Kolumnit

Euroalueella on aivan liian aikaista puhua talouden yli­kuu­me­ne­mi­ses­ta

Kolumnit 9.2.2018 20:00
Risto Murto

Suomessa on parhaillaan hyvä talouden veto päällä. Pääsimme runsas vuosi sitten mukaan maailmantalouden piristyvään kasvuun. Vuoden takaiset talousennusteet osoittautuivat aivan liian varovaisiksi ja talouskasvu pääsi yllättämään positiivisesti. Hyvä kasvu alkoi vuoden loppupuolella näkyä myös parantuvana työllisyytenä.

Yhä useampi suomalainen myös hyötyi parantuneesta taloudesta.

Juuri tällä hetkellä maailmantalouden ja euroalueen kasvu on kaikesta päätellen ripeää. Talouden nopeimmat indikaattorit viestivät vuoden lähteneen erittäin hyvin liikkeelle. Olisi luontevaa, että kasvuvauhti hieman hidastuisi loppuvuotta kohden. Pitää muistaa, että euroalueen ja Suomen väestörakenne ei enää helposti mahdollista pysyvää yli kolmen prosentin kasvuvauhtia. Työvoima ei enää kasva.

Useimmat ennustajat luottavat tällä hetkellä myös siihen, että kasvu jatkuisi hyvänä lähiajat. Näin tekee esimerkiksi IMF, joka nosti tammikuussa ennusteitaan. Rahasto odottaa maailmantalouden kasvun säilyvän korkealla tasolla myös ensi vuonna. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi hyvää kysyntää myös suomalaisille tuotteille ja palveluille.

Talous näyttää siis lukujen valossa hyvältä. Voimme kuitenkin yrittää hahmottaa, mistä mahdolliset huonot uutiset voisivat tulla. Voimmeko luottaa kasvun jatkumiseen?

Viime vuosi oli siitä poikkeuksellinen, että ilmeisiä talouden riskitekijöitä oli huomattavan vähän. Ennustajilla oli vaikeuksia sanoa, mistä seuraava lama tulisi. Poliittinen järjestelmä oli myllerryksessä monessa maassa, mutta näistä myllerryksistä seurasi varsin vähän vaikutuksia talouteen ja talouspolitiikkaan.

Kasvu oli tasapainoista eikä esimerkiksi inflaatiopaineita ollut käytännössä missään näkyvissä. Huoleton kasvu oli viime vuoden teema.

Aivan viime viikkoina tilanne on kuitenkin muuttunut. Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen markkinoilla keskustellaan ylikuumenemisen mahdollisuudesta, erityisesti Yhdysvalloissa.

USA palautui Eurooppaa nopeammin finanssikriisistä ja on kasvanut sen jälkeen jo lähes 10 vuotta. Työttömyysaste on laskenut jo 4,1 prosenttiin. Käytännössä maa on lähellä täystyöllisyyttä.

Tilannetta on nyt muuttanut Amerikassa päätetyt veroleikkaukset. Kongressi sai republikaanien äänillä päätettyä aivan loppuvuonna verouudistuspaketin, joka käytännössä tarkoittaa verojen leikkaamista etenkin yrityksiltä, mutta jossain määrin myös kotitalouksilta. Osa verouudistuksista tulee myös voimaan nopealla aikataululla. Liittovaltion budjettialijäämän pelätään lähes kaksinkertaistuvan suhteessa BKT:hen ensi vuoteen mennessä.

Tämä on saanut korot nousemaan ja osakemarkkinat hermoilemaan tammi-helmikuussa. Markkinat havahtuivat huomaamaan, että maassa elvytetään taloutta verohelpotusten kautta pitkän nousukauden päätteeksi. Lisäksi tuoreimmat tilastot palkoista lisäsivät hermostuneisuutta.

Pelkona on, että palkkojen ja kuluttajahintojen nousu kiihtyy. Tällöin keskuspankki joutuisi jarruttamaan samalla kun verojen kautta elvytetään. Oltaisiin tilanteessa, jossa on oltu usein ennenkin.

Inflaation kiihtyminen pakottaisi keskuspankin lopettamaan talouden juhlat. Tämä tarkoittaisi ennakoitua ripeämpää korkojen nousua.

Euroopan kannalta tilanne on kuitenkin olennaisesti rauhallisempi. Nousukausi on kestänyt selvästi lyhyemmän ajan.

Työttömyysaste on lähtenyt alentumaan, mutta on vielä kuitenkin kaksinkertainen Yhdysvaltoihin verrattuna. Puheet ylikuumenemisesta tuntuvat hyvin ennenaikaisilta.

Saksassa voimakas työmarkkinajärjestö IG Metall sai juuri solmittua suomalaisittain hyvän palkkasopimuksen. Palkkoja nostetaan 4,3 prosenttia samalla kun työntekijät saivat lisää joustoa työaikoihin. Olisi kuitenkin yllätys, jos näin kovat palkkaratkaisut leviäisivät muihin maihin helposti. Saksa erottuu taloudessaan selvästi useimmista muista euroalueen maista.

Jos katsoo EKP:n viestejä, heidän keskeinen murheensa on vielä liian alhainen, ei liian nopea inflaatio.

Taloudessa voi tapahtua luonnollisesti monenlaisia ennustamattomia yllätyksiä. Tilanne näyttää kuitenkin Suomen kannalta lupaavalta.

Euroalueella on aivan liian aikaista puhua ylikuumenemisesta ja korkojen voimakkaasta noususta. Jotta saisimme suomalaisten arkeen vaikuttavia huonoja uutisia Yhdysvalloista, inflaation ja palkkojen täytyy yllättää siellä vielä selvästi. Tämä on nyt kasvanut riski, mutta ei kuitenkaan millään tavalla varma asia.

Korkojen nousun pitää USA:ssa olla hyvin merkittävää, jotta kasvu muualla maailmassa hyytyisi.

Tällä hetkellä voimme vielä nauttia maailmantalouden vetoavusta. Jos vielä kotimaassa riittää malttia tasapainottaa alijäämiä ja pitää kotimaiset inflaatiopaineet euroaluetta alhaisempina, edellytyksiä hyvien aikojen jatkumiselle on edelleen olemassa.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

MAINOS

Kommentoi

Niin, vielä sellainen asia, että nyt kun Suomessa on kerran kaikki hyvin, niin jätettäiskö työttömyysturvaan kajoaminen rauhaan. Valtakunnassa kun kerran on nyt kaikki hyvin, köyhyyden ei siis pidä nousta, kun kaikki on työelämässä. Se on mahtavaa kuulla. Mutta, epäilen että ei taida ihan kunnossa asiat olla. Antakaapa kun minä koitan arvata. Työttömät on pakotettu laittomiin orjatöihin ilman palkkaa. >>EU.n laiton palkaton orjatyö..! Kortistot on saatu tyhjiksi, mutta mikä on ostovoima. Niin, mikä on ostovoima, onko se kasvanut. ? Niimpä niin....! EU, käyttää palkatonta orjatyötä, se on valitettavasti laitonta. Se on ihmiskauppaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyhyys kasvaa..Jossain on vikaa. Vienti vetää ja työttömiä ei ole. No, köyhyys kuitenki kasvaa. Omituista se on.! Sipilän työllisyystavoite on kohta täyttynyt, mutta vialla on jotain. Mietippä ite...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En tiedä muista EU*alueesta mutta meillä Suomessa saa kohta repulla kantaa rahaa koska hinnat ja palvelut nousevat sillä vauhdilla ettei pysy perässä. Näin se markkinatalous toimii mutta vanhat miehet sanoivat että tulee pa-kanen loppu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä hinta on noussut? Ei tule mieleen.
Kaikki laskee ja juuri se on ongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usassa on jokainen duunarikin yrittäjä,jonka on hoidettava eläke,sos. turva tms. kulut ominpäin!
Kuten Apteekkaritkin Suomessa,mutta siitä on maksettava esim. käyttämällä äänioikeutaan oikein!
Vaaliavustuskin riittää usein!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työvoima ei enää kasva."

Työikäiset ovat täysikasvuisia, mutta Suomessa on noin 444 444 työvoimaan kuuluvaa ihmistä ilman tuottavaa työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen viennin osalta kone on vasta käynnistymässä, vahva euro on yksi vastatuulitekijä edelleen. Jenkkien pitkän koron liikkeen jälkeen tuottokäyrä näyttää terveemmältä ja antaa hyvin tilaa lyhyenkin pään nousulle. Tämä voisi puolestaan vahvistaa dollaria, jolloin Suomessa vientivetoinen kasvu voisi jatkua ja antaa lisäaikaa talouden tasapainottumiselle ja rakenteiden uudistamiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska '' Suomessa on parhaillaan hyvä talouden veto päällä '' ja kuten tiedämme pörssin osinkopotti kasvaa 2018 keväänä 12,26 miljardiin euroon, niin yritysten vastuita työllistämiseen kasvatetaan kunnes työttömyysaste on saatu alle 5 %.
Siten saadaan Suomen talouteen valtava steroidiruiskeiden sarja tuottamaan entistäkin suuremmat talouden kasvun toteutumat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa aluksi rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

316 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image