Mielipiteet

Lukijalta

Sote-uudistuksen valmistelu on huolellista, uudistus ei silti ole valmis syntyessään

Mielipiteet 1.6.2018 7:00 | Päivitetty 1.6.2018 7:55
Matias Ojalehto

Muutamat suuret kaupungit ovat innostuneet sote-lausunnoista, ja kuulin, että myös Oulu haluttaisiin sellaiseen mukaan.

Etujoukoissa ovat tietysti Helsinki ja Tampere, joiden pormestareita, Jan Vapaavuorta ja Lauri Lylyä, kiinnostaa vain oma asema ja sen turvaaminen. Oulusta vastaavaa itsekkyyttä en usko löytyvän, vaan täällä ymmärretään puoluetaustoista riippumatta, että Pohjois-Suomen pääkaupunki katsoo asioita puolen Suomen näkökulmasta eikä jää murehtimaan sotevallan siirtymistä uuteen maakuntaan.

On harmillista, että julkisuudessa ei vaadita vaihtoehtoa uudistuksen kaatumista ajavilta tahoilta. Kaupungissa kokoomusryhmää johdetaan jämäkästi, eikä poikkeavia mielipiteitä hyväksytä, mutta valtakunnan tasolla eduskuntaryhmä näyttäytyy varpusparvena.

Vihreät olivat vielä viime kauden lopulla nyt esitetyn maakuntamallin kannalla, mutta oppositiossa on keskitytty vastustukseen. SDP:n aluekuntamalli on lähes kopio maakuntamallista, mutta ilman valinnanvapautta. Vasemmistoa ei kulujen käsistä karkaaminen huoleta (Kaleva 31.5./Lukijalta). Palveluiden häviämisellä pelotellaan, vaikka sote-lakiin on kirjattu kriisilausekkeet, joiden mukaan menokatosta voidaan myös poiketa, mikäli palvelut ovat vaarassa.

Kahta väitettä kuulee usein: ”sotea ovat kaatamassa kaikki asiantuntijat” tai toisaalla ”maakuntauudistus tappaa maaseudun”. Tältä kritiikiltä luulisi olevan pohjan pois, kun katsoo, kuinka voimakkaasti muutamat isot kaupungit uudistusta vastustavat.

Todellisuudessa kriitikot vain nostavat esiin omaan agendaansa sopivia irrallisia lausuntoja uudistuksen matkan varrelta. Vastustus näyttäytyy populismina, eikä kukaan haluaisi kuitenkaan aloittaa taas alusta, etenkään kun uutta vaihtoehtoa ei ole näkyvissä.

"Seuraavalle hallitukselle ja maakunnille riittää yksityiskohtien tarkentamista ja korjaamista."

Sote-asiantuntijaryhmän jäsenet Marina Erhola, Heikki Hiilamo ja Katariina Solander kirjoittivat 11.3. Helsingin Sanomissa otsikolla ”On riski pitkittää sote-uudistusta vanhentuneilla väitteillä”. He kertoivat: ”Uudistuksen valmistelu on ollut 3–4 viime vuoden aikana hyvinkin huolellista” ja ”Uudistuksen uuskriitikoilla ei ole esittää toimeenpanokelpoista vaihtoehtoa vuosia valmistellun lakipaketin tilalle".

Vastuulliset päättäjät ymmärtävät, että viiden hallituksen epäonnistuttua nyt on aika saada uudistus maaliin. Vaihtoehtona on, että sotesta tulee yksityisten palveluntarjoajien villi länsi, kun nykyiset 190 sote-organisaatiota jatkavat kukin palvelujen yksityistämistä, kuten viimevuosien kehitys on ollut.

Sote-uudistus takaa suomalaisille tasa-arvoiset palvelut huoltosuhteen heiketessä. Kun veronmaksajat vähenee ja verotuloilla elävien määrä kasvaa, täytyy tehdä asioita uusilla tavoilla, jotta laadusta voidaan pitää jatkossakin kiinni.

Asiallinen kritiikki uudistusta kohtaan tulee ottaa huomioon, kuten valmistelussa on otettukin. Nyt vastustajien kritiikki, joka tähtää enemmän gallup-suosioon, on suurelta osin asiatonta populismia.

Uudistus ei ole valmis syntyessään. Seuraavalle hallitukselle ja maakunnille riittää yksityiskohtien tarkentamista ja korjaamista. Kyseessä on niin iso kokonaisuus, että sen kuntoon saattaminen vie aikansa ja vaatii osaavia päättäjiä sekä virkamiehiä maakuntiin. Pohjois-Pohjanmaalla uudistusta on viety voimakkaasti eteenpäin, yhdessä puoluetaustoista riippumatta ja näin on varmasti jatkossakin.

Matias Ojalehto

Pohjois-Pohjanmaan maakuntahallituksen

puheenjohtaja (kesk.), Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

On se vaan jännä homma. Vastuullista politiikkaa on nipistää köyhältä viimeinen peruna suusta ja samalla törsätä miljoonia valinnanvapauteen. Vapudellahan yhteiskunta kustantaa rikkaille kosmeettisia leikkauksia ja samalla systeemillä köyhälle ei ole varaa edes flunssalääkkeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustapuolue on patistellut eri puolella maata paikallispoliitikkojaan kirjoittelemaan edes jotakin hyvää sotesta, josta ainakin asiantuntijoilla näyttäisi olevan pelkästään ikäviä asioita odotettavissa. Keskustalle maakuntahallitus ja kokoomukselle yksityissektorin uittaminen terveyspalveluihin ovat niin tärkeitä tavoitteita, että itse terveyspalvelujen kehittäminen on jäänytkin vähemmälle. On täysin käsittämätöntä, miksei keskustalle ja kokoomukselle sopinut käytäntö, jossa esim. viidellä maakunta-alueella olisi ensin kokeiltu uutta sotea käytännössä, korjattu sitten virheet, joita siellä tiedetään olevan varsin runsaasti ja vasta sitten olisi saateltu laki voimaan koko maata kattavaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missähän kuplassa herra on ? Nythän kaikki puhuu että pitää vain saada sote hyväksytyksi ja sitten jälkikäteen voidaan korjata virheet. Onhan tuo nähty esim aktiivimallin kohdalla että virheitä ei korjata vaikka ne on näytetty jo helposti.
Koko Sote näytelmä on surullinen esimerkki lehmänkaupoista ja siitä kun isot poliitikot eivät saa helposti sittenkään tahtoaan läpi. Ilmeisesti tämä kirjoittaja yrittää nyt puhdistaa oman puolueen mainetta väittämällä näitä väittämiä mitä oikeasti asiaa seuraavat tietävät olevan ihan toisin kuin sanotaan. Oikeasti tällä kirjoituksella halutaan vain rauhoitella sokeasti politiikkojen sanaa uskovia ihmisiä ja onneksi näiden määrä on vähenemässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi mennä kiireellä tekemään uudistusta jonka tulevat hallitukset joutuvat työstämään uudelleen, jos pystyvät. Parempi tehdä kerrasta sellaiset säännöt että palvelut ovat oikeasti kaikkien saatavilla, eivät pelkästään kuntakeskuksissa elävien hyvätuloisten jotka haluavat maksattaa yksityislääkärillä käyntinsä yhteiskunnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image