on mennyt homma lukemattoman monta kertaa pieleen eron edestä.... Lue lisää...
Sipilä lupasi päämin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image