Mielipiteet

Lukijalta

Väkivaltaista ra­di­ka­li­soi­tu­mis­ta voidaan hoitaa - työtä voi omien kykyjensä avulla tehdä jokainen

Mielipiteet 7.12.2017 7:00
Jani Kaisto

Väkivaltainen radikalisoituminen ja ekstremismi sekä terrorismi ilmiön äärimmäisenä muotona herättävät pelkoa, turvattomuutta ja muita voimakkaita tunteita. Kyse on konkreettisesta väkivallan uhasta, mutta myös ilmiön meissä herättämästä turvattomuuden tunteesta. Ajatus siitä, että sopivissa olosuhteissa oikeastaan kuka tahansa voi radikalisoitua ja löytää oikeutuksen väkivallan käytölle, aiheuttaa huolta ja levottomuutta.

Radikalisoitumisella on lukuisia psykologisia, sosiaalisia ja yhteiskunnallisia selitystekijöitä. Näiden tunteminen on tärkeää, jotta ilmiötä pystytään tehokkaasti ennaltaehkäisemään yhteiskunnan eri sektoreilla.

Väkivaltaiset ääriliikkeet ja aatemaailmat – kuten väkivaltainen jihadismi, äärioikeistolainen-, -vasemmistolainen tai ekoterrorismiksi kärjistynyt radikaali ympäristöliikehdintä – saavat jalansijaa, tukijoita ja suoraan toimintaan kykeneviä jäseniä myös Suomessa.

Liikkeillä on vetovoimaa, koska ne kykenevät tarjoamaan yksinkertaistavan selityksen monimutkaiselle maailmalle. Liikkeiden vetovoima on myös osallisuuden ja kuuluvuuden tunteessa sekä siinä, että näiden avulla ihmisen on mahdollista kokea merkityksellisyyttä ja arvoa – jopa silloin kun on valmis kieltämään tämän arvon muilta. Radikalisoitumisen syiden selvittämisen lisäksi tarvitaan käytännön toimia niiden auttamiseksi, jotka ovat jo radikalisoituneet tai ovat vaarassa radikalisoitua.

Radikalisoitumisesta on syytä huolestua silloin, jos ihminen käyttää väkivaltaa tai uhkaa sillä. Ja myös silloin, kun hän kannustaa toisia sen käyttöön aatemaailmalla perustellen.

Vuolle Setlementti ry:n Radinet-hankkeen tarkoituksena on edistää hyvää elämää ilman väkivaltaista ääriajattelua ja vihaa. Väkivallaton ja rikokseton elämäntapa on hyvän elämän perusta. Toiminnan juuret ovat kansalaisjärjestöjen jo vuosikymmeniä tekemässä väkivaltatyössä.

Radinet tarjoaa puolueetonta, luottamuksellista ja vapaaehtoista tukea yksilön pyrkiessä irtautumaan väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta.

Vaikka radikalisoitumiseen ilmiönä liittyy vahvoja tunteita, suuria otsikoita ja monenlaista mystifiointia, tekemämme työ on käytännössä hyvin arkista; ihmisten kohtaamista ja kuuntelua, heidän huoliensa ja pyrkimystensä tosissaan ottamista, väkivallattomuuteen kannustamista ja ohjaamista.

”Turvallisuutta ei edistetä vain väkivallan vastaiseksi nimetyllä työllä tai jättämällä asian hoitamista yksittäisten viranomaisten tehtäväksi.”

Väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta irtaantuminen on mahdollista, mutta irtautumisen tueksi tarvitaan mahdollistajia.

Turvallisuutta ei edistetä vain väkivallan vastaiseksi nimetyllä työllä tai jättämällä asian hoitamista yksittäisten viranomaisten tehtäväksi. Uskomme siihen, että ihmistä kunnioittava kohtaaminen, kuulluksi tuleminen sekä myönteiset kokemukset osallisuudesta ja kuulumisesta rakentavat osaltaan turvallisempaa yhteiskuntaa.

Tätä työtä voi omien kykyjensä avulla tehdä jokainen. Emme ole olemassa kyseenalaistaaksemme yhdenkään ihmisen ihmisarvoa, vaan vahvistaaksemme sitä silloinkin, kun kukaan muu ei sitä tee.

Jani Kaisto

väkivaltatyön päällikkö

Vuolle Setlementti ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Maailmaa ei voi rakentaa siten että kaikille pitää olla ”kiva” ettei he tee tuhmuuksia. Kaikki lähtee ihmisestä itsestään, jokaisen ihmisen elämässä on vaikeuksia mutta ei siitä lähdetä muita ihmisiä tuhoamaan kun on alamäkeä. Kulttuuri on erinlainen ja sitä ei muuta mikään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Liikkeillä on vetovoimaa, koska ne kykenevät tarjoamaan yksinkertaistavan selityksen monimutkaiselle maailmalle. "

Johan oli taas lause. Klisee. Omassa elinympäristöön kohdistuvan muutoksen vuoksi, en voi allekirjoittaa. Ninby-maailmassa tuo on utopistinen harha. Mikä liike? uskonto? harha? Pitäisikö liittyä vihervasemmistoon tai uskonlahkoon, jotta tämä harha hyppäisi tajuntaani? Tuo elämän epärationaalisuus ja raadollisuuskin voisi saada uuden liikun "parempien" ihmisten seuraan. Todellisuus toisi ehkä tarkoituksen, mutta utopian särkyminen voisi aiheuttaa syvän masennustilan. Utopia kannattaa pitää pään sisällä mielenterveyden kannalta, onhan noita historiassa nähty. Mutta toisaalta voit elää uskossasi kuolinvuoteelle saakka.
Truth is unmutable.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Sadevaroitus: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy päivällä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olet jälleen väärässä. Köyhyyden ei pidä näkyä sen vuoksi että köyhä olisi muille varoittava esimerkki. Sen pitäisi näky... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image