Kolumnit

Kolumni: Nyt mitataan ihmisen ih­mis­kä­si­tys­tä

Kolumnit 19.11.2015 12:00
Erkki Hujanen

Kari Hotakainen valittiin keskiviikkona päivän humanistiksi Helsingin yliopistossa. Kirjailija opiskeli aikoinaan kotimaista kirjallisuutta, mutta ei saanut opintojaan päätökseen.

Hotakainen palkittiin 2002 kirjallisuuden Finlandia-palkinnolla romaanistaan Juoksuhaudantie. Yksi hänen kirjallisuuden opettajistaan oli todennut, että ”onhan Kari tuossa nyt gradua tarpeeksi.”

Humanistinen tiedekunta juhlistaa tänä vuonna Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuotta esittelemällä joka päivä yhden humanistin. Valituissa vilisee tietenkin Helsingin yliopistossa kouluttautuneita kansallisia suurmiehiä, kuten Elias Lönnrot, J.L. Runeberg, J.V. Snellman, Juhani Aho, Eino Leino, Pentti Saarikoski, J.K. Paasikivi tai P.E. Svinhufvud.

Onpa listassa myös Otto Ville Kuusinen, Jyväskylän lyseon runopoika, joka sittemmin eli poliitikkona 82-vuotiaaksi Neuvostoliitossa Stalinin hirmuajan läpi.

Oululaislähtöisistä esitellään muun muassa Frans Michael Franzén, Leevi Madetoja ja Jaakko Hämeen-Anttila. Joukkoon on nostettu Jarmo Korhonen, ei ex-puoluesihteeri vaan Oulussa 1946 syntynyt kielitieteilijä ja germaanisen filologian professori.

Urheilijahumanisti on pesäpallon kehittäjä Lauri ”Tahko” Pihkala. Esittelyn saa samoin jääkiekon 11 A-maaottelua 1990-luvun alussa pelannut Jali Wahlsten, joka valmistui maisteriksi estetiikasta ja työskentelee kulttuurituottajana.

Telkkarista tuttuja humanisteja ovat esimerkiksi uutismies Arvi Lind sekä säämies Juha Föhr.

Tasa-arvo otetaan huomioon, kun valitsijat kokoavat päivittäin täydentyvää katselmusta humanisteihin. Varhaisilta ajoilta naisia on vaikea noukkia, mutta nykypäivän tutkijoista, taiteilijoista tai muuten humanistitaustaisista on helppo löytää molempia sukupuolia.

Kari Hotakaisen tapaan kirjallisuuden Finlandialla palkittu (Hytti nro 6, 2011) Rosa Liksom jätti lopputyönsä tekemättä Helsingin yliopistoon, kun ohjaaja ei hyväksynyt hänen aiettaan kirjoittaa antropologista työtä Kööpenhaminan Christianista, joka tunnettiin taiteilijoiden, anarkistien ja toisinajattelijoiden kotina.

”Nykyisin kuka tahansa professori varmasti hihkuisi innosta Christanian kaltaisesta aiheesta”, Liksom toteaa 375 Humanistia -sivustolla.

Helsingin yliopiston kokovuotinen tempaus on mainostemppu, jolla yliopisto tavoittelee alumnejaan eli entisiä opiskelijoitaan. Samalla avataan laajalle yleisölle tunnetuksi yliopiston sekä humanististen tieteiden merkitystä.

Raikkaudessaan 375 Humanistia -kampanja on parasta mitä yliopistoista on viime aikoina tullut julkisuuteen.

Humanistien tarinat lisäävät hitusen uskoa siihen, että ymmärrys kulttuureista sekä ihmisen näkökulma saattavat tehdä tästä ahdistavasta maailmasta hieman asuttavamman. Joku humanisteista määrittelee humanismin myötäelämiseksi, empatiaksi.

Yliopistoissa taistellaan nyt paalutetuista asemista. Ikivanhoja tieteitä on paisutettu uusilla oppiaineilla etenkin tekniikan ja talouden aloilla. Riittäisikö insinöörien tai ekonomistien koulutukseen perustieteiden, kuten matematiikan sekä fysiikan opetus maustettuna hitusella perinteisiä humanistisia oppiaineita? Ja tarvitaanko lääketieteen rinnalle ”hoitotiedettä”?

Humanistilista osoittaa, että kieleen ja kulttuuriin perustuvat oppiaineet voivat johtaa laaja-alaisesti erilaisiin työtehtäviin, joiden arvoa on vaikea punnita nykyajan kilpailukykymittareilla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

66
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
55
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image