Kolumnit

On maamme köyhä, siksi jää, jos kultaa kaiva et

_
Kolumnit 26.8.2010 0:00
Matti Heikura
Tuskinpa arvasi kansallisrunoilijamme, se kuuluisa Ruuneperi, ja hänen ajatuksensa suomeksi kääntäneet Julius Krohn ja Paavo Cajander, kuinka oikeaan he osuivat, kun Maamme-laulua runoilivat.

Mukaan tuli jonkin verran tyypillistä itsensä aliarvioimista, mutta uuden tutkimustiedon perusteella nuo kohdatkin on yllättävän helppo muuntaa nykytodellisuutta paremmin vastaaviksi.

Kuten tunnettua, Maamme-laulussa on kaikkiaan 11 säkeistöä, joista yleensä lauletaan vain ensimmäinen ja viimeinen. Sattuneesta syystä otamme tähän tarkasteluun myös toisen säkeistön.

1. Oi maamme, Suomi, synnyinmaa,
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoinen,
maa kallis isien!

Ensimmäisessä säkeistössä suomentajat ovat selvästi nähneet Runebergiä pitemmälle tulevaisuuteen. Siinä kun Runeberg puhuu vain kalliista, suomentajat nokittivat kultaisella, mikä nykyisten tutkimustietojen mukaan pitää hyvin paikkansa.

Geologian tutkimuslaitoksen mukaan Suomen kallioperästä on tähän mennessä löydetty yli 130 kultaesiintymää. Maantieteellisesti niitä on melkein koko Suomessa, lähes kaikilla kallioperämme osa-alueilla ja kivilajeissa.

Kuten kaikki Kärppien play-off -otteluissa vierailleet ovat kuulleet, säkeistön loppuosa on aluepoliittisesti epätasapainossa. Etelästä ei puhuta sanaakaan, sitä painokkaammin pohjoisesta. Tämä on sikäli perusteltavissa, että vaikka kultaesiintymiä siis onkin löydetty lähes koko Suomesta, on esiintymien painopiste selvästi Jyväskylän pohjoispuolella.

Maan kalleudesta voinemme sekä etelässä että pohjoisessa olla yhtä mieltä, oli sitten kyse maapohjan tai elämisen hinnasta.

2. On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaivannet
Sen vieras kyllä hylkäjää,
mut meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne meist on kultaiset.

Toisessa säkeistössä astuukin sitten kuvaan tuo suomalaisille niin tuttu itsensä vähättely. Vaan kokonaisuus kaipaa vain hieman riimittelyn muutoksia.

On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaiva et.

Uusien kultakaivosten avaamisen jälkeen kullan tuotanto on noussut Suomessa merkittäväksi tekijäksi. Vuonna 2008 Suomessa rikastettiin 4 700 tonnia kultaa ja kun Kittilän Suurkuusikko pääsee täyteen vahtiin, kullan tuotanto kaksinkertaistuu. Yksin Kittilästä saadaan kultaa vuodessa viisi tonnia.

Kun mukaan saadaan Raahen Laivakangas ja Ilomantsin Pampalo, kultaa saadaan taas toiset viisi tonnia vuodessa lisää. Yhdestä kultakilosta saadaan nykyhinnoilla jopa 25 000 euroa, joten köyhiksi jäädään, jos kulta jätetään kaivamatta.

Suomen kultavarantojen hyödyntäjät tulevat nykyisin turhan usein maamme rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi Suurkuusikko, joka on noussut vauhdilla Euroopan suurimpien kultakaivosten joukkoon, kuuluu kanadalaiselle Agnico-Eagle Mines -yhtiölle.

Niinpä säkeistön jatkon voisikin hyvin riimitellä muotoon:

Sen vieras kyllä halajaa,
vaik meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne muist´ on kultaiset


Viimeinen eli yhdestoista säkeistö ei oikeastaan kuulu enää tähän teemaan. Sen voi vaikka nähdä profetiana viime viikolla Newsweekissä julkaistusta selvityksestä, jonka mukaan Suomi on maailman paras maa asua ja elää.

11. Sun kukoistukses kuorestaan
kerrankin puhkeaa,
viel lempemme saa nousemaan
sun toivos, riemus loistossaan,
ja kerran, laulus synnyinmaa
korkeemman kaiun saa.

Ja loppuun pallemainen lisähuomautus:

"Vaikkei sitä tyhmempi heti huomaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

73
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
54
KeKi poimii Lipon pelaajia – nyt seuraa vaihtaa Hepokangas
45
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
37
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
22
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
20
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
19
Osa työntekijöistä syyttää autotehdasta taukosuositusten laiminlyönnistä – työnantaja vakuuttaa reagoineensa helteeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa. Lauantaina on odotettavissa tukalaa hellettä Lapin maakunnassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa lauantaina rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image