Mielipiteet

Lukijalta

Torialueen asiakasvirrat tulevat muuttumaan – tori on kuitenkin kompakti, josta on helppo löytää palvelut

Mielipiteet 14.3.2018 7:00
Heikki Viertola

Satu Haaponiemen mielipidekirjoituksen (9.3.) ja samasta aiheesta Kalevan artikkelin (10.3.) vuoksi käsittelen torin tilannetta kokonaisuutena.

Torin hotellihanke aiheuttaa kahvilavaunujen siirtämisen. Torilla myös Kauppahallin korjaus alkaa alkusyksystä. Kauppahallin suunniteltu väistötilapaikka on Ahtisaaren aukion parkkipaikka. Se on myös iso urakka.

Hotellin rakentamisvaihe tarvitsee myös varoalueet nostureita ja työmaaliikennettä varten. Hotellilla on vaikutuksensa torialueen sijoitteluun, toimintaan ja kaupunkikuvalliseen ilmeeseen.

Kysymys ei ole vain kahvilavaunuista, vaan koko torin toiminnasta. Hotelli, kauppahalli, aitat ja kauppatori muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Nyt testataan myös tulevaa ja pyritään joustavaan muutokseen.

Kahvilavaunuyrittäjille erikseen ja kaikille torialueen yrittäjille on avoimesti ja julkisesti esitelty vaihtoehtoja vaunujen sijoituspaikoiksi. Päävaihtoehdoiksi nousivat vaunujen ja patioiden sijoittaminen toripaikkojen ensimmäisille riville, joissa pääsääntöisesti ovat kasvisten, vihannesten, marjojen, perunoiden myyjät.

Toisena päävaihtoehtona oli torin parkkialueen puoli. Vaunujen etupuoli ja patioalueet olisivat etelään päin.

Laaditut suunnitelmat ja keskustelut koskevat kahvilavaunujen sijoitusta hotellin rakentamisen ajaksi. Kaupunginhallitus on hyväksynyt Rotuaaria ja Kauppa- ja Aittatoria koskevat käyttöperiaatteet 22.2.2010. Kaikki aluetta koskevat pysyvät muutokset tuodaan erikseen julkiseen päätöksentekoon käyttöperiaatteiden muutoksena.

"Toivottavasti torin infra saadaan sellaiseksi, että on helpompi järjestellä ja muokata toimintoja."

Molempia vaihtoehtoja on tarkasteltu laajasti. Ensimmäisessä vaihtoehdossa kahvilavaunujen muodostama rivi luo alueelle seinämän, joka olisi osittain liikkumis- ja näköeste muulle toritoiminalle. Satu omassa kirjoituksessa puhuu suojamuurista. Kaupunkikuvallisesti pidetään tärkeänä vapaata ja avaraa näkymä Kauppurienkadulta merelle.

Vaunuille pitää tehdä myös väliaikaiset kaivannot vesi- ja viemäriputkille. Torin uusi muuntamo rakennetaan parkkipaikalle. Sähköt jouduttaisiin vetämään väliaikaisesti torin yli joko ilmakaapelein tai maata pitkin. Kysymys on silloin myös turvallisuudesta.

Toisessa vaihtoehdossa kunnallistekniikka voidaan hoitaa tehokkaammin ja pienimmillä kustannuksilla. Paikalla on jo hyödynnettävät putkistolinjat. Sähkömuuntamo tulee lähietäisyydelle. Kauppahallin väistötilojen kunnallistekniikkaa tullaan tekemään samalla alueella. Paikan asiakassuunta on etelään ja aurinkoon. Vaunujen takana parkkipaikat tuovat myös etuja toimintaan. Hotellityömaan pölyt ja melu eivät ensimmäisenä tänne tule.

Torialueen yrittäjille pidettiin 30.1. tilaisuus hotellihankkeen vaikutuksista. Toriyrittäjien selkeä enemmistö piti parhaana vaihtoehtona kahvilavaunujen sijoittamista pohjoisreuna-alueelle. Vaunuyrittäjien joukossa on myös mielipiteitä, että sijoittuminen tänne on toimiva ratkaisu.

Satu Haaponiemen hätä on asiakasvirroissa ja että heitä ei löydetä. Se on aiheellinen hätä. Torialueen asiakasvirrat tulevat joka tapauksessa muuttumaan hotellin ja kauppahallin työmaan takia. Tori on kuitenkin kompakti, josta on helppo löytää palvelut. Kahvilavaunu kokonsa ja muista erottuvana on näkyvä merkki torilla.

Oulun Narikan hallituksen esitys perustuu asiantuntijoiden kunnallistekniikan ratkaisuihin, toriyrittäjien enemmistön mielipiteeseen, hotellin rakentamisen tilatarpeeseen ja torialueen tulevaan toimintaan. Toivottavasti torin infra saadaan sellaiseksi, että on helpompi järjestellä ja muokata toimintoja. Sitä henkilökohtaisesti toivon.

Heikki Viertola

Oulun Narikka Oy:n vt. toimitusjohtaja

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

On pitää Oulun tori elävänä.
Nyt on tulossa tiukka paikka, rakennetaan torin reunalla ja hallissa.
Toivottavasti torin ja hallin vanhat kauppiaat jaksavat jatkamaan.
Ja asiakkaat palaisivat vielä remonttien jälkeenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kattokaahan ahneet että ette vie köyhien istumapaikkoja siitä betoniportailta
eikä näköesteitä laiteta siihen eteen
kahvilat joutaa viemään siihen parkkipaikalle se on paras paikka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käyköhän tässä niin, että kesän uudella paikalla etelästä paistavan auringon hellimänä toimineet kahvilayrittäjät vastustavat tiukasti muualle siirtymistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä vastaus, kaikkien tarpeet huomioitu, eikä vain yhden joka tapauksessa narisevan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nonniin, tulihan se toinen mielipide sieltä, vaihtoehtoja on ollut.

Ihan asiallinen kirjoitus, siirtymävaiheet ovat aina hankalia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olin myös kokouksessa paikalla 3 marjakauppiasta,korukauppias,aittakahvilan yrittäjät,satu sekä joku hallilainen.Jos koko torin päätökset tehdään vain näiden yrittäjien päätöksellä jotka ajavat vain omaa etuaan ja istuvat Narikan hallituksessa niin kaukana on oikeuden mukaisuus missä kala,vaate ja muut torin yrittäjät. Herätys

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eiköhän tämä asia jätetä meidän kulkijoiden päätettäväksi
äänestämme jaloilla.
pidetään tori tyhjänä asiakkaista ja myös ne juottolat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi me haluttais että tori autioituu entisestään ja kauppiaiden elinkeino lakkaa?
Eiköhän yhdessä pidetä huoli siitä että Torilla ostetaan kahvit ynnä muut koko kesän, muutoksista huolimatta :)

Mukavaa kevättä ja kesää, ei anneta muutosten tuulien viedä iloa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
30
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
25
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
19
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
18
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
17
Oulun yliopiston tutkimus: Geenivirhe voi aiheuttaa nuoria tappavan sydänlihasfibroosin
17
Kunnat maksoivat palkkoja väärin perustein vuosien ajan – maksettavaksi lankeava summa voi olla yli 10 miljoonaa euroa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa länsituuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Kainuun, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa länsituuli muuttuu voimakkaaksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

182 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

-ei pääse pm:ksi moinen kieroilija, ajanut Suomen katastrofiin Soten, Aktiivimallien, työläisten työaikojen pidentämisel... Lue lisää...
ei jatkoon

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image