Mielipiteet

Lukijalta

Tuntuu kum­mal­li­sel­ta, että sotaorvoista puhutaan suurimpina menettäjinä

Mielipiteet 29.4.2018 9:00
Auli Pelkonen

Ollenkaan väheksymättä sotaorvoille haluttavaa kuntoutusta, ihmettelen, mikä tekee sotaorvoista, joiden isät kaatuivat sodassa, tärkeämpiä kuin me ”sotaorvot”, joiden isät saivat sodassa sairauden tai vamman, joita ei pidetty tuen arvoisina.

Oma isäni sai sodassa sairauden, johon kuoli 1949. Hän ei koskaan saanut mitään korvausta tai eläkettä. Eikä myöskään äitimme tai me kolme lasta.

Isän kuollessa ei ollut kattoa pään päälle, sillä kodistamme, jota isä yritti rakentaa, sortui katto suuren lumikuorman alla, eikä isä ehtinyt korjata sitä ennen kuolemaansa. Äiti sai Hypoteekkiyhdistykseltä lainan, jonka avulla hän sai kotimme katon korjatuksi ja muutenkin vähän remontoitua.

Me lapset, vanhin veljeni yhdeksän vuotta, minä kahdeksan vuotta sekä pikkuveljeni viisi vuotta, jouduimme äidin avuksi aivan liian pieninä. Silloin ei puhuttu lapsityövoiman käytöstä.

Töitämme oli heinä-elopelloilla, halkojen teko, lumen luonnit, vesien kannot ynnä muut työt, jotka normaalisti kuuluivat aikuisten tehtäviin. Sedältä saatiin talkootyön vastikkeeksi hevostyötä, että saatiin kyntötyöt ja heinänleikkuu tehdyksi. Muuten kaikki tehtiin käsitöinä.

Navetassa oli kaksi lehmää, joista saatiin sen verran maitoa, että Valiolle laitettuna saatiin kuukausittain pieni maitotili. Syksyisin poimittiin marjoja, joita sitten myytiin tulojen saamiseksi.

"Me lapset, vanhin veljeni yhdeksän vuotta, minä kahdeksan vuotta sekä pikkuveljeni viisi vuotta, jouduimme äidin avuksi aivan liian pieninä. Silloin ei puhuttu lapsityövoiman käytöstä."

Uusia vaatteita ei saatu koskaan, vaan vanhoja paikattiin ja korjattiin tarpeen mukaan. ”Maailmalle” lähdimme kukin vuorollaan noin 15-vuotiaina ansiotöihin leipää tienaamaan.

Kaikesta huolimatta elämä on ollut rikasta ja antoisaa. Ei osattu kaivata parempaa, vaan oltiin tyytyväisiä mitä saatiin. Siksi tuntuu kummalliselta, että sotaorvoista puhutaan suurimpina menettäjinä. Ymmärrän täysin isän menetyksen aiheuttaman surun, koska olen sen itsekin kokenut, mutta he kuitenkin saivat eläkettä ja korvauksia, eivätkä jääneet tyhjän päälle kuten me ”sotaorvot”, joiden isät kuolivat saamiinsa sairauksiin vasta sodan jälkeen.

Ketään kadehtimatta ja kiitollisena kaikesta, mitä elämä on suonut.

Auli Pelkonen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ovat olleet muutenkin lähes unohdettu kansanryhmä. Heitä "muistetaan" silloin, kun halutaan kerätä rahaa, ja silloin, kun puolustusvoimien on tarvis tehdä propagandaa puolustaakseen omia suojatyöpaikkojaan sekä järjettömän kalliita uusia leikkikalujaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa kumma vertaus, että Suomen puolustus olisi rakennettu haavottuneiden ja heidän lastensa kustannuksella. Hoh...hoijakkaa, kaikkea sitä kuulee. Onneksi Suomessa osataan vielä arvostaa puolustusta ja on siihen panostettu, että se toimii edes jonkinlaisena pelotteena ja kansan tahtotilana. Suomen kansa tahtotila puolustaa maataan taitaa olla vieläkin yli 80 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin on menossa sotaveteraanijärjestöjen keräämä omaisuuspotti, kun veteraaneja ei ennään kohta ole. Lisää vain kerätään ja kerätystä omaisuudesta pidetään tiukasti kiinni. Välillä tuntuu, että näillä vielä jatkuvilla, sotaveteraani keräyksillä ei ole vähään aikaan ollut mitään tekemistä veteraanien kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noo, tää sotaorpokuvio on epätoivoinen yritys jatkaa rahastusta joka veteraanien vähentyessä uhkaa loppua. Veteraanijärjestöillä on mittava omaisuus kiinteistöjä ja muuta varallisuutta. Ilmiön ympärille on muodostunut joukko joka elää tällä muistolla (rahastuksella). Veteraaneja yhtään väheksymättä kritisoin kovasti veteraanijärjestöjen toimintaa ja edelleen jatkuvaa rahankeräystä joka on periaatteessa täysin tarpeetonta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aivan oikea kirjoitus, sanon. kait se on suomalaisille kunniakkaampaa kuolla luodista sodassa, kuin vaikka auto-onnettomuudessa tai hukkua. se pätee sekä sota-aikana, että rauhan vuosina. aina ole ihmetellyt tätä asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image