Kolumnit

Mainos

Kult­tuu­ri­kau­pun­ki kaipaa valistuneita rahamiehiä

Kolumnit 13.11.2017 12:00
Erkki Hujanen
KUVA: Moilanen Jukka-Pekka

Paavo Nurmi -niminen mies oli Helsingin teollisuuskoulusta valmistunut konepiirtäjä, joka ryhtyi sijoittamaan varojaan kerrostalojen rakentamiseen 1930-luvulla. Ensimmäisenä nousi Asunto-Oy Töölöntorinkatu 7.

Pian Nurmi rakensi ympäri Helsinkiä, eniten Lauttasaareen sotien jälkeen. Lopulta Nurmella oli kerrostaloja liki 40.

Tietokirjailija Kalle Virtapohja päättelee Paavo Nurmesta kirjoittamassaan henkilöhistoriassa (Mies josta tehtiin patsas, Docendo 2017), että kivitaloja rakentamalla Nurmi halusi saada aikaan taiteen tapaan jotain pysyvää, mihin Nurmi itsekin viittasi erään kerran.

Ennen grynderin uraansa Paavo Nurmi (1897–1973) tunnettiin ennätyksistään ja useista olympiavoitoista juoksuradoilla.

Kuka olisi Oulun Paavo Nurmi – ”rakennusalan toimija” kuten nykyään sanotaan – joka rakentaisi oikeita kivitaloja?

Muutama kivijalkainen talo Ouluun saatiin ripoteltua sata vuotta sitten sinne tänne. Tuomi-talo, Puistolan talo ja Kolmiotalo ovat edelleen Oulun kauneimpia kerrostaloja ja ne ovat edelleen pystyssä.

Sitten tuli sota, sodanjälkeinen niukkuus ja kun siitä päästiin eroon, keskityttiin betonisten kerrostalojen rakentamiseen lähiöihin. Keskustan puutalot määriteltiin arvottomiksi.

Kuka tietää, kuka Oulun keskustaa nyt rakentaa? Tuleeko yhteenkään kerrostaloon kivijalkaa vai kootaanko ne kaikki lastulevyistä muovipinnoituksella? Kait niihin peltikatto sentään laitetaan. Vaikka peltikatollahan ei ole mitään merkitystä tuleviin kosteus- ja home-ongelmiin.

Kerrostalojen rakentajia kasvottomampia nykyään ovat Oulun keskustan kiinteistöbisnestä pyörittävät yritykset. Taannoin yritin selvittää työtäni varten Oulussa joskus olleen Stockmannin talon omistajaa ja vuokraisäntää. Puoli päivää meni enkä saanut selville, puhumattakaan, että joku ihminen olisi löytynyt langan päähän tai että olisi saanut puhua jonkun kanssa peräti nokakkain.

Viime viikon keskiviikkona saimme lukea Kalevasta, että entisen Pukumiehen liiketilat omistaa Keskinäisen työeläkevakuutusyhtiö Elon, Ruotsin valtion eläkerahasto Första AP-Fondenin ja Trevian Asset Management Oy:n yhteisyritys Agore Kiinteistöt ky. Sillä tavalla, niin sitä pitää. Tämä yhteenliittymä odottaa luultavasti malttamattomana päästäkseen kehittämään Oulun viihtyisää keskustaa vielä nykyistä viihtyisämmäksi. Ja Oulun kaupungin kulttuuripääkaupunkihankkeeseen tämmöinen kiinteistösijoitusyhtiö halunnee ainakin osallistua.

Sammakkotaloa esiteltiin viime perjantain Kalevassa. Terveysyhtiö COR Group on oululaisten, tietääkseni Oulussa syntyneiden tai kaupungissa asuvien lääkäreiden perustama. Mukana ovat ainakin Teppo Lindén, Asla Kerola ja Ilari Kerola. He antavat yhtiölle kasvot.

Sammakkotalo rakennettiin 1934 alunperin kouluksi. Siinä on kivijalka ja se edustaa arkkitehtuurisesti funkkistyyliä. COR Group kunnosti talon tarpeisiinsa, mutta myös yleisölle avoimeksi julkiseksi paikaksi, sillä siellä on hoito- ja sairaalatiloja. Seiniä koristavat Oulun seutuun liittyvien taiteilijoiden työt. Sisustuksen suunnitteli oululainen sisustusarkkitehti Kari Kylmänen.

Kasvava lääkäriyhtiö on sijoittanut kotikaupunkiinsa enemmänkin. Se on peruskorjannut muun maussa Aleksanterinkadun koulun, Terva-Toppilan kartanon, Maikkulan kasarmin ja Liljeblomin talon.

Tämmöisiä rahamiehiä Oulussa ei ole liikaa, mutta toivottavasti heitä ilmaantuisi nykyistä enemmän.

”Tuleeko yhteenkään kerrostaloon kivijalkaa vai kootaanko ne kaikki lastulevyistä muovipinnoituksella?”

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mistähän niitä rahamiehiä Ouluun ilmaantuisi. Eiköhän verottaja ja kaupungin yleinen ilmapiiri pidä huolen siitä ettei sinne mitään uutta Microcelliä tule. Stockmannikin lähti...

Artikkelissa mainitut rahamiehet ovat varansa hankkineet Suomalaisen yhteiskunnan terveydenhoitomallin seurauksena. Ei siinä mitään, raha pitää ottaa sieltä mistä sen saa. Mutta saisipa vielä kerran nähdä Oulussa Oululaisen patruunan, joka on rahansa ansainnut ulkomaalaisille jotain myymällä ja Suomeen verot maksamalla. Hallikainen? Täyttää ainakin ensimmäisen pykälän.

Kylmäselle hienosta designista Kudos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
143
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image