Kolumnit

Mainos

On maamme köyhä, siksi jää, jos kultaa kaiva et

_
Kolumnit 26.8.2010 0:00
Matti Heikura
Tuskinpa arvasi kansallisrunoilijamme, se kuuluisa Ruuneperi, ja hänen ajatuksensa suomeksi kääntäneet Julius Krohn ja Paavo Cajander, kuinka oikeaan he osuivat, kun Maamme-laulua runoilivat.

Mukaan tuli jonkin verran tyypillistä itsensä aliarvioimista, mutta uuden tutkimustiedon perusteella nuo kohdatkin on yllättävän helppo muuntaa nykytodellisuutta paremmin vastaaviksi.

Kuten tunnettua, Maamme-laulussa on kaikkiaan 11 säkeistöä, joista yleensä lauletaan vain ensimmäinen ja viimeinen. Sattuneesta syystä otamme tähän tarkasteluun myös toisen säkeistön.

1. Oi maamme, Suomi, synnyinmaa,
soi, sana kultainen!
Ei laaksoa, ei kukkulaa,
ei vettä rantaa rakkaampaa,
kuin kotimaa tää pohjoinen,
maa kallis isien!

Ensimmäisessä säkeistössä suomentajat ovat selvästi nähneet Runebergiä pitemmälle tulevaisuuteen. Siinä kun Runeberg puhuu vain kalliista, suomentajat nokittivat kultaisella, mikä nykyisten tutkimustietojen mukaan pitää hyvin paikkansa.

Geologian tutkimuslaitoksen mukaan Suomen kallioperästä on tähän mennessä löydetty yli 130 kultaesiintymää. Maantieteellisesti niitä on melkein koko Suomessa, lähes kaikilla kallioperämme osa-alueilla ja kivilajeissa.

Kuten kaikki Kärppien play-off -otteluissa vierailleet ovat kuulleet, säkeistön loppuosa on aluepoliittisesti epätasapainossa. Etelästä ei puhuta sanaakaan, sitä painokkaammin pohjoisesta. Tämä on sikäli perusteltavissa, että vaikka kultaesiintymiä siis onkin löydetty lähes koko Suomesta, on esiintymien painopiste selvästi Jyväskylän pohjoispuolella.

Maan kalleudesta voinemme sekä etelässä että pohjoisessa olla yhtä mieltä, oli sitten kyse maapohjan tai elämisen hinnasta.

2. On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaivannet
Sen vieras kyllä hylkäjää,
mut meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne meist on kultaiset.

Toisessa säkeistössä astuukin sitten kuvaan tuo suomalaisille niin tuttu itsensä vähättely. Vaan kokonaisuus kaipaa vain hieman riimittelyn muutoksia.

On maamme köyhä, siksi jää,
jos kultaa kaiva et.

Uusien kultakaivosten avaamisen jälkeen kullan tuotanto on noussut Suomessa merkittäväksi tekijäksi. Vuonna 2008 Suomessa rikastettiin 4 700 tonnia kultaa ja kun Kittilän Suurkuusikko pääsee täyteen vahtiin, kullan tuotanto kaksinkertaistuu. Yksin Kittilästä saadaan kultaa vuodessa viisi tonnia.

Kun mukaan saadaan Raahen Laivakangas ja Ilomantsin Pampalo, kultaa saadaan taas toiset viisi tonnia vuodessa lisää. Yhdestä kultakilosta saadaan nykyhinnoilla jopa 25 000 euroa, joten köyhiksi jäädään, jos kulta jätetään kaivamatta.

Suomen kultavarantojen hyödyntäjät tulevat nykyisin turhan usein maamme rajojen ulkopuolelta. Esimerkiksi Suurkuusikko, joka on noussut vauhdilla Euroopan suurimpien kultakaivosten joukkoon, kuuluu kanadalaiselle Agnico-Eagle Mines -yhtiölle.

Niinpä säkeistön jatkon voisikin hyvin riimitellä muotoon:

Sen vieras kyllä halajaa,
vaik meille kallein maa on tää,
sen salot, saaret, manteret,
ne muist´ on kultaiset


Viimeinen eli yhdestoista säkeistö ei oikeastaan kuulu enää tähän teemaan. Sen voi vaikka nähdä profetiana viime viikolla Newsweekissä julkaistusta selvityksestä, jonka mukaan Suomi on maailman paras maa asua ja elää.

11. Sun kukoistukses kuorestaan
kerrankin puhkeaa,
viel lempemme saa nousemaan
sun toivos, riemus loistossaan,
ja kerran, laulus synnyinmaa
korkeemman kaiun saa.

Ja loppuun pallemainen lisähuomautus:

"Vaikkei sitä tyhmempi heti huomaa."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
171
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
73
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
69
SAK:n liittopäättäjillä halua pysäyttää työt aktiivimallin takia: "Ei haluta pomppulinnatapahtumaa"
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
52
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Paavo herättää vaikka kuolleet vaaliuurnille. Lue lisää...
ei vain nukkuvia

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image