Kolumnit

Mainos

Kyllä ja ei – kirjailija Riikka Pulkkinen pitää hauskaa opetellessaan dancehall queen style -tanssia

Kolumnit 9.11.2017 19:00
Riikka Pulkkinen

Täällä on kuusitoistavuotiaita tyttöjä ja yli neljäkymmentävuotiaita naisia. Täällä on ohjaaja, nuori nainen, joka on saanut oppinsa Jamaikalla ja Lontoossa. Tämän tanssilajin nimi on dancehall queen style ja ja ohjaajan sanoin tämä tanssityylin teemat ovat pitkälti väkivalta ja seksi.

Dancehall-maailman arvopohjaa on mahdotonta kenenkään feministin, ylipäänsä kenenkään ajattelevan ihmisen, allekirjoittaa. Videoilla miehet ovat gangstereita ja naisten osa on käyttää pakaroitaan mitä kekseliäimmillä tavoilla. Toisinaan naiset tosin kostavat kokemansa vääryydet, kertosäkeessä lauletaan mitäpä muutakaan kuin murder.

Miksi minä sitten olen täällä? Olen täällä, jotta oppisin olemaan hiukan toisin kuin tähän asti. Olen täällä koska tämä tanssi on hauskaa. Niin, on olemassa sellaistakin kuin hauska, eikä hauskaa tarvitse analysoida osiinsa, sille voi vain nauraa. Meitä naurattaa kun me konttaamme ympäri salia samalla kun stereoista kuuluu miss kitty kitty.

Ohjaaja on täysin omalakinen, häpeämätön ja vahva. Kun hän twerkkaa, eli heiluttaa pakaroitaan musiikin tahdissa, katson häntä ja yritän oppia jotakin hänen suvereniteetistaan. Pitkään karttelin näitä tunteja, koska ajattelin, että jamaikalainen tanssikulttuuri on seksistinen ja korostaa väärällä tavalla sitä, että nainen on aina miehisen katseen kohteena. Mutta näillä tunneilla ei ole miehiä, on vain tyttöjä ja naisia ja musiikki. Naisen on mahdollista värisyttää pakaroitaan myös spagaatissa. Ja etunojapunnerruksessa.

Nuoret tytöt näillä tunneilla näyttävät taidelukiolaisilta. He ovat niitä jotka kyseenalaistavat olemassaolevat valtarakenteet jo viisitoistavuotiaina. Heidän tyttöytensä näyttää olevan täynnä voimaa ja ironiaa ja naurua, he ovat niitä jotka taatusti puhuvat intersektionaalisesta feminismistä välitunneilla. Iltaisin he tulevat tänne twerkkaamaan ja hymyilevät katsoessaan itseään peilistä. Heidän voimansa antaa heille vapauksia olla miten he haluavat. Heidän tyttöytensä näyttää olevan vallakasta ja raikasta, tyystin toisenlaista kuin se epämukava totinen Edith Södergran -flirttailu joka minua omina tytönvuosiani leimasi.

Oikeastaan on kuvaavaa, että twerkkaaminen on juuri nyt niin suosittua, kun kaikkialla puretaan kauan vallinneita vaikenemisen ja hiljaisen hyväksymisen normeja. Samalla, kun tytöt kaikkialla tuntuvat sanovan ahdistelulle ei, painokkaammin kuin koskaan, takapuolen värisyttäminen tanssisaleilla huurustuneiden peilien edessä on muuttunut emansipatoriseksi toiminnaksi.

Ikään kuin me kaikki naiset voisimme ein jälkeen löytää aivan oman kyllämme, vähän helistellä sitä peilikuvamme edessä jos meitä sattuu huvittamaan, ja mennä sen jälkeen kotiin lukemaan yhteiskuntateorioita tai vain syömään puuroa. Voi tytöt, se on kulkaa hauska, se yhteinen ja aivan oma kyllä, se tihkuu valtaa ja iloa.

Kirjoittaja Riikka Pulkkinen on Oulussa koulunsa käynyt kirjailija.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

natovaalit

Paavon valinta johtaa YYA-sopimukseen. Lue lisää...
Muttas

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image