Kolumnit

Jätkät pilaavat tällä kertaa kon­ser­va­tis­min

Kolumnit 4.6.2018 12:00
Petri Laukka

Sääliksi käy vanhaa kunnon konservatismia. Siitä on tehty kaikkein pimeimpien poliittisten päämäärien panttivanki. Konservatiivisuuden nimissä vastustetaan naisten oikeuksia, pelätään erilaisuutta, kielletään ilmastonmuutos, jne.

KUVA: Kontiainen Jarmo Petri Laukka

Konservatiivisuudesta on taitavasti muovattu osa tunteellista identiteettipolitiikkaa, jolla menneisyyttä haikailevien huomio keskitetään pöljiin yksityiskohtiin. Suomalainen ulkoministeri saattaa julkisesti halveksia polkupyörällä ajavia kaupunkilaisia ja moittia kuntoilijoita alhaisesta rasvaprosentista. Kannattaja paiskoo hattuaan ilmaan.

Harva silloin huomaa, että meneillään on silmänkääntötepponen, jossa perinteisiä arvoja säilyttämällä pyritään tuhoamaan perinteisiä arvoja.

Muutamissa EU-maissa muokataan yhteiskuntajärjestelmää kovaa kyytiä tekokonservatiiviseksi. Vahvan voimamiesjohtajan valtiossa uskotellaan, että tässä sitä isällisesti puolustetaan oikeita konservatiivisia ihanteita kansan vaatimuksesta. Näinhän se ei ole.

Valta betoniraudoitetaan yhdelle puolueelle muuttamalla perustuslakeja, kansalaisjärjestöjä lopetetaan, median uutisia ja kansalaisvapauksia rajoitetaan. Valtion vihollisista julkistetaan listoja. Vääränvärisen ihmisen auttaminen on rikos. Kansainvälisiä suhteita katkotaan.

Onhan näitä radikaaleja äkkinäisveitikoita: Viktor Orbán Unkarissa, Jarosław Kaczyński Puolassa, Recep Tayyip Erdoğan Turkissa, Vladimir Putin Venäjällä, Donald Trump Yhdysvalloissa.

Käsitteenä konservatiivisuus (latinan conservare, säilyttäminen) tarkoittaa aivan muuta kuin yksinvallan tavoittelua, repiviä sisä- ja ulkopoliittisia käännöksiä tai oppositioon kohdistuvaa hävitysvimmaa.

Orbánin, Erdoğanin ja Putinin kaltaiset uusyksinvaltiaat tekevät täysin päinvastoin kuin konservatiivisuus aatehistoriallisesti edellyttää. Nämä miehet eivät säilytä, he tallovat – ja istuvat päälle. Vallananastus on puettu konservatiivisuuden kokopukuun.

”Vahvan voimamiesjohtajan valtiossa uskotellaan, että tässä sitä isällisesti puolustetaan oikeita konservatiivisia ihanteita kansan vaatimuksesta. Näinhän se ei ole.”

Konservatiivinen ajatusmalli ei ole itsessään paha. Oppina se perustuu kaikenlaisen yhteiskunnallisen metakoinnin ja rakenteiden romahduttamisen vastustamiseen.

Sen olemus muuttuu ajan mukana. Tämän päivän kehitysloikka on huomisen konservatismia.

Pohja lepää 1700- ja 1800-lukujen taitteen suurmullistuksessa Ranskan vallankumouksessa. Tuolloin eurooppalaiset havaitsivat, että väkivaltaisen rajussa ajassa liian moni säilyttämisen arvoinen pyyhkiytyi pois.

Pesunkestävä konservatiivi varoo edelleen, ettei edistys edisty liian edistykselliseksi. Jaroslav Hasekin klassikossa Kunnon sotamies Svejk päähenkilö miettii perustavansa poliittisen liikkeen nimeltä ”Kohtuullisen edistyksen puolue lain sallimissa puitteissa”.

Juuri siitä aidossa yksilön vapauksia kunnioittavassa, ei rasistisessa konservatiivisuudessa on kysymys: hyväksyttävissä rajoissa otetuista hallituista askelista uuteen suuntaan.

Tipuaskelin etenevä kehitys tuntuu hurmahenkisimpien edistysmielten näkökulmasta liian hitaalta. Ja onkin totta, että verkkaisuus leimaa konservatiivisuutta. Mutta ehtii sitä vähemmälläkin -toimintatavalla on myös etunsa.

Kannatettavat puolet käyvät ilmi, kun havaitaan konservatiivisuuden tarkoittavan käytännöllisimmillään maltillisuutta, viileää harkintaa ja vakaata ennakointia. Ei voi kieltää, etteivätkö ne ole jokaisen oikeusvaltion peruspalikoita.

Tästä syystä konservatismi ei ole sama asia kuin autoritaarisuus.

MAINOS

Kommentoi

Vaikka elämmekin globaalissa maailmassa, meillä on syytä kääntää toisinaan sormemme osoittamaan myös itseämme ja tarkastella omaa kehityksemme polkua.

Meillä "kehitys" tarkoittaa "tavallisten" ihmisoikeuksien polkemista: kehityksen nimissä pelaajat siirtyvät yleisten ihmisoikeuksien määrittelemältä pelikentältä tehtailemaan "kehittyneitä ihmisoikeuksia erilaisille" tuhraamatta ensimmäistäkään ajatusta kysymykselle, pitäisikö "tavallisillakin" olla edes joku ihmisarvon tapainen.

Jos jossakin valta betoniraudoitetaan yhdelle puolueelle, kehittyneessä valtiossamme yksi, enemmistönkin olemassaolosta muistuttava, puolue tuupataan vallan ulkopuolella olevaan bunkkeriin. Demokratia kaventuu tosin erilaisten demokratiaksi. Mutta mihinkäs ne tavalliset tollerot demokratiaa tarvitsikaan?

Siis kehityksellä ja konservatismilla on samat toimintaperiaatteet. Konservatiivit vain sortavat vähemmistöjä ja kehityksen palvojat sortavat enemmistöä. Molemmille taitaa olla kohtuullisuus kaikkein pahin vihollinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

conserve - säilyttää.
Meillä se tarkoittaa vanhojen etujen, privileegoiden säilytystä, vaikka maailma on muuttunut esim globalisaation myötä.
Luontoa ja vanhoja rakennuksia pitää säilyttää.
Mutta 'Edistyspuolueista' ml RKP ja ay-liikkeestä firmoineen on tullut pahimmat säilyttäjät.
Jäsenmaksujen ja verovapauksien avulla ne ovat nykykyajan rälssiä verrattavissa muinaisajan aatelistoon ja papistoon. Kaikki nämä olivat vahvasti mukana valtionhallinnossa säilyttämässä etujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image