Kolumnit

Lompakko on kehno äänestyslippu

Kirjoittaja Riikka Aaltonen. KUVA: Jukka Leinonen
Kolumnit 11.6.2018 12:00
Riikka Aaltonen

Mitä yhteistä on suomalaisella musiikkifestivaalilla ja yhdysvaltalaisella komediasarjalla? Suusta päästetyt sammakot johtavat potkuihin molemmissa maailmoissa.

Kyse ei kuitenkaan ole moderneista noitavainoista, vaan kapitalismista.

Pari viikkoa sitten televisioyhtiö ABC hyllytti Roseanne-sarjan, sillä sen päätähti Roseanne Barr julkaisi rasistisen twiitin Barack Obaman entisestä avustajasta Valerie Jarrettista. Kotimaassa Pori Jazzin tuore toimitusjohtaja Aki Ruotsala sai viime viikolla kenkää, kun hän oli todennut Satakunnan kansan haastattelussa, ettei usko, että homoja on olemassa, ainoastaan homoutta.

Barrin ja Ruotsalan potkujen jälkeen huoli sananvapauden rajoittamisesta nousi rapakon molemmin puolin. Jos asiaa voisi kysyä edesmenneeltä ekonomistilta ja yhteiskuntatieteilijältä Milton Friedmanilta, hän olisi todennäköisesti sitä mieltä, että potkut osoittavat sen, että järjestelmä toimii.


Yhdysvaltalaista
Friedmania pidetään yhtenä niin kutsutun uusliberalistisen ajattelutavan keskeisimmistä muotoilijoista. Hän esitti vuonna 1992 julkaistussa teoksessaan Kapitalismi ja vapaus, että kapitalismi on ainoa järjestelmä, joka takaa vähemmistöryhmien kukoistuksen ja kulttuurin kehittymisen aiempaa edistyksellisempään suuntaan.

Friedmanin mielestä valtion ei tule kuitenkaan säätää lakeja, jotka rajoittaisivat esimerkiksi rasistista tai homofobista työllistämispolitiikkaa. Sen sijaan hän kehottaa kuluttajia painostamaan tällä tavoin toimivia yrityksiä, jotta ne joutuisivat parantamaan tapansa tai sulkemaan ovensa.

Sosiaalisen median aikana painostus on helppoa ja nopeaa – ainakin, jos sitä siivittää voimakas mediakohu. Ruotsalan haastattelun jälkeen Facebook, Twitter ja Instagram täyttyivät viesteistä, joissa vannottiin Pori Jazz -boikottia. Festivaalin hallitus reagoi kohuun alle vuorokaudessa ja perusteli tiedotteessaan Ruotsalan nimityksen purkamista sillä, että hänen lausuntonsa olivat festivaalien arvojen vastaisia.

Jos näkyvässä asemassa olevan työntekijän sanomiset vieraannuttavat asiakkaita, työntekijästä hankkiudutaan eroon, ja kaikki on jälleen kunnossa. Valtion ei tarvitse puuttua mihinkään, sillä yritykset hoitavat korjaustoimenpiteet itse. Mutta johtaako tämä Friedmanin vision mukaisesti vähemmistöryhmien kukoistukseen?

Ajatuksen pohjalla tuntuu olevan oletus siitä, että liberaalissa yhteiskunnassa yksilöt ovat kiinnostuneita vähemmistöryhmien oikeuksista. Oletus on kaunis, mutta väärä, sillä kaikki vähemmistöt eivät ole samalla viivalla.


Suomen romanit
ovat pitäneet pitkään meteliä saamastaan huonosta kohtelusta. Silti toden teolla otsikoihin nousi vasta tämän vuoden toukokuussa julkaistu videopätkä, jossa Nesteen työntekijä kieltäytyy palvelemasta romanimiestä.

Boikottiuhkaukset toimivat painostuksena vain silloin, jos niitä on riittävän suuri määrä. Yksittäisillä valituksilla ei ole juurikaan merkitystä, ja syrjintätilanteita kuvaavat some-videot on helppo lakaista maton alle, jos kukaan ei katso niitä.

Kun kirjoittaa pikaistuksissaan viestin sosiaaliseen mediaan, on helppo kokea olevansa poliittisesti aktiivinen. Tällaisesta kevyttason vaikuttamisesta tulee tyytyväinen olo, mutta pelkkä lompakolla äänestäminen ei riitä. Vähemmistöjen kohtelu ei saa olla riippuvaista siitä, keiden kohtaamat vääryydet keräävät osakseen muhkeimman mediahuomion.

MAINOS

Kommentoi

Sosiaalinen media luo jokkohysteriaa ja se taas tyhmiä ratkaisija, joista oikeudenmukaisuus on kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin...lompakko ratkaisi Aki Ruotsalan potkut. Mutta oliko mukana myös syrjintää? Suomessako ei saa ajatella Aki Ruotsalan tavoin? Työnantaja on vastuussa syrjinnästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image