Mielipiteet

Lukijalta

Suomessa on tapahtunut hyvää kehitystä saat­to­hoi­dos­sa, ja suuntaus tulee jatkumaan

Mielipiteet 8.4.2018 7:00
Eeva Rahko, Minna Koivukangas, Riitta Antikainen

Exitus ry:n puheenjohtaja Kari Viholainen lainasi Kalevan blogissaan (29.3.) hollantilaisen lääkärin Rob Jonquiriaen haastattelua (Aamulehti 6.3.). Jonquire arvelee, että Suomessa lääkärit harjoittavat eutanasiaa (surmaavat potilaan) salassa. Väite on raskas ja vaatii kommentointia.

Jo vuonna 1992 julkaistussa raportissa todettiin, että Hollannissa lääkärin tekemä eutanasia johti arviolta joka 25. kotona hoidettavan potilaan kuolemaan. Eutanasiaa koskeva lainsäädäntö laadittiin siellä kuitenkin myöhemmin, vuonna 2002.

Jonquiren väittämälle on siten pohjaa hollantilaisessa kotihoidon historiasta. Se ei oikeuta häntä kuitenkaan väittämään, että sama tapahtuu muuallakin ja että myös suomalaiset lääkärit harjoittaisivat salassa laitonta eutanasiaa.

Haastattelussa ei kerrottu, että osa Hollannin ja Belgian nykyisistä eutanasioista jätetään raportoimatta, joten lainsäädännöllä ei saavutettu eutanasiatoimintaan täyttä läpinäkyvyyttä.

Suomessa lääkäri ohjeistaa ja kirjaa potilaan sairauskertomukseen lääkityksen ja sen tarkoituksen, ja sairaanhoitajat toteuttavat lääkehoidon. Hoidon suunnittelu perustuu potilaan vointiin, suostumukseen ja potilaan luvalla useimmiten omaiset osallistuvat hoidon suunnitteluun.

Potilaita hoidetaan useimmiten vuodeosastoilla tai muussa hoitolaitoksessa. Kotisaattohoito tapahtuu myös aina hoitotiimin toimesta. Lääkäri ei siten toimi yksin eikä varsinkaan salassa, kuten Jonquire väittää.

"Jonquire arvelee, että Suomessa lääkärit harjoittavat eutanasiaa (surmaavat potilaan) salassa. Väite on raskas ja vaatii kommentointia."

Haastattelussa Jonquire rinnastaa virheellisesti käsitteet ”potilaan auttaminen” ja eutanasia. Kun parantumattoman sairauden tiedetään johtavan kuolemaan, lääkärin tehtävä on lievittää kärsimystä, jotta kun luonnollinen kuolema tapahtuu ajallaan, se on rauhallinen. Turhista ja kärsimyksistä lisäävistä pitkittävistä hoitotoimenpiteistä luopuminen, vaikkapa hyödytön nestehoito, ei ole eutanasiaa.

Vanhuksilla on usein tyyni asenne elämään ja kuolemaan. He toivovat hyvää oirehoitoa, mutta eivät kuoleman jouduttamista – eivät toisaalta elämän pitkittämistäkään raskailla hoitotoimilla.

Suomessa on tapahtunut paljon hyvää kehitystä saattohoidossa, ja oikea suuntaus tulee jatkumaan.

Tuore STM:n ohjeistus palliatiivisen hoidon ja saattohoidon järjestämisestä edistää hoidon tasapuolisempaa saatavuutta Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön juuri hyväksymä koulutushanke tulee parantamaan lääkäreiden ja hoitohenkilökunnan osaamista palliatiivisessa hoidossa ja saattohoidossa.

Kokemukseemme perustuen vakavasti sairaiden ja vanhusten saattohoidossa ja terveydenhuollon ammattilaisten koulutuksessa, Jonquiren väite eutanasian harjoittamisesta salaa on sekä virheellinen että vieras.

Viholainen käyttää eutanasian laillistamien tavoitteensa tukena kyselytutkimusta vuodelta 2015, jossa 48 prosenttia lääkäreistä kannatti eutanasiaa. Tuoreemmassa kyselytutkimuksessa 2017 niille lääkäreille, joiden ajateltiin eniten hoitavan kuolevia potilaita, eutanasiaa kannatti vain 17 prosenttia. Molemmissa kyselyissä vastausprosentti oli alle 50, joten tuloksia on tulkittava varauksella.

Eutanasiaa koskevissa mielipiteissä on eroavaisuuksia; oma kannanottomme perustuu pitkään kokemukseen potilastyössä sekä aiheesta julkaistuihin tutkimustuloksiin.

Eeva Rahko

LT, syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

OYS Syövänhoidon vastuualue

Minna Koivukangas

geriatrian erikoislääkäri, palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys

Oulun kaupunginsairaala, palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osasto A2

Riitta Antikainen

geriatrian professori

Oulun yliopisto

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

35
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
15
Kai Suikkanen teki käsittämättömän tempun: jumbojoukkue juhlii nyt mestaruutta
6
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
6
SDP:ltä välikysymys nuorten työehtojen heikentämisestä
5
Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen yli 87 miljoonaa tierahoja, Iin ohituskaistojen rakentaminen alkaa – katso lista kohteista
5
Syövätkö suomalaiset turhaan ravintolisiä? Professori:"Jos perusterve ihminen syö normaalia ruokaa, hän ei tarvitse lisäravinteita"
5
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.4.

Naapurit

21.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image