Kolumnit

Nor­maa­liar­vois­ta viiteväleihin – ja mitä merkitystä sillä on

Kolumnit 9.9.2014 0:00
Leila Risteli

Sanomalehden nettipalstalla ryöpsähti elokuussa keskustelu kilpirauhassairauksien diagnostiikan asianmukaisuudesta.

Potilasjärjestön edustaja epäili, että rauhasen vajaatoimintaa ei terveyskeskuksissa tunnisteta, mikä johtaa potilaiden hoitamatta jättämiseen tai virheelliseen hoitoon. Lukuisten kirjoittajien omat kokemukset tukivat tätä päätelmää. Sekä potilaat että arvostettu hormonisairauksien professori epäilivät usein käyvän niin, että kilpirauhasen vajaatoiminta suljetaan pois pelkkien normaalien laboratoriokokeiden perusteella.

Laboratoriotutkimuksilla on tärkeä sija lääketieteessä: arviolta 75 prosenttia hoitopäätöksistä tukeutuu niiden antamaan tietoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että diagnoosi tehtäisiin vain laboratoriotulosten perusteella.


Lääketieteellisen ongelman ratkaisuun tarvitaan yleensä kolme asiaa, joissa edetään jämptissä järjestyksessä: Lähtökohtana on potilaan oma kertomus oireistaan ja vaivoistaan, jonka kuultuaan lääkäri tekee hänelle huolellisen kliinisen tutkimuksen. Tässä vaiheessa lääkärille syntyy periaatteessa yksi tai useampia oletuksia siitä, mikä potilasta vaivaa. Laboratoriokokeita ja muita erikoistutkimuksia käytetään sitten joko vahvistamaan tai kumoamaan tämä työdiagnoosi.

Laboratoriotutkimuksin mitataan tutkittavan verestä tyypillisesti joitakin elimistön omia ainesosia kuten hormoneja.

Selvitettäessä kilpirauhasen toimintaa on järkevää mitata kahta hormonia, joista toinen, aivolisäkkeen tuottama TSH, piiskaa kilpirauhasta toimimaan ja toinen, tyroksiini, on kilpirauhasen oma tuote ja välttämätön aineenvaihdunnalle ja lapsuudenaikaiselle kehitykselle. Jos kilpirauhasen toiminta alkaa pätkiä, TSH lähtee ensimmäisenä nousuun, jo ennen kuin tyroksiinin eritys on selvästi alentunut.


Laboratorioarvojen tulkinta edellyttää matemaattista tarkastelua. Aikaisemmin puhuttiin normaaliarvoista, kun tarkoitettiin terveiden ihmisten näytteistä odotettavissa olleita tuloksia.

Tarkka normittaminen ei kuitenkaan ole mahdollista, koska ihmiset ovat erilaisia. Eri ihmisillä on luonnostaan veressään hieman erilaisia määriä mitattavia aineita eli pitoisuuksissa esiintyy biologista vaihtelua.

Suomalaiset Ralph Gräsbeck ja Nils-Erik Saris kehittivät jo vuosikymmeniä sitten tätä vaihtelua kuvaavan viitearvon käsitteen, jota käytetään laboratoriolääketieteessä kautta maailman. Verikokeesta saatua numeroarvoa verrataan siis tutkittavan kannalta sopiviin viitearvoihin.


Viitearvot saadaan mittaamalla vaikkapa kilpirauhashormoneja laajasta otoksesta terveitä henkilöitä. Jokaisella laboratoriolla on oltava alueensa väestölle ja sen erilaisille ryhmille – iät, sukupuolet, etniset taustat – soveltuvat omat viitearvonsa. Kymmenen vuotta sitten tuotettiin 25 tavallisimman laboratoriokokeen viitearvot pohjoismaisessa yhteishankkeessa, johon myös suomalaiset sairaalalaboratoriot osallistuivat.

Käytännössä lääkäri vertaa potilaan laboratoriotulosta tämän iän ja sukupuolen mukaiseen viiteväliin. Tällainen väli on laskettu viitearvoista siten, että siihen kuuluu keskimmäiset 95 prosenttia mittaustuloksista. Sekä alarajan alapuolelle että ylärajan yläpuolelle jää siis 2,5 prosenttia. Suomeksi tämä tarkoittaa, että terveenkin henkilön tulos voi olla hieman viitevälin ulkopuolella.

Toisaalta jos tulos on kovin kaukana viitevälistä, se ei todennäköisesti selity tavanomaisella biologisella vaihtelulla.

Myös väestön viitevälissä oleva tulos voi yksittäisen henkilön kannalta olla hänelle liian korkea tai liian matala. Yksilön sisäinen biologinen vaihtelu on useimpien mitattavien aineiden suhteen pienempää kuin koko väestön biologinen vaihtelu.


Sairaille voidaan tuottaa samantapainen laboratoriotulosten jakauma kuin terveillekin. Esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien potilaiden TSH-arvot ovat keskimäärin merkittävästi suurempia kuin terveiden. Valitettavasti terveiden ja sairaiden jakaumat eivät kuitenkaan eroa toisistaan täydellisesti, vaan asettuvat jossain määrin päällekkäin.

Pelkkä laboratoriotulos ei siis voi läheskään aina suoraan erottaa terveyttä ja sairautta, vaan tulosta on tulkittava yhteydessä oireisiin, löydöksiin ja biologiseen vaihteluun.

Pitäisikö kilpirauhashormoneja sitten mitata nykyistä herkemmin? Ainakaan rahan säästämiseksi niitä ei kannata jättää tutkimatta keneltäkään, jonka oireet ja löydökset sopisivat kilpirauhassairauteen, sillä TSH- ja tyroksiinitutkimukset maksavat kumpikin sairaalalaboratoriossa muutaman euron.

Kilpirauhasen vajaatoiminnalle tyypillinen laboratoriolöydös on muuten myös korkea kolesteroli, mikä on syytä muistaa pohdittaessa kolesterolilääkityksen tarvetta.

Tutkimustieto näyttää viittaavan siihen, että kilpirauhasen vajaa- ja liikatoiminnasta huomattava osa on potilailla tunnistamattomina. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vakavasti ehdotettu näiden tilojen seulontaa oireettomilta aikuisilta.

Laboratoriotutkimuksia ei pidä ottaa ilman selvää syytä. Jos taas syy on, ei ole oikein jättää niitä ottamatta.

Paraskaan laboratoriotutkimus ei voi korvata sitä, jos lääkärillä ei ole mahdollisuutta syventyä potilaan tarinaan ja tutkia häntä huolellisesti.

Kirjoittaja on kliinisen kemian erikoislääkäri, joka toimii NordLab-liikelaitoksen johtavana lääkärinä eikä itse hoida potilaita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Valitettavasti lääkärit ovat harvassa, jotka pystyvät esitettyyn kolmivaiheiseen lääketieteellisen ongelman ratkaisuun. Siis jotka pystyvät tekemään oikeasti sairauksien diagnooseja. Tuntuu siltä, että hyvä diagnoosi ei ole alalla arvostettu. Suuntaus on erikoissairaanhoito. Erikoistuneet lääkärit eivät osaa diagnosoida eivätkä hoitaa sairauksia. He eivät viitsi edes koskea potilaaseen vaan seurustelevat näyttöpäätteen kanssa. Tietokoneelta näkyvät arvot ovat aina jäljessä, oikea vointi näkyy potilaasta. Seuraukset ovat hirvittävät. Erikoissairaanhoitoon ajautuu ja joskus viedään väkisin ihmisiä virhediagnoosien seurauksena. Tuloksena on kuolema muista hoitovirheistä puhumattakaan. Kun kukaan ei osaa eikä välitä diagnosoida, potilas joutuu "hoitoihin" lääketieteellisten arvausten seurauksena.

Yksityiset terveyasemat ovat erityinen ongelma. Siellä on kiire laskun kirjoittamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kiire se on terveyskeskuksessakin.sitä paitsi jos ei ole kykyä tehdä diaknoosia.lääkäri kokematon,liian vähän koulutettu.mitenkä tämmöinen lääkärin retku ymärtää mitään mitä potilas selittää.on ihmisiä joilla on samaan vaivaan kymmenen diaknoosia aina lääkäristä riippuen.itselläni on kilpirauhasen vajatoiminta joka alkoi voimakkaana aineen vaihdunnan hidastumisena.ei tullut kakka eikä pissä vaikka join vettä kuin sieni.ei ollut kyllä hätäkään.välillä oli maha vettä täynnä.jonnekin se hävisi.meni kudoksiin turvottaen kasvot,jalat kädet.diaknoosin sain ydellä tulehduksen seuranta verikokeen aikana.lääkäri oli ottanut kilpirauhas arvot.toinen ongelma oli sitten kun olin jo syönyt tyröksiiniä.oli jatkuva pissa hätä,joka tuli kymmenen minuutin välein.olinhan kuukausia juonut kuin sieni vettä,nyt oli ulos tulon aika.tälläisella ihmisellä pitäisi olla ranneke,jota näyttämällä pääsee vessaan esim kaupassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Venäjä ei yksin omista kansainvälisiä vesiä. Suomi itsenäisenä maana voi kutsua tänne ketä itse haluaa. Siihen ei tarvit... Lue lisää...
Luvat ja valtuudet k...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image