Mielipiteet

Mainos
Lukijalta

Potilaan terveystiedot lopultakin saataville - Omakantaa käytettävä myös maa­kun­ta­hal­lin­nos­sa

Mielipiteet 14.1.2018 7:00
Martti Suorsa

Omakanta on Kelan noin kymmenen vuotta sitten aloittama järjestelmä, josta terveydenhoidon ja sosiaalitoimen henkilöstö löytää potilastiedot sekä yksityiset ihmiset löytävät omat tietonsa. Sinne voi lisätä elinluovutustahtonsa ja hoitotahtonsa.

Sivusto on selkeästi jäsennelty ja hyvin helposti pankkitunnuksin löydettävissä. Helpommin käytettävää sivustoa en ole kohdannut.

Mitä tapahtui muutama viikko sitten tositilanteessa, kun ikäihminen joutui puolitajuttomana potilaskuljetuksessa maaseudulta seutukunnan sairaalaan. Tietenkään hänellä ei ollut mukanaan reseptejä ja muita tietoja sairauksistaan. Onneksi oli Omakanta. Sieltä löytyi potilaan lääkereseptit ja sairauskertomukset, vain yksi kuudesta puuttui. Puuttuva oli magneettitutkimus ja sen asiantuntijalausunto.

Noin vuosi sitten oli Kalevan yleisönosastolla kirjoitus, jossa todettiin, että potilaan lähiomaisen oli autolla haettava Raahesta Ouluun sairauskertomus. Ylen television paikallisuutisissa esiintyivät vasta sekä Kajaanin että Raahen sairaaloiden ylilääkärit. Molemmat julkisesti suosittelivat koko terveydenhoitoa käyttämään Omakantaa.

Yllä olleen esimerkin valossa näyttää, että terveydenhoidon henkilöstö on alkanut käyttää Omakantaa. Toisaalta on lääkäreitä, joiden mielestä Omakanta on hankala ja kankea käyttää. On aina joitakin, joiden mielestä uusi on hankalaa.

Olisiko niin, että joissakin organisaatiossa ei osata luopua entisestä ja on jopa täytettävä uutta ja vanhaa samalla kertaa. Jonkun on määrättävä, miten toimitaan. Olisi huolehdittava, että koko terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökunta osaisi käyttää Omakantaa.

"Kelan suurimpana maksajana on oltava mukana ja tarvittaessa määrättävä Omakannan käytöstä myös maakuntahallinnossa."

Vasta Kalevassa oli Sotedigi Oy:n hallituksen puheenjohtajan Hannu Leskisen haastattelu. Potilaan eli asiakkaan asema järjestelmän valinnassa jäi haastattelussa vaille pohdintaa.

Todella kummalta vaikutti, että valittavana oli kaksi muuta järjestelmää Omakannan lisäksi. Vielä ihmetytti kannanotto, että otetaanko Kelaa lainkaan Sotedigi Oy:n mukaan. Kelan suurimpana maksajana on oltava mukana ja tarvittaessa määrättävä Omakannan käytöstä myös maakuntahallinnossa. Kymmenen vuoden hyvä työ ei saa mennä hukkaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan laki velvoittaa terveydenhuoltoa tallentamaan potilastiedot kansalliseen, keskitettyyn potilastiedon arkistoon, ja lain perusteella kansalaisen tulee voida nähdä arkistoon tallennetut potilastietonsa Omakanta-palvelun kautta. Jos hoitokäyntien potilastietoja ei tule näkyviin Omakantaan, tulee aina olla yhteydessä siihen yksikköön, josta kirjauksia puuttuu.

Kunkin terveydenhuollon organisaation johdon vastuulla on, että organisaation potilastietojen kirjaukset ja tallennukset hoidetaan ohjeiden mukaisesti.

Mikä mättää, ettei valmis Omakanta kelpaa tämän järjestelmän käyttöön. Jos taas aloitetaan kehittämishommat alusta, menee varmasti pitkään ennen kuin mitään tapahtuu. Virossa on ollut valmista jo vuosia!

Martti Suorsa

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mikä se semmonen omakanta on? Mullon kaks ommaa kantapäätä. Hyväsä kunnosa vaikka paksulti känsää tai mitä lie, eikä se haittaa mittään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä kun saadaan näkyviin kuka/ketkä siellä käy katsomassa tietoja ja urkkimassa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, samaa mieltä. Tällä hetkellä ei näy kuin päivämäärä ja esim. Oulun hyvinvointipalvelut tietojen käyttäjänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, sekä Koillismaalla ja Itä-Lapissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

338 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paavo Väyrysen tavoite

Sipilä ei ottanut paavoa hallitukseen ja saa nyt nuolla asiaa, otti uunituoreen rikkaan naisen ministeroikseen ja sai ... Lue lisää...
taakseen jätetty löy...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image