Mielipiteet

Lukijalta

Vihdoinkin - "talo tolpillaan"!

Mielipiteet 31.1.2018 9:00
Paula Moilanen

Hometaloja riittää - niin vanhoissa kuin uusissakin! Havaitsin äskettäin netissä omasta mielestäni talonrakentamisen oikeanlaisen mallipohjaratkaisun. Nimittäin Mikkelin asuntomessujen (v. 2017) paalujen varaan rakennetun talon - irti maasta!

Hämmästyin kuvan nähdessäni, sillä juuri tätä olen visioinut mielessäni jo kauan!

Miksi taloja ei alettaisi rakentamaan enemmänkin tällä tavalla? Onko hintakysymys? Tai muita mahdollisia esteitä/ongelmia - asioilla on yleensä aina hyvät ja huonot puolensa.

Hyvällä kehittämisellä tästä saisi varmaan toimivan ratkaisun. En ole alan asiantuntija, mutta varmasti pidemmällä tähtäimellä katsottuna tämä olisi perinteiselle kivijalkapohjalle kustannustehokkaampi vaihtoehto. Eikä tarvitsisi jälkikäteen korjailla kosteuden aiheuttamia vikoja. Tällaista rakentamistapaa tulisi kehittää ja suosia enemmän.

"Messutalo on rakennettu 'ilmaan' riittävän korkealle - pois maassa rönsyilevien sienirihmastojen kosketuksesta!"

Monissa uudisrakennuksissakin ilmenee jo parissa vuodessa erilaisia kosteus- ja homeongelmia. Talot rakennetaan maahan kiinni, jossa risteilevät valtavat sienirihmastovaltatiet. Pienikin kosteus ruokkii noita rihmastoja kasvamaan ja löytämään tiensä sinne, missä tuota kosteutta on.

Sienirihmastoilla on monta tärkeää tehtävää kasvimaailmassa, mutta rakennuksiin ne eivät sovellu.

Messutalo on rakennettu "ilmaan" riittävän korkealle - pois maassa rönsyilevien sienirihmastojen kosketuksesta! Talo sijaitsee kallioisella maaperällä, jossa kosteus ja sienirihmastot ovat luultavasti pienempi uhka tässä tapauksessa. Kosteimmissa maaperissä tämä rakennustapa olisi hyvä vaihtoehto!

Mielestäni tämä rakennustapa on yksi ratkaisu minimoimaan nopeasti kasvavaa hometalojen määrää. Lisäksi - hiirillekin aika haastava.

Paula Moilanen

Kestilä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Itsellä jäänyt mielikuva, että jotkut ovat vaan ottaneet asiakkaseen haukkua jopa perusteettomasti rossipohjaisia taloja. Yleensä valitettaan huonoa eristystä tai liikkuvaa ja ääntä pitävää lattiaa. Asioita joihin varmasti voidaan suunittelulla vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itselläkin tuli ensimmäisenä mieleen vanha kunnon rossipohja tuuletusaukkoineen. Moni vanha rossipohjainen talo on säilynyt ilman hometta, mutta kylkeen myöhemmin rakennettu elintasokuppa on homehtunut parissakymmenessä vuodessa purkukuntoon väärin tehdyn perustuksen vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image