Mielipiteet

Lukijalta

Var­hais­kas­va­tus nyt myötätuulessa

Mielipiteet 11.9.2017 8:00
Anitta Pakanen, Ritva Semi

Kuntien tulee kannustaa lapsia osallistumaan varhaiskasvatuspalveluihin. Muutamat edelläkävijäkunnat kannustavat perheitä ja ovat rohkeasti ottaneet askeleita kohti maksutonta, osapäiväistä varhaiskasvatusta.

Opetusministeriö käynnistää 5-vuotiaiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun 2018. Toivottavasti tarjoukseen tarttuu moni kunta.

Kesällä OECD julkaisema raportti Starting Strong 2017 – Vahva alku 2017 korostaa varhaiskasvatuksen merkitystä oppimistulosten saavuttamisessa.

Raportin mukaan vähintään kahden vuoden osallistuminen varhaiskasvatukseen tuottaa parempia tuloksia OECD:n Pisa-tutkimuksessa.

Pisa tutkimuksissa vertaillaan 15-vuotiaiden lasten oppimistuloksia. Vaikutukset näkyvät kaikilla lapsilla sosiaalisesta taustasta riippumatta.

 

OECD korostaa varhaiskasvatuksen vaikuttavuutta koskevissa selvityksissään varhaiskasvatuksen laatua, joka perustuu erityisesti henkilöstön koulutukseen.

Varhaiskasvatuskeskustelu on 2000-luvulla ollut Suomessa vilkasta. Monet päätökset ovat vaatineet pitkän jahkaamisen. Lopulta on tullut kuitenkin hyviäkin ratkaisuja.

Varhaiskasvatus siirrettiin opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuuteen 2013. Päivähoito muuttui varhaiskasvatukseksi uuden lain myötä 2015 ja Opetushallitus päätti 2016 varhaiskasvatussuunnitelman perusteista.

Näissä perusteissa korostetaan varhaiskasvatuksen merkitystä jokaisen lapsen oppimispolulla.

Suunnitelmien tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvatuksen sisältöjä ja pitää huoli siitä, että jokainen päiväkodissa oleva lapsi saa osallistua muun muassa monipuoliseen pedagogiseen toimintaan, joka on liikuntaan, musiikkiin, taideaineisiin, kulttuuriin ja ympäristöön tutustumista, tutkimista ja tekemistä.

Uuden suunnitelman mukaan päiväkodin tehtävä on innostaa ja motivoida lasta kysymään ja tutkimaan. Lapsia haastetaan uteliaisuuteen, innostetaan oppimiseen.

Uusin myötätuuli varhaiskasvatuksen kehittämisessä on yliopistollisen lastentarhanopettajakoulutuksen aloituspaikkojen asteittainen lisäys. Näin päiväkotien varhaiskasvatukseen taataan myös tulevaisuudessa opettajia.

"Suomi on nyt asettanut varhaiskasvatuksen asemaan, missä se muissa pohjoismaissa ja EU-maissa on jo ollut pitkään."

Varhaiskasvatuksen kehittämisen kannalta keskeisiä ovat olleet päätökset, jotka tehtiin jo 1995, kun lastentarhanopettajakoulutus vakinaistettiin yliopistoissa annettavaksi koulutukseksi.

Yliopistollinen lastentarhanopettajakoulutus on tuottanut tutkimusta, jonka pohjalle toiminnan kehittäminen on voitu rakentaa.

Päätökset ovat vahvistaneet varhaiskasvatuksen osaksi kasvatus- ja koulutusjärjestelmää. Pienten lasten vanhemmilla on entistä suurempi oikeus vaatia laatua ja monipuolista pedagogista toimintaa.

Suomi on nyt asettanut varhaiskasvatuksen asemaan, missä se muissa pohjoismaissa ja EU-maissa on jo ollut pitkään.

 

Suomen ensimmäisen kansanlastentarhan perustamisesta tulee pian kuluneeksi 130 vuotta. Lastentarhanopettajakoulutus viettää tänä vuonna 125. juhlavuottaan.

Lastentarhatyötä, päivähoitoa ja varhaiskasvatusta on vahvistettu ja kehitetty vahvasti. Mutta puutteitakin on ja kehitettävää riittää.

Suomalaisessa politiikassa lapset pyritään pitämään enemmän päiväkodin varhaiskasvatuksen ulkopuolella kuin päiväkodin toiminnassa. Esimerkiksi 3–5-vuotiaiden lasten osallistuminen pedagogiseen varhaiskasvatukseen on muissa pohjoismaissa lähes sata prosenttia, mutta Suomessa alle 70 prosenttia.

Päiväkodin pedagogisen varhaiskasvatuksen tulee olla jokaisen lapsen oikeus vanhempien työelämätausta tai perheolosuhteista huolimatta.

Annetaan lasten osallistua varhaiskasvatuksen lapsiryhmässä oppimisen ilotteluun, erilaisten ihmisten ja kulttuureiden kohtaamiseen ja moninaisten kokemusten ja taitojen saamiseen.

 

Anitta Pakanen

puheenjohtaja

Lastentarhanopettajaliitto

Ritva Semi

erityisasiantuntija

Opetusalan

Ammattijärjestö OAJ

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Jahas lastentarhanopettajienliitto on unohtanut meidät sosionomit jälleen täysin. Myös meissä on paljon päteviä, työtä sydämellään tekeviä lastentarhaopettajakelpoisia työntekijöitä. Olemme erityisen hyviä huomioimaan lapsen osana perhettä ja lapsen ja perheen sosiaaliset haasteet. Moniammatillisessa työssä ymmärrämme myös muiden organisaatioiden toimintaa ja rakennetta. Meitä kaikkia tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En väheksy alalle kouluttuneita ihmisiä, mutta väheksytäänkö tässä jutussa nyt hieman liikaa perheitä.
Meitä on moneen junaan, mutta on myös perheitä joissa yllä hehkutetut asiat täyttyvät ihan omasta takaa. Oppimisen ilo tuskin löytyy sieltä päiväkodin meluisten seinien sisältä, pieni ihminen hämmästyy ja kummastuu luonnosta, eri ikäisistä ihmisistä, matkustelusta, eläimistä, toisista perheistä. Se pitää mielenkiinnon yllä ja auttaa yhdessä vanhemman kanssa oppimaan. Se mitkä arvot saat tietyn ikäisenä pisa testeistä ei ole mitään sen rinnalla, miten hoidat sosiaaliset suhteesi koko elämässäsi.
Tehokkuus on hetkellistä, empatia ja ymmärrys koko elämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on nämä rouvat aika pahasti vieraantuneet päiväkotien arjesta. Useissa yksityisissä päiväkodeissa (oulussakin) on jatkuvasti liian iso lapsimäärä hoitajaa tai varhaiskasvattajaa kohden. Voittoa pitää takoa ja se tulee työntekijöiden selkänahasta. En ymmärrä miksei ole rankempia seuraamuksia jatkuvista ryhmäkokojen ylityksistä. Näitä ongelmia ei kunnallisten päiväkotien arjessa liene niinkään, kun verovaroilla saadaan pelata - mikä on ihan oikein. Keskittyisivät siellä edunvalvontaliitoissa saamaan nämä yksityisen puolen ongelmatapaukset kuriin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasten lapsuus viedään tehokkuuden kustannuksella. Pehmeät arvot häviävät ja itseriittoiset lastentarhanopettajat jyräävät allensa muut ammattiryhmät. Muut kun eivät osaa pedagogista puolta....heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jännää retoriikkaa; lapsuus riistetään, pehmeät arvot häviävät ja itseriittoiset opettajat. Höpöp, höpö -puhetta.

Monta sukupolvea on jo hukattu siihen, että lapsia säilötään, sen sijaan, että tarjotaan taidekasvatusta ja luetaan laatukirjallisuutta lapsille joka päivä. (nyt keskiluokka vie lapsensa vapaa-ajalla maksullisiin taidekasvatuksiin, koska sitä ei päiväkodeissa ei aina tarjota tai on laadultaan hajanaista). Toiminnan laatu ylös ja jokaiselle lapselle oikeus osallistua.

Hienoa suunta varhaiskasvatuksella!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Suomessa tulisi vihdoinkin siirtyä pois ajatuksesta, että päiväkoti on kotihoidon korvike. Varhaiskasvatus on (pienten) lasten koulutusta, kuten perusopetuskin. Pienten lasten oikeus on muun muassa maalata, musioida, liikkua ja opetella toimimaan taustaltaan erilaisten lasten kanssa, ihan joka päivä. Tämä onnistuu parhaiten päiväkodissa, koulutettujen opettajien ohjauksessa. Lupaava suunta meneillään varhaiskasvatuksen uudistuksessa. Tarvitaan rohkeutta viedä uudistus maaliin asti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Opetusministeriö käynnistää 5-vuotiaiden lasten maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilun 2018. Toivottavasti tarjoukseen tarttuu moni kunta."
Kuka se sitten tämänki maksaa. Eikös köyhimmät saa tämän jo ilmaiseksi, joten rikkaimmat hyötyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joltakin se on pois, jos se on lapsille, onko se huano? itse luovun kyllä mielelläni omastani, lasten hyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siitä vain jos haluat että köyhien lisäksi kaikki muutkin saavat ilmaiseksi. Jääpähän meilläkin vielä lisää rahaa reissaamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan eteläosassa.

Sadevaroitus: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

258 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pride

Marssia voi heterokin ei siinä tarvitse olla homoseksuaali. Kuten "sifferi" sanoi "marssi on ihmisoikeustapahtuma." Lue lisää...
olio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image