Kolumnit

Kult­tuu­ri­kau­pun­ki kaipaa valistuneita rahamiehiä

Kolumnit 13.11.2017 12:00
Erkki Hujanen
KUVA: Moilanen Jukka-Pekka

Paavo Nurmi -niminen mies oli Helsingin teollisuuskoulusta valmistunut konepiirtäjä, joka ryhtyi sijoittamaan varojaan kerrostalojen rakentamiseen 1930-luvulla. Ensimmäisenä nousi Asunto-Oy Töölöntorinkatu 7.

Pian Nurmi rakensi ympäri Helsinkiä, eniten Lauttasaareen sotien jälkeen. Lopulta Nurmella oli kerrostaloja liki 40.

Tietokirjailija Kalle Virtapohja päättelee Paavo Nurmesta kirjoittamassaan henkilöhistoriassa (Mies josta tehtiin patsas, Docendo 2017), että kivitaloja rakentamalla Nurmi halusi saada aikaan taiteen tapaan jotain pysyvää, mihin Nurmi itsekin viittasi erään kerran.

Ennen grynderin uraansa Paavo Nurmi (1897–1973) tunnettiin ennätyksistään ja useista olympiavoitoista juoksuradoilla.

Kuka olisi Oulun Paavo Nurmi – ”rakennusalan toimija” kuten nykyään sanotaan – joka rakentaisi oikeita kivitaloja?

Muutama kivijalkainen talo Ouluun saatiin ripoteltua sata vuotta sitten sinne tänne. Tuomi-talo, Puistolan talo ja Kolmiotalo ovat edelleen Oulun kauneimpia kerrostaloja ja ne ovat edelleen pystyssä.

Sitten tuli sota, sodanjälkeinen niukkuus ja kun siitä päästiin eroon, keskityttiin betonisten kerrostalojen rakentamiseen lähiöihin. Keskustan puutalot määriteltiin arvottomiksi.

Kuka tietää, kuka Oulun keskustaa nyt rakentaa? Tuleeko yhteenkään kerrostaloon kivijalkaa vai kootaanko ne kaikki lastulevyistä muovipinnoituksella? Kait niihin peltikatto sentään laitetaan. Vaikka peltikatollahan ei ole mitään merkitystä tuleviin kosteus- ja home-ongelmiin.

Kerrostalojen rakentajia kasvottomampia nykyään ovat Oulun keskustan kiinteistöbisnestä pyörittävät yritykset. Taannoin yritin selvittää työtäni varten Oulussa joskus olleen Stockmannin talon omistajaa ja vuokraisäntää. Puoli päivää meni enkä saanut selville, puhumattakaan, että joku ihminen olisi löytynyt langan päähän tai että olisi saanut puhua jonkun kanssa peräti nokakkain.

Viime viikon keskiviikkona saimme lukea Kalevasta, että entisen Pukumiehen liiketilat omistaa Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Elon, Ruotsin valtion eläkerahasto Första AP-Fondenin ja Trevian Asset Management Oy:n yhteisyritys Agore Kiinteistöt ky. Sillä tavalla, niin sitä pitää. Tämä yhteenliittymä odottaa luultavasti malttamattomana päästäkseen kehittämään Oulun viihtyisää keskustaa vielä nykyistä viihtyisämmäksi. Ja Oulun kaupungin kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tämmöinen kiinteistösijoitusyhtiö halunnee ainakin osallistua.

Sammakkotaloa esiteltiin viime perjantain Kalevassa. Terveysyhtiö COR Group on oululaisten, tietääkseni Oulussa syntyneiden tai kaupungissa asuvien lääkäreiden perustama. Mukana ovat ainakin Teppo Lindén, Asla Kerola ja Ilari Kerola. He antavat yhtiölle kasvot.

Sammakkotalo rakennettiin 1934 alunperin kouluksi. Siinä on kivijalka ja se edustaa arkkitehtuurisesti funkkistyyliä. COR Group kunnosti talon tarpeisiinsa, mutta myös yleisölle avoimeksi julkiseksi paikaksi, sillä siellä on hoito- ja sairaalatiloja. Seiniä koristavat Oulun seutuun liittyvien taiteilijoiden työt. Sisustuksen suunnitteli oululainen sisustusarkkitehti Kari Kylmänen.

Kasvava lääkäriyhtiö on sijoittanut kotikaupunkiinsa enemmänkin. Se on peruskorjannut muun maussa Aleksanterinkadun koulun, Terva-Toppilan kartanon, Maikkulan kasarmin ja Liljeblomin talon.

Tämmöisiä rahamiehiä Oulussa ei ole liikaa, mutta toivottavasti heitä ilmaantuisi nykyistä enemmän.

”Tuleeko yhteenkään kerrostaloon kivijalkaa vai kootaanko ne kaikki lastulevyistä muovipinnoituksella?”

MAINOS

Kommentoi

Mistähän niitä rahamiehiä Ouluun ilmaantuisi. Eiköhän verottaja ja kaupungin yleinen ilmapiiri pidä huolen siitä ettei sinne mitään uutta Microcelliä tule. Stockmannikin lähti...

Artikkelissa mainitut rahamiehet ovat varansa hankkineet Suomalaisen yhteiskunnan terveydenhoitomallin seurauksena. Ei siinä mitään, raha pitää ottaa sieltä mistä sen saa. Mutta saisipa vielä kerran nähdä Oulussa Oululaisen patruunan, joka on rahansa ansainnut ulkomaalaisille jotain myymällä ja Suomeen verot maksamalla. Hallikainen? Täyttää ainakin ensimmäisen pykälän.

Kylmäselle hienosta designista Kudos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Oululaisfanit juhlivat fiksusti Kärppien Suomen mestaruutta läpi yön
15
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
9
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
8
Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ei ole maajoukkueen käytettävissä – ”Nyt on aika maksaa takaisin vaimolle ja tytöille”
5
Sotesta saa ainakin pienissä oppositioryhmissä päättää itse – Kd:n edustajat voivat äänestää eri tavoin
4
Keskusta uudistaisi koulujärjestelmän – nuorille tulevaisuuskutsunnat, esikoulu ja kaksi ensimmäistä luokkaa yhdeksi kokonaisuudeksi
4
Nationalismin suosio syventää juopaa keskellä Eurooppaa – Tshekki ja Slovakia tekevät pesäeroa Puolaan ja Unkariin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

289 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Päinvastoin. Minä ymmärrän hyvin, että lapsi saattaa häiriintyä, jos hän kuulee 3-vuotiaasta asti sotajuttuja. Lue lisää...
Vuotta viis

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

27.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image