Kolumnit

Mainos

Maa ponteva Pohjolan äärillä on

Kolumnit 6.12.2017 10:00
Pirkko Mattila

Eduskunnasta

Suomen satavuotias historia on ollut määrätietoista rakentamista. Se ei ole tietenkään ollut ainoastaan talojen rakentamista, vaan kokonaisvaltaista maamme rakentamista mukaan lukien hyvä hallinto, talouspolitiikkaa ja turvallisuus. Onhan toki tänäänkin kasvavan talouden merkki, kun rakennustelineitä ja -nostureita pystytetään. Joskus pitää purkaa, mutta toivottavasti vain uuden ja paremman tieltä.

Marraskuussa sosiaali- ja terveysministeriö täytti sata. Vaikeasta ja vaivalloisesta alusta huolimatta vähäväkinen ja -varainenkin kansa panosti hyvinvointiin. Sata vuotta sitten saatiin kahdeksantuntinen työpäivä. Äitiyspakkaus täytti hiljan kahdeksankymmentä ollen edelleenkin valovoimainen sosiaalinen innovaatio. Tänään sen nimestä kiistellään ja kieli poskessa; pieniäkö ovat lopulta murheemme? Mielestäni äitiyspakkauksen loistoa ei himmennä, vaikka se olisi jatkossa vaikkapa vauva- ja perhepakkaus. Nimiasiaa ja Kelan toimintaa valvoo eduskunta, kuten perustuslain 36 § määrää.

Sadan vuoden rakennustyö on mahdollistanut. Meillä on maksuton koulutus ja kattava terveydenhoito. Aikanaan peruskoulu ja kansanterveyslaki lisäsivät alueellista ja väestöllistä tasa-arvoa maahamme. Sittemmin kansanterveyslain mukaiset kuntainliitot purettiin – uuden tieltä.

Yksi toisensa jälkeen perustetuista ministeriöistä saavuttaa näinä aikoina korkean iän. Ne todistavat määrätietoisesta työstä isänmaan hyväksi. Opetus- ja kulttuuriministeriötä edelsi ”keisarillisen Suomen senaatin kirkollistoimituskunta”, vuodesta 1917 lähtien kirkollis- ja opetusasiaintoimikunta. Sitä mukaa kun kirkolliset tehtävät ovat vähenivät, nimi muuttui. Toimituskunnista tuli ministeriöitä, senaattoreista ministereitä.

Yhtä kaikki, niin kirkon kuin koulunkin tehtävät ovat tärkeitä. Peruskoulustamme voimme olla Pisa-tutkimusten valossa edelleen ylpeitä, mutta löysätä ei saa. Koska meillä on valtion vaatima oppivelvollisuus, on valtion turvattava lapsen oikeus oppimiseen.

Valitettavasti hyvinvointimme puutteita mitataan leipäjonojen pituudessa ja syrjäytyneiden nuorten määrässä. Työtä pitää määrätietoisesti jatkaa, jotta yhteiskunnallinen ja väestöllinen tasa-arvo säilyvät. Ei yhteiskunta synny poliittisessa tyhjiössä saati arvotyhjiössä.

Instituutiot, virastot ja valtion hallinto täyttävät yksi toisensa jälkeen korkeita vuosia – nivotaan ne kaikki juhlavuoteemme. Erilliset juhlat ovat tervetulleita arkeen, Suomi100 on ollut monipuolisesti juhlittu vuosi.

Puolustusvoimat täyttää ensi vuonna sata vuotta. Senkään historia ei ole ollut itsestäänselvyys, mutta se teki kiistatta merkittävää historiaa toisen maailmansodan aikaan. Kiitos sotiemme veteraaneille, lotille ja kotirintamalle. Te turvasitte rakkaan itsenäisen Suomen.

Onnea satavuotias Suomi! Hyvää itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta lukijoille!

Kirjoittaja on kansanedustaja (sin.) ja sosiaali- ja terveysministeri Muohokselta.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Millä viranomaiskoneisto saadaan kunnioittammaan ja toimimaan lakien mukaan sata vuotiaassa Suomessa. Tilanne on heikko lastensuojelu ei toimi Oulu yksi hyvä esimerkki. Vanhusten kaltoin kohtelu ja heidän avun tarve ei ole vastaa todellisuutta. Työttämyys lisääntyy, kun nuoriso sairastaa samanaikaisesti. Koulu kiusaaminen on vain sanan helinää, mutta kukaan ei puutu. Virkamies koneisto ei valvojina valvo laittomuuksia. Vääryys saa rehottaa joka alalla. On satavuotias Suomi! Moni asia muuttunut, mutta onko paremmin? Itsenäistä Suomea ei varmaan vääryyden verhoon rakennettu. Oikeus kunniaan ja juhlistamme Satavuotiasta Suomea jatkossa oikeudenmukaisuuteen MInisterillä olisi työtä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkä ja kunniakas ponnistelu Suomen kehittämiseksi siksi mitä se on nyt velvoittaisi myös nykyhallituksen ministereitä miettimään miksi juuri nyt leipäjonot ovat pisimmillään ja ruuhkat toimeentulutukiluukuilla suurimmillaan. Kansalaisia kalvaa myös suorastaan jo pelko siitä mihin tilaan nykyhallitus saa maamme sosiaal- ja terveyspalvelut sote-sekoilullaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
143
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image