Kolumnit

Ouluko arktisen alueen keskus?

Kolumnit 30.11.2017 12:00
Pekka Mikkola

Oululla menee hyvin ja ei mene. Tieto- ja viestintätekniikan työpaikkojen määrä on noussut jo yli Nokian hurlumhei-vuosien, työttömyys alenee muutenkin, ja keskustan moniin autioihin liiketiloihin on alkanut löytyä vuokralaisia.

Samaan aikaan Oulun vetovoima on hiipunut. Kaupunki kasvaa ennen kaikkea syntyvyyden ja maahanmuuton takia, ei siksi, että muualta Suomesta halutaan muuttaa tänne.

Viime vuonna keskuskaupunki Oulu jäi maan sisäisessä muutossa voitolle vain runsaan 200 hengen verran. Viime vuosikymmenen vaihteessa lukema hipoi parhaimmillaan tuhatta.

Kaupungin vetovoima syntyy monista tekijöistä. Työpaikat kuuluvat keskeisiin houkuttimiin etenkin opintonsa päätökseen saaneilla. On yllättävää, ettei Oulun elinkeinoelämän elpyminen ainakaan toistaiseksi näy vahvemmin muuttovoittona. Ehkä kyse on vain viiveestä.

Viime vuonna ikäluokassa 25–39-vuotiaita lähtijöitä oli joka tapauksessa peräti 400 enemmän kuin tulijoita. Ehkä pohdittavaa on siinäkin, pystyykö Oulu tarjoamaan viihtyisää asumista perheenperustamisvaiheessa oleville kansalaisille.

Kun elämän perustarpeet on tyydytetty, painoa aletaan antaa elämyksille. Ne voivat liittyä muun muassa kulttuuriin, urheiluun tai muihin harrastusmahdollisuuksiin.

Tässä kohdassa Oulun ei tarvitse hävetä. Kaupungin elämystarjonta lähikunnat mukaan lukien on nykyään lähes ylenpalttista.

Viime vuosina vastuuta ovat ottaneet monet nuoret ideointikykyiset tapahtumajärjestäjät. Jälki on ollut hienoa ja monipuolista.

Muutos on selvä esimerkiksi vuosituhannen vaihteeseen. Tuolloinhan Helsingin Sanomat kertoi lukijoilleen, että oululaiset eivät ymmärrä kulttuuritarjonnan päälle vaan ovat henkisesti pikkukylän asukkaita.

Arkikokemuksen perusteella vaikuttaa siltä, että nuorison sitoutuminen kotiseutuunsa ja jopa kotimaahansa on löyhentymään päin.

Kun pohjoisessa on vanhastaan mietitty, miten estää nuorison muutto Etelä-Suomen keskuksiin, yhä useampi nuori aikuinen tuntuu katsovan jo noiden seutujen ohi: ulkomaat kiinnostavat yhä vahvemmin, niin opiskelun kuin työnkin kannalta.

Tästä päästään kysymykseen, palveleeko pohjoisuuden ja etenkin arktisuuden korostaminen houkuttelevan kaupunkikuvan rakentamista. Ouluhan haluaa olla esiintyä arktisen alueen keskuksena.

Arktiseksi ryhtymällä Oulu ehkä pystyy erottumaan muun maailman silmissä ja saa muutaman kansainvälisen kokouksen vuosittain. Historiallisesti tuo leima on kuitenkin kaupungille vieras, eivätkä Oulun kuulumista arktiseen alueeseen tue oikein mitkään tuon alueen perinteiset määritelmät.

Ja vielä: onko arktisuus sitä, mikä nuorta sukupolvea sytyttää – muuten kuin seikkailulomamielessä?

Ei Oulun kannata kääntää selkääkään arktiselle. Mutta ehkä kannattaisi arvioida uudelleen tuon suunnan anti niin mielikuvien kuin taloudenkin kannalta.

Esimerkiksi pohjoisen öljybisnes ja jopa kaasu alihankintoineen alkavat jo ilmastosyistä vähitellen muuttua taantuviksi toimialoiksi.

Katsetta voisi avartaa etelään ja länteen ja taivutella kaupungin mielikuvaa pari piirua niihin suuntiin. Suomen länsirannikkohan on nyt todellista menestysvyöhykettä Raahesta Turkuun asti.

Oulu, Itämeren pohjoisosan pääkaupunki?

”Palveleeko pohjoisuuden ja etenkin arktisuuden korostaminen houkuttelevan kaupunkikuvan rakentamista?”

MAINOS

Kommentoi

En tiedä, kannattaako tätä Oulun kohtaloa revitellä liikaa. Oulu on perustettu provisiaaliseksi kaupungiksi vuonna 1605 voimakkaassa tervanhajussa. Kaupungin perustaminen on ymmärrettävissä vain voimakkaan kolonialismin vaikuttaessa ekspansiivisesti Euroopan merivaltojen pyrkimyksiin valloittaa jalansijaa valtamerten takaa. Tähän tarvittiin kymmeniä tuhansia laivoja ja laivoihin tervaa, jota alettiin tuottaa suuria määriä Pohjanmaan maakunassa. Nokia-episodi taas liittyy globaaliin digiteknologian nopeaan kehittymiseen ja aikanaan yliopiston ja kaupungin luomaan teknologiakonseptiin, joka kaiketi elää nyt uutta renessanssia ja on edelleen riippuvainen siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Onko Oulun vetovoimainen vai ei? Missä suhteessa on, missä ei? Euroopassa on satoja, ellei tuhansia Oulun kokoisia kaupunkeja. Omassa kokoluokassaan Oulu voi olla hyvinkin sadan parhaan joukossa täysin riippumatta siitä, miten vetovoimainen se 25 - 39 -vuotiaiden mielestä on. Tullista mennään ja tullista tullaan, kävi tuuli mistä hyvänsä. Ei Oulussa ole muuta vikaa kuin että se on selvästi nousukasmainen mesta, jonka keskusta ei ole erityisen mielenkiintoinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on arkisuuden eikä arktisuuden keskus. No, onhan täällä piristyksenä iso kallioluola, jonne arktiset ja muutkin täytetyt eläimet voisi sijoittaa uudelleen Linnanmaalta - syntyisi maailman ehkä ainoa maanalainen eläinmuseo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli neljännesvuosisadan Oulussa asuneelle kaupunki on edelleen kolkko ja luotaantyöntävä. Ihmiset ovat syy joka on saanut jäämään tänne asumaan, vaikka työpaikka on jo vuosia ollut Helsingissä. Onneksi on hyvät tietoliikenneyhteydet. Vetovoiman puuttumisen huomaa niin työelämässä kuin muutenkin. Keskustassa ei tee mieli viettää aikaa yhtään enemmän kuin on pakko. No kesällä ehkä mutta talvella ei kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itämeren pohjoisosan pääkaupunki??? Voiko enää keksiä kokeroisempaa nimeä? Tätä maantieteellistä sijaintia ei osaa kukaan sijoittaa kartalle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus!
Arktisuutta korostamalla on ainoastaan luotaantyöntävä vaikutus ihmisiin. Varsinkin kun tuon korostaminen on enemmän fiktioita.
Kolumnin loppulauseet varsinkin ovat niin oikeaan osuneita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image