Kolumnit

Opimmeko mitään Turun terrori-iskusta?

Kolumnit 29.8.2017 15:13
Jyri Paretskoi

Suomessa nimellä Abderrahman Mechkah esiintynyt 23-vuotias mies surmasi kaksi ihmistä ja haavoitti kahdeksaa. Suomalaisia vääräuskoisiksi nimitelleen marokkolaisen radikalisoituminen oli tiedossa, mutta varoitukset viranomaisille eivät johtaneet kirjaamista järeämpiin toimenpiteisiin, koska vihjeisiin ei liittynyt konkreettista isku-uhkaa.

Terrori-isku ei tullut kenellekään yllätyksenä. Jotkut hurrasivat, toiset vannoivat kostoa. Suurin osa tuomitsi terroristin teon ja tunsi surua ja myötätuntoa uhreja ja heidän omaisiaan kohtaan.

Suomen poliisi osoittautui äärimmäisen tehokkaaksi. Terroristi oli taltutettu kolmen minuutin kuluttua hälytyksestä ja toisin kuin muualla maailmassa, häntä ei tapettu vaan tehtiin vaarattomaksi laukauksella alaraajaan. Terroristi ei saanut islamistien hehkuttamaa marttyyrikuolemaa vaan joutuu vastaamaan rikoksistaan.


Iskun jälkeen
jotkut levittivät rasistisia näkemyksiään, toiset puolestaan vähättelivät iskua ja vertasivat sitä suomalaisten tekemiin henkirikoksiin tai pitivät iskuun syyllisinä kotouttamisessa epäonnistuneita suomalaisia.

Joidenkin on yhä tänäkin päivänä vaikea ymmärtää, että yksi marokkolainen terroristi ei tee kaikista ulkomaalaistaustaisista terroristia. Yhtä vaikeaa on joidenkin käsittää, että vaikka on hyvä asia kiinnittää huomiota suomalaisille henkirikoksille tyypillisiin alkoholi- ja mielenterveysongelmiin, ovat ne täysin eri asia kuin uskonnollis-poliittisista motiiveista kumpuava terrorismi.

Siinä missä ranskalaiset kokosivat voimansa yhteen ja osoittivat yhdessä ja yhtenäisinä mieltään terrorismia vastaan, vallitsee meillä hämmentynyt hajaannus. Täällä pelätään terroristeja enemmän sitä, että leimautuu rasistiksi, jos tuomitsee terrorismin tai kannattaa toimia, joiden avulla terrorismia vastaan voidaan taistella.

Epävarmuuden taustalla kummittelee polarisoitunut maahanmuuttokeskustelu, jossa leimakirveet edelleen viuhuvat puolin ja toisin.

Monelle on leimautumisen pelossa vaikea sanoa ääneen edes vallitsevaa tahtotilaa: Oikeasti hädänalaisia on autettava, mutta samalla on minimoitava turvapaikanhakuun liittyvät lieveilmiöt.


Niin kovalta
ja sydämettömältä kuin se jonkun mielestä varmasti kuulostaakin, toive paremmasta elintasosta ei ole peruste turvapaikan hakemiseen. Turvapaikan hakeminen ei toisaalta ole rikos, eikä väärinkäytöksiä saa yleistää koskemaan kaikkia. Joukossa on niitä, jotka oikeasti tarvitsevat turvaa ja suojelua, mutta valitettavasti myös niitä, jotka ovat liikkeellä väärin motiivein.

Uhkiin tulee varautua. On selvää, että Suomen tulee päivittää tiedustelulainsäädäntönsä vastaamaan muun Euroopan tasoa. Uutta tiedustelulakia on valmisteltu jo vuosien ajan, joten mistään uudesta asiasta ei todellakaan ole kyse. Tahallinen vitkastelu ei nyt kannata, sillä viranomaisilla tulee olla mahdollisuus ja valmius suojella meitä terroristeilta.


Foliohattuiset
salaliittoteoreetikot pelkäävät poliisivaltiota, jossa kaikkia valvotaan eikä kenelläkään enää ole yksityisyyden suojaa. Erikoista on, että nämä samat paasaajat eivät vaikuta olevan lainkaan huolissaan niistä 350 Supon seurannassa olevasta potentiaalisesta terroristista, jotka ovat riskikartoituksen mukaan vielä paljon Turun puukottajaakin vaarallisempia.

Tiedustelulainsäädäntöä ei olla uudistamassa siksi, että viranomaiset pääsisivät kyttäämään meitä, vaan siksi, että he voisivat suojella meitä.

Viime vuonna myönteisen turvapaikkapäätöksen sai 27 prosenttia kaikista hakijoista, irakilaisista vain 18 prosenttia. Kaikkine valitusaikoineen turvapaikkahakemuksen jättämisestä lainvoimaiseen päätökseen voi kulua aikaa jopa vuosia. Turvapaikkahakemusten käsittelyyn suunnattavat lisäresurssit ja siten turvapaikanhakuprosessin nopeutuminen olisivat kaikkien etu. Samoin tärkeää olisi välittää oikeaa ja tarkkaa tietoa turvapaikansaannin tosiasiallisista edellytyksistä suurimpiin lähtömaihin, jolloin virheellisin odotuksin matkaan lähtevien määrä mahdollisesti vähenisi.


Myös yhteistyökyvyttömien
, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden seurantaa ja säilöönottoa tulisi tehostaa ja palautuksia nopeuttaa. Tällä hetkellä suomalaisten viranomaisten ulottumattomiin on kadonnut noin 5 300 turvapaikanhakijaa. Se on liian paljon.

Turvallisuus ei ole vain tunne – se on myös tekoja. Vihan lietsonta, niin turvapaikanhakijoihin kuin oikeusjärjestelmäämme ja viranomaisiin kohdistuva, ei lisää kenenkään turvallisuutta.

Erimielisyyksistä huolimatta suurin osa kansastamme kannattanee pyrkimystä turvalliseen, toimivaan, hyvinvoivaan ja toisia kunnioittavaan yhteiskuntaan, jossa ei ole sijaa ääriaineksille. Yhteinen suunta, yhtenäisyys ja päättäväisyys tekevät meistä satavuotisen itsenäisyytemme arvoisen kansan, jos niin vain haluamme.

Jyri Paretskoi on kirjailija Iisalmesta.

MAINOS

Kommentoi

"Tiedustelulainsäädäntöä ei olla uudistamassa siksi, että viranomaiset pääsisivät kyttäämään meitä, vaan siksi, että he voisivat suojella meitä."

Valitettavasti kaikki virkamiehet eivät näe asiaa näin, kuten lukuisat eri rekisterien laittomat haut ovat osoittaneet. Esimerkkinä vaikka tapaus Myllylä. Vielä kun tapana on ollut, ja on varmasti yhä, pyrkiä peittelemään tekoja.

Olipa Kalevassa juttu jossa joku epäili poliisin tutkineen aiheetta hänen tietojaan - poliisi ei sitten tutkinut tapausta vaikka ilmeisesti syytä olisi ollut. Kas kummaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolmen maan poliisin seuraama 22-vuotias tulee Suomeen, ja mitä tehdään? PIstetään se kouluun 15-vuotiaiden suomalaisten nuorten sekaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta eiköhän tämäkin tuomita "tolkun puheeksi", joka toisille tarkoittaa samaa kuin rasismi.
Heille siis kaikki on rasismia, myös uskonnon arvostelu.
Espanjassa järjestettiin marssi terrorismia vastaan ja minkäänlaista "rasismin ja fasismin vastaista vastamielenosoitusta" ei mielestäni ollut.
Suomessa sellainen olisi polkaistu pystyyn ennätysajassa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siinä missä ranskalaiset kokosivat voimansa yhteen ja osoittivat yhdessä ja yhtenäisinä mieltään terrorismia vastaan, vallitsee meillä hämmentynyt hajaannus."

Hämmennyksissä suomalaiset ovat, mutta minusta suomalaiset ovat varsin yhteneväisesti ja lujasti tuominneet terrorismin.

"Täällä pelätään terroristeja enemmän sitä, että leimautuu rasistiksi, jos tuomitsee terrorismin tai kannattaa toimia, joiden avulla terrorismia vastaan voidaan taistella."

Kuka pelkää? Jopa islamilaiset turvapaikanhakijat tuomitsevat terrorismin suurella joukolla. Terrorismia vastaan voidaan todellakin taistella ilman rasismia - oikeastaan rasismi juuri voimistaa terrorismia.

Eiköhän näillä foorumeilla pelätä enemmän sitä, että leimataan pehmoksi, nössöksi, suvakiksi, tms, jos ei vouhkaa aina vain kovempia toimia tai jos ehdottaa pehmeitä keinoja.

"Epävarmuuden taustalla kummittelee polarisoitunut maahanmuuttokeskustelu, jossa leimakirveet edelleen viuhuvat puolin ja toisin."

Minusta selkeä rasismi pitääkin tuomita. Ylilyöntejä toki sattuu siihenkin suuntaan, missä pitäisi olla tarkempi. Yleensä väitteet rasistiksi leimaamisesta ovat perusteetonta uhriutumista, kun ei sitten olekaan kanttia seistä sanojensa takana. Poliitikkojen suosimat tahalliset väärinymmärrykset taas ovat niiden keskinäistä kettuilua, josta muiden ei tarvitse välittää.

"Foliohattuiset salaliittoteoreetikot..."

Siinäpä heti esimerkkiä leimakirveen käytöstä.

"Tällä hetkellä suomalaisten viranomaisten ulottumattomiin on kadonnut noin 5 300 turvapaikanhakijaa. "

Suurin osa näistä on poistunut maasta, kenties palannut kotimaihinsa kertomatta viranomaisille. Onko siinä jotain pahaa?

Muuten olen suurin piirteen samaa mieltä kirjoittajan kanssa enkä vastusta tiedustelulainsäädäntöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tällä hetkellä suomalaisten viranomaisten ulottumattomiin on kadonnut noin 5 300 turvapaikanhakijaa. "

"Suurin osa näistä on poistunut maasta, kenties palannut kotimaihinsa kertomatta viranomaisille. Onko siinä jotain pahaa?"

Jaa mistäs sulla on tämmöinen tieto?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

104
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
42
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
22
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
18
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
12
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti
12
Lions-järjestö haastaa kaikki lähiympäristön siivoustempaukseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image