Kolumnit

Kult­tuu­ri­kau­pun­ki kaipaa valistuneita rahamiehiä

Kolumnit 13.11.2017 12:00
Erkki Hujanen
KUVA: Moilanen Jukka-Pekka

Paavo Nurmi -niminen mies oli Helsingin teollisuuskoulusta valmistunut konepiirtäjä, joka ryhtyi sijoittamaan varojaan kerrostalojen rakentamiseen 1930-luvulla. Ensimmäisenä nousi Asunto-Oy Töölöntorinkatu 7.

Pian Nurmi rakensi ympäri Helsinkiä, eniten Lauttasaareen sotien jälkeen. Lopulta Nurmella oli kerrostaloja liki 40.

Tietokirjailija Kalle Virtapohja päättelee Paavo Nurmesta kirjoittamassaan henkilöhistoriassa (Mies josta tehtiin patsas, Docendo 2017), että kivitaloja rakentamalla Nurmi halusi saada aikaan taiteen tapaan jotain pysyvää, mihin Nurmi itsekin viittasi erään kerran.

Ennen grynderin uraansa Paavo Nurmi (1897–1973) tunnettiin ennätyksistään ja useista olympiavoitoista juoksuradoilla.

Kuka olisi Oulun Paavo Nurmi – ”rakennusalan toimija” kuten nykyään sanotaan – joka rakentaisi oikeita kivitaloja?

Muutama kivijalkainen talo Ouluun saatiin ripoteltua sata vuotta sitten sinne tänne. Tuomi-talo, Puistolan talo ja Kolmiotalo ovat edelleen Oulun kauneimpia kerrostaloja ja ne ovat edelleen pystyssä.

Sitten tuli sota, sodanjälkeinen niukkuus ja kun siitä päästiin eroon, keskityttiin betonisten kerrostalojen rakentamiseen lähiöihin. Keskustan puutalot määriteltiin arvottomiksi.

Kuka tietää, kuka Oulun keskustaa nyt rakentaa? Tuleeko yhteenkään kerrostaloon kivijalkaa vai kootaanko ne kaikki lastulevyistä muovipinnoituksella? Kait niihin peltikatto sentään laitetaan. Vaikka peltikatollahan ei ole mitään merkitystä tuleviin kosteus- ja home-ongelmiin.

Kerrostalojen rakentajia kasvottomampia nykyään ovat Oulun keskustan kiinteistöbisnestä pyörittävät yritykset. Taannoin yritin selvittää työtäni varten Oulussa joskus olleen Stockmannin talon omistajaa ja vuokraisäntää. Puoli päivää meni enkä saanut selville, puhumattakaan, että joku ihminen olisi löytynyt langan päähän tai että olisi saanut puhua jonkun kanssa peräti nokakkain.

Viime viikon keskiviikkona saimme lukea Kalevasta, että entisen Pukumiehen liiketilat omistaa Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Elon, Ruotsin valtion eläkerahasto Första AP-Fondenin ja Trevian Asset Management Oy:n yhteisyritys Agore Kiinteistöt ky. Sillä tavalla, niin sitä pitää. Tämä yhteenliittymä odottaa luultavasti malttamattomana päästäkseen kehittämään Oulun viihtyisää keskustaa vielä nykyistä viihtyisämmäksi. Ja Oulun kaupungin kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tämmöinen kiinteistösijoitusyhtiö halunnee ainakin osallistua.

Sammakkotaloa esiteltiin viime perjantain Kalevassa. Terveysyhtiö COR Group on oululaisten, tietääkseni Oulussa syntyneiden tai kaupungissa asuvien lääkäreiden perustama. Mukana ovat ainakin Teppo Lindén, Asla Kerola ja Ilari Kerola. He antavat yhtiölle kasvot.

Sammakkotalo rakennettiin 1934 alunperin kouluksi. Siinä on kivijalka ja se edustaa arkkitehtuurisesti funkkistyyliä. COR Group kunnosti talon tarpeisiinsa, mutta myös yleisölle avoimeksi julkiseksi paikaksi, sillä siellä on hoito- ja sairaalatiloja. Seiniä koristavat Oulun seutuun liittyvien taiteilijoiden työt. Sisustuksen suunnitteli oululainen sisustusarkkitehti Kari Kylmänen.

Kasvava lääkäriyhtiö on sijoittanut kotikaupunkiinsa enemmänkin. Se on peruskorjannut muun maussa Aleksanterinkadun koulun, Terva-Toppilan kartanon, Maikkulan kasarmin ja Liljeblomin talon.

Tämmöisiä rahamiehiä Oulussa ei ole liikaa, mutta toivottavasti heitä ilmaantuisi nykyistä enemmän.

”Tuleeko yhteenkään kerrostaloon kivijalkaa vai kootaanko ne kaikki lastulevyistä muovipinnoituksella?”

MAINOS

Kommentoi

Mistähän niitä rahamiehiä Ouluun ilmaantuisi. Eiköhän verottaja ja kaupungin yleinen ilmapiiri pidä huolen siitä ettei sinne mitään uutta Microcelliä tule. Stockmannikin lähti...

Artikkelissa mainitut rahamiehet ovat varansa hankkineet Suomalaisen yhteiskunnan terveydenhoitomallin seurauksena. Ei siinä mitään, raha pitää ottaa sieltä mistä sen saa. Mutta saisipa vielä kerran nähdä Oulussa Oululaisen patruunan, joka on rahansa ansainnut ulkomaalaisille jotain myymällä ja Suomeen verot maksamalla. Hallikainen? Täyttää ainakin ensimmäisen pykälän.

Kylmäselle hienosta designista Kudos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Ruotsi lähetti ruuhkamaksun pyhäjokiselle miehelle, jonka auto on seissyt tallissa vuosikausia – "Tämä on lähes rikollista toimintaa"
54
KeKi poimii Lipon pelaajia – nyt seuraa vaihtaa Hepokangas
45
Thaipoimijoiden määrä romahti – nyt mustikat, hillat ja puolukat uhkaavat jäädä metsiin, vaikka kysyntää riittäisi
37
Helteellä keho ei pysty viilentämään itseään tarpeeksi nukahtaakseen – unirytmistä ei kuitenkaan kannata luopua
22
Sudet veivät farmarilta 22 lammasta Vihannin Alpuassa – sähköaita ei pidätellyt susia
20
Pyörätie, jossa olo on kuin tunkeilijalla – Kaleva testasi Oulun kehutut pyöräilymaisemat
19
Osa työntekijöistä syyttää autotehdasta taukosuositusten laiminlyönnistä – työnantaja vakuuttaa reagoineensa helteeseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa. Lauantaina on odotettavissa tukalaa hellettä Lapin maakunnassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa lauantaina rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

167 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image