Kolumnit

Kuntosali lisää kohtaamisia kaupungissa

Kolumnit 11.1.2018 12:00
Erkki Hujanen
Erkki Hujanen KUVA: Moilanen Jukka-Pekka

Poikkesin Tukholmassa opintomatkan lomassa kuntosaliketjun salille jokunen vuosi sitten. Iloinen kiiltävä ruotsalaismeininki virkisti niveliä, sielua ja sydäntä. Mutta voimailun jälkeinen sauna päättyi surkeasti.

Alalauteilla keski-ikäinen mies lueskeli lehteä. Hymyilin ja kapusin ylälauteille kiinni pieneen vesikiuluun, josta nakkasin heti pari kauhallista kiukaalle, kun sauna tuntui jotenkin haalealta. Saunakaverini katsahti minuun, tuhahti ja häipyi suihkuun. - Olen suomalainen, kirahti kielelleni mutta ei muuttunut sieltä ääneen lausutuksi.

Ruotsissa kuntosalilla käy säännöllisesti liki joka neljäs eli lähes 25 prosenttia väestöstä. Suomessa osuus on kymmenisen prosenttia alhaisempi, mutta määrä lisääntynee koko ajan. Näin uskonevat kuntosaliyritykset, jotka perustavat uudenlaisia kuntoilutiloja varsinkin väkirikkaisiin kaupunkeihin.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2008 Suomessa toimi 221 kuntosaliyritystä. Kymmenessä vuodessa määrä on kaksinkertaistunut noin 450:een. Alaa hallitsevat suuret ketjut. Lisäksi Suomessa on paljon paikallisia pikkuyrityksiä. Edelleen myös kunnat tarjoavat asukkailleen kuntosaliliikuntaa.

Oulussa tyhjiä liiketiloja ydinkeskustassa muutetaan nyt kuntosaleiksi. Oululainen mielenmaisema johtaa heti nälvimiseen, että ei siitä mitään tule, että parhaat kivijalkatilat keskustassa otetaan kuntosaleiksi. Hyvä että puhutaan - edes jotakin. Pottuilu on välittämistä, muualta muuttaneelle huomautetaan.

Elinvoimainen kaupunki syntyy kohtaamisissa. Erilaisten kohtaaminen kehittää eri tavalla kuin käpertyminen kotisohvalle tai samanmielisten kanssa seurustelu. Ehkä tukholmalaisen kuntosalin saunassa olisi vältytty konfliktilta, jos olisin kysynyt, sopiiko heittää tilkka löylyä. Olisimme altistuneet keskustelulle, ja ehkä tutustuneet niin, että kyläilisimme nyt toistemme kotikaupungeissa.

Uudenaikaiset kuntosalit virkistävät Oulun keskustaa. Pysäköintikallioon saattaa ilmaantua lisää autoja. Kivijalkamyymälässä käy kauppa. Galleriassa liikkuu ihmisiä. Museoon jonotetaan. Kahvilassa kuuluu vilkas puheensorina. Pubissa siemaistaan palauttava, paikallisen panimon olut ja vaihdetaan kuulumiset tutun tai puolitutun kanssa.

Kasvava kuntosalibisnes kaipaa tietenkin myös kriittistä tarkastelua. Esimerkiksi mikä on henkilökohtaisten valmentajien koulutustaso? Nythän miltei kuka tahansa voi ryhtyä "Personal Raineriksi".

Mitä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tai ammattikorkeakouluissa koulutuksen saanet liikunnan ja terveyden ammattilaiset ajattelevat nykyisestä tilanteesta, jossa ihmisen hyvinvointia kaupallistetaan?

Tai palvelevatko salien peiliseinät itseriittoista kehokeskeisyyttä vai voiko peilien ansiosta oikeasti oppia terveyttä edistäviä liikesarjoja?

Itse kunkin harkintaa jää, millainen kuntoilu itselle sopii. Kuluttajaliiton ja Kuluttaja-lehden vuonna 2016 tekemän hintavertailun mukaan aloittelevan kuntoilijan maksuissa voi olla jopa 800 euron hintaero eri kuntosalien välillä.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittaa kohtalaisen raskasta liikuntaa 150 minuuttia tai raskasta liikuntaa 75 minuuttia viikossa. Vain viidennes aikuisväestöstä yltää tähän.

Mutta voi olla niinkin, että kirjasto on tärkein, koska lukeminen pidentää elämää enemmän kuin liikunta tai terveellinen ruokavalio, kuten neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä väittää (Helsingin Sanomat 10.1.) tuoreen kirjansa Ikääntyvän muistikirja (Duodecim 2018) perusteella.

Uudenaikaiset kuntosalit virkistävät Oulun keskustaa. Mutta voi olla niinkin, että kirjasto on tärkein, koska lukeminen pidentää elämää enemmän kuin liikunta ja terveellinen ruokavalio.

MAINOS

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan eteläosassa sekä tukalaa hellettä maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä- ja Keski-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

329 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ensinnäkään, tämä ei pidä paikkaansa. Ei ole ketään jotka "aina" saa töitä, eikä ketään jotka eivät "koskaan" saa töitä,... Lue lisää...
Väsynyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image