Kolumnit

Kirjailija voi vain haaveilla kuu­kausi­pal­kas­ta – ja naurun oivaltavasta tekoälystä

Kolumnit 7.6.2018 20:00
Riikka Pulkkinen

Tämän viikon kiinnostavimpia kulttuuriuutisia oli brittiläisen hedgerahaston perustama kustantamo De Montfort Literature, jonka on tarkoitus palkata listoilleen kirjailijoita vuosipalkkaa vastaan. Lehtitietojen mukaan uusi yritys pyrkii tunnistamaan tuottoisat kirjailijat algoritmien, psykometristen testien ja haastatteluiden avulla.

Kirjailijana riemastuin tästä tiedosta. Haaveilen aika ajoin kuukausipalkasta. Huomaan usein suhtautuvani toimeentulooni kuin olisin syrjäytymisvaarassa.

Miten auvoisaa olisi olla töissä. Kun luin uutisen, en ajatellut palkallisuuden vaikuttavan erityisesti työn taiteelliseen laatuun – ainakaan negatiivisesti. Taiteellinen näkemys on itseisarvo, jonka voi säilyttää, vaikka ansaitsisi työllään rahaa.

Sen sijaan kohotin kulmiani perusteilla olevan kustantamon toisen periaatteen kohdalla: uutisen mukaan kustantamo aikoo käyttää algoritmeja analysoimaan menestysteoksia, jotta uusien teosten myynti saataisiin maksimoitua.

Ajatus siitä, että olisi olemassa ohjelma, joka tunnistaisi patetian juuri oikean määrän tai naurun täydellisen tasapainon taideteoksessa, on mieltä kiihottava hauska fantasia.

Kustantamot ilmeisesti jo tekevät tämän tyyppistä taustatyötä tilastotietojensa kanssa: erilaisten ohjelmien avulla on mahdollista analysoida muun muassa kohdeyleisöjä, bestsellereiden piirteitä ja jopa teosten tunnesisältöjen vaikuttavuutta.

Silti luulen, että on miltei mahdotonta ennustaa teosten myyntipotentiaalia.

Samasta syystä kuin on mahdotonta opettaa keinoälyä haaveilemaan tai kaipaamaan, on mahdotonta opettaa tietokoneohjelmia kirjoittamaan romaaneja. Lopputulos olisi kenties yhä kiusallinen kopio, josta kopiomaisuus on tunnistettavissa, samalla tavoin kuin epäonnistuneet keinoälyn tuottamat kuvat ihmiskasvoista ovat irvokkaita kasvojen kopioita.

Ja entäpä kirjallisuuden intiimi luonne? Kirjallisuus syntyy enimmäkseen olemisen paljaudesta. Elän ja kirjoitan epäilystäni elämän keskellä, kas siinä kirjallinen reseptini: kirjoitan tavoittaakseni kokemuksen elämästä sellaisena kuin se ilmenee. Siinä kaikki.

Kenties vaikein tekoälyn haasteista on kuitenkin nauru.

Mieleeni palaa Woody Allenin elokuva, jossa Alan Aldan roolihahmo viisastelee kameralle komedian syvimmästä olemuksesta: ”Komedia on tragedia plus aika.”

En ole itse vielä tähän mennessä itse osannut kirjoittaa komediaa. Kun oivallan, miten ”aika”, olipa se ajankulu itsessään tai ajallisuuden kokemus, lisätään teokseen, luultavasti opin.

Saattaa tosin olla, että oivallan tämän vasta kuolemani hetkellä. Ehkä vieressäni on silloin kuuliainen robotti, joka kaiken tajuavan keinoälynsä voimalla kirjaa havaintoni ylös, ja tuloksena on täydellinen naurun tasapaino.

Kirjoittaja on Oulussa koulunsa käynyt kirjailija

MAINOS

Kommentoi

Joskus, hyvin harvoin, pääsee kirjoittamaan lähes ajattelematta. Purkaa vain koneelleen valmiin tekstin jostain syvältä tai mistä tulleekaan. Ja kun sellaisen kokee, on sen jälkeen "vasiten kirjoittaminen" entistäkin vaikeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image