Mielipiteet

Lukijalta

UNICEF ei ota kantaa yksittäisiin kou­lu­pää­tök­siin

Mielipiteet 6.3.2018 9:48
Sanna Koskinen

Kalevassa ilmestyi 25.2. mielipidekirjoitus Tirinkylän koulun lakkauttamisesta. On hienoa, että vanhemmat ovat aktiivisia lasten hyvinvointia koskevassa keskustelussa ja päätöksenteossa.

UNICEF haluaa kuitenkin tarkentaa kirjoituksessa esitettyjä näkemyksiä toiminnastaan.

Oululle myönnettiin UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus joulukuussa 2017. Tunnustus ei tarkoita, että kaikki lasten ja nuorten asiat olisivat nyt kunnossa Oulussa. Se tarkoittaa, että kunta on ryhtynyt pitkäjänteiseen ja rakenteellisiin muutoksiin tähtäävään työhön, jotta kunnan kaikkien lasten oikeudet toteutuisivat.

Ennen tunnustuksen myöntämistä Oulu kehitti toimintaansa lapsiystävällisemmäksi kahden vuoden ajan.

UNICEF on käynyt keskustelua Oulun viranomaisten kanssa siitä, miten lapsivaikutusten arviointi on toteutunut kunnan palveluverkkouudistuksessa, mutta ei ole lähettänyt viranomaisille paimenkirjettä.

UNICEF ei ota kantaa yksittäisen kunnan yksittäiseen selvitykseen tai koulupäätökseen. UNICEF ei myöskään voi velvoittaa kuntaa tekemään tietynlaisia päätöksiä.

Seuraavan Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen Oulu voi saada aikaisintaan vuoden 2019 lopussa. Sen myöntämisestä UNICEF päättää seuraavan kaksivuotiskauden kehittämistyön arvioinnin perusteella. Emme ole siis tässä vaiheessa vielä arvioineet seuraavan tunnustuksen myöntämistä Oululle.

Jotta kunta toimisi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen periaatteiden mukaan, sen on kaikessa lasta tai lapsia koskevassa päätöksenteossaan ensisijaisesti harkittava lapsen etua.

Jos siis harkitaan koulun lakkauttamista, on päätöksen valmistelijoiden arvioitava ennalta, miten päätös vaikuttaa lasten oikeuksien toteutumiseen. Tähän tarvitaan myös lasten ja perheiden kuulemista.

Valmistelussa on tunnistettava sekä myönteiset että kielteiset seuraukset. Ei-toivottujen seurausten tunnistaminen auttaa lieventämään haittoja silloin, kun niitä ei voida kokonaan välttää. On myös huomioitava, että eri lapsiryhmille vaikutukset saattavat olla erilaisia. Prosessin tulee olla avoin ja läpinäkyvä lapsille ja aikuisille.

Kouluun liittyvät muutokset vaikuttavat lasten ja perheiden elämään suuresti ja ovat tärkeitä myös lapsen oikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Kunta, jossa lapset voivat hyvin, on kaikille hyvä kunta.

Sanna Koskinen

asiantuntija, Suomen UNICEF

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Että UNISEF vaan myöntää diplomeja vain oman kylkensä kiillottamiseen ilman kommentteja kritiikistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
39
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
26
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image