Mielipiteet

Lukijalta

Satavuotias itsenäinen Suomi katsoo tulevaan - voisimme olla hiukan vähemmän happamia ja ärhäköitä

Mielipiteet 7.1.2018 7:00
Annikki Niemi

Kun arkisten taloudellisten huolien painama ja elvytysriitelyyn tuskastunut kansalainen pysähtyy tarkastelemaan tasavaltamme 100-vuotista kehitystä, hänellä on aihetta tuntea tyydytystä ja ylpeyttä kansakunnan saavutuksista.

Arvioinnin tulos on tietysti riippuvainen näkökulmastamme. Ahtaasta nykyhetkeen rajoittuvasta näkökulmasta katsottuna maisema ei ole niin valoisa: talous kasvaa liian hitaasti, verorasitus on huipussaan, samoin myös työttömyys.

Jos sen sijaan otamme vertailuumme maailman kaikki kansat, tulos on toinen. Silloin huomaamme, että me suomalaiset elämme hyvässä maassa: kuulumme etuoikeutettuihin kansoihin. Me asumme, syömme, käymme kouluja ja hoidamme terveyttämme paremmin kuin koskaan ennen. Suomalainen sosiaaliturva on yhteiskuntarakenteemme vankka perusta.

Mutta lisää olemme vaatimassa, vaikka tiedämme, että lisäetuudet on myös lisäveroina maksettava. Työttömyys, joka erityisen raskaasti koettelee nuoria, olisi torjuttava. Päättäväisten tekojen lisäksi tarvitaan myös suomalaisten keskinäistä solidaarisuutta, olisi tunnettava aitoa huolta niistä, jotka ovat työttömiä ja syrjäytyneitä.

Nyt tarvitaan yhteishenkeä, yhteisymmärrystä. Tarvitaan myös rakkautta: lähimmäisenrakkautta, rakkautta tähän maahan ja sen asioiden hoitamiseen. Me voisimme olla hiukan vähemmän happamia ja ärhäköitä, hiukan asiallisempia, suvaitsevampia ja hyväntuulisempia - sen kunniaksi, että meillä on perusturvallisuutta; on elintasoa, kaunis ja lempeä luonto; on vapaus puhua ja tilaa hengittää.

"Luottavaisin mielin voimme katsoa tulevaisuuteen, koota itsemme kansakuntana, uskoa itseluottamukseen ja tahtoon käyttää itsenäisyyttä yhteiseksi hyväksi."

Tiedämmekö todella, mitä elämältämme haluamme? Syytämme mielellämme politikkoja. Politiikka, kansalaisten yhteistoiminta luo kyllä yhteenkuuluvuuden tunnetta, mutta se ei korvaa inhimillistä lämpöä.

Ihmissuhteet ovat kai sittenkin meille kaikille tärkeintä elämässä. Ja se on politiikan ulottumattomissa. Suomalainen elämänmuoto tulee omaleimaisuudessaan esiin vapaa-ajan vietossa. Meillä lienee maailmanennätys kesämökkitiheydessä, ja myös urheiluhulluus yhdistää meitä.

Luottavaisin mielin voimme katsoa tulevaisuuteen, koota itsemme kansakuntana, uskoa itseluottamukseen ja tahtoon käyttää itsenäisyyttä yhteiseksi hyväksi. Jos kastelisimme inhimillisyytemme jyvää suvaitsevuuden sateella, siitä versoisi rauhan ja hyvän tahdon puu, jonka varjossa voisimme levollisin mielin tehdä työtämme ja kehittää maatamme.

Annikki Niemi

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tilanteemme onkin vielä hyvä verrattuna moniin maihin. Tärkeintä olisi kuitenkin osata ennakoida tulevaa, ja välttää tämän hyvän tilanteen muuttumista huonoksi. Kivapuhetta on tietysti mukavampi kuunnella, ja ikävien totuuksien kertoja kohtaa usein torjuntaa tai väheksyntää. Helpommalla tietysti pääsee, kun ajattelee, että kyllä kaikki lähes itsestään järjestyy. Enemmän vaivannäköä vaatii selvittää asioita ja pyrkimys teoilla vaikuttaa parempaan tulevaisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin että suorin vartaloin kohti katastrofia. Mitäs annikki tykkää suomen velan paisumisesta yli varojen? Entä rattijuopoista ja huumeongelman räjähtämisestä käsiin. Mitä tykkäät pisatulosten putoamisesta ja suomalaisten äo:n heikkenemisestä. Kaikki jotuu annikeista jotka laittavat pään pensaaseen ja hokevat että hyvä on hyvä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

343 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image