Mielipiteet

Lukijalta

Pienituloiset eläk­keen­saa­jat vaikeassa asemassa

Mielipiteet 14.8.2017 7:00
Markku Kainulainen

Eläkkeensaajien toimeentuloa vaikeuttavat päätökset ollaan jättämässä ennalleen.

Näin muun muassa kansaneläkeindeksin jäädytykset ja leikkaukset, palvelumaksujen suuret korotukset, sairasvakuutuskorvauksien leikkaukset, energiaverojen nosto sekä Kelan matkakustannusten omavastuuosuuden nosto, jotka ovat kiristäneet täysin kohtuuttomasti juuri jo ennestään heikoimmin pärjäävien eläkkeensaajien taloudellista asemaa, jäävät ennalleen.

Edellä mainittujen päälle nyt tulevat kiinteistöverojen korotukset toteutuessaan heikentävät heidän asemaansa yhä edelleen.

Korotukset näkyvät asumiskulujen nousuna riippumatta siitä, asutko omistusasunnossa tai vuokralla.

Tärkeää olisi, että pienituloisten taloudellisen tilanteen parantamiseksi toteutettaisiin kansaneläkkeen reilu tasokorotus. Yksinäisen eläkkeensaajan kansaneläke on mahdollisimman nopeasti nostettava takuueläkkeen tasolle.

Sitä kautta nousisi myös kansaneläkettä saavien määrä ja useampi pientä työeläkettä saava saisi helpotusta elämäänsä.

Nyt on tärkeää, että maan hallitus ottaa pienituloisten eläkeläisten aseman todesta, eikä tee ratkaisuja, jotka vaikeuttavat heidän elämäänsä edelleen.

Kansaneläkkeisiin on suunniteltu indeksikorotusten jäädytyksiä vuosiksi 2018 ja 2019. Tämä heikentää pienituloisten eläkeläisten asemaa ja ylläpitää eläkeläisköyhyyttä.

Maamme talouden hyvästä kehityksestä hakee moni kunniaa itselleen. Julkisen talouden säästöjen kohteena ovat pienituloisimmat, tätä ei pidetä esillä eikä sen tiimoilta haeta kunniaa.

Päättäjien tavoitteet taitavat olla toisaalla.

Markku Kainulainen

Oulu

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

SDP ajoi läpi aikoinaan,että ei koroteta indexiä(Lipponen).SDP on kato köyhien asialla-VAIN JUURI ENNEN VAALEJA.Nyt Lipposten perhe näyttä miten SDP on ryvettynyt -Itse nostavat osinkoja ja eläkesotkuissa rypevät-Miten on:Puhuvat toista,kuin tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä Sipilän rosvoporukka uskaltaisi ja haluaisi,niin ylisuurista eläkkeistä olisi helppo napata aimosiivu.Mutta eihän se näin mene ,kurjimpiahan sitä höykkyytetään hautaan asti.On se kuvottavaa katsoa,kun tämä rosvoporukka istuu hartaana kirkossa.Jos jumala olisi oikeasti olemassa,niin varmaan olisi hävittänyt tämän porukan maanpäältä.Toivottavasti joku ottaa sen tehtäväkseen,vaikkapa joku joka tietää kuolevansa piakkoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo neljännes palkansaajien kuluista menee eläkkeisiin. Jostain syystä sitä rahaa ei silti riitä köyhimmille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo korotukset voitaisiin ottaa suurta eläkettä saavilta. Heillä on siihen varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä nykyhallituksen meiningillä meitä köyhiä ei kovin kauaa ole rasitteena, tavoite täyttyy lyhyessä ajassa, köyhät nääntyy melko pian pois lääkkeiden ja ruoan puutteeseen tässä "hyvinvointi valtiossa". Huolettaa vain keltä sitten ryöstetään kun meistä aika jättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja miksi näin on, että meillä Suomessa ei pienet rahat elämiseen riitä? Mikä on yksi suurin syy? Kyllä, se on tämä järisyttävän korkea verotus. Elit sitten miten päin tahansa, niin viimeistään kaupassa kun ostat maitoa ja leipää, joudut maksamaan härskit arvonlisäverot ja ei se elintarvike sinne kauppaan ole ilmaiseksi tullut, vaan sen kuljettamisesta on maksettu maailman korkeinta energiaveroa.

Verotussysteemiä on alettava purkamaan. Se tarkoittaa sitä, että valtion rahavirta lähtee laskuun ja erittäin hyvä niin. Valtiolla ei lopulta voi olla kuin aivan muutama perustehtävä joita ylläpidetään veron kaltaisella rahoituksella. Ainakin 90% virastoista ja virkamiehistä voidaan lakkauttaa ajan yli asteittain ja samalla niihin liittyvät säännöt eliminoidaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kansa ottaa itse vastuun elämästään, mutta parempi sekin että meillä olisi edes pieni mahdollisuus selvitä tästä kuin että nyt kun ei ole mitään mahdollisuuksia. Nyt olemme näiden avustusten (sossu/kela) varassa ja joudumme hattu kourassa anomaan almuja virkamiesten edessä. Tuollainen alistaminen on hädin tuskin elämisen arvoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole nykyäänkään enää rahaa ostaa pakollisia lääkkeitäkään niin miten muka ensi vuonnakaan,on pakko jättää melkein kaikki apteekin tiskille kun rahat ei riitä mihinkään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heitäkin huonommassa asemassa ovat työttömät yksinhuoltajat että opiskelijat saatikka opiskeleva yksinhuoltaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä kukaan ole ottanut huomioon sellaista seikkaa, että monet pienituloiset eläkeläiset ovat velkaantuneet pahasti ennen eläkkeelle jääntiään sairastumisen, työttömyyden, pienyrittäjyyden yms. takia, eiväkä pystyneet työikäisenä ja -kunnossa ollessaan kaikkia velkojaan hoitamaan. Yrittäjyydenkin mahdollisesti katkettua sairastumien vuoksi, saattaa olla verovelkaakin jäänyt rästiin. Nyt kun he ovat alle tonnin eläkkeellä, ottaa vouti armotta liki kaiken sen mikä eläkkeestä ylittää lain mukaisen suojaosuuden. Hieman yli 700 euroa jää käteen. Mielestäni pienituloisen eläkeläisen ainakin yhteiskunnalliset maksujäämät tulisi antaa anteeksi. Se auttaisi monia kovasti ja vähentäisi yhteiskunnan kuluja. Eläkeläinen saattaisi jos kuntoa on, ottaa silloin vaikka jotakin pientä työntapaistakin. Sitäkään hän ei voi nyt tehdä kun vouti vie lisätulosta armottomasti jopa 2/3.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoittaja on asian ytimessä. Kukaan eikä ketkään Suomen päättäjistä eivät halua korjata asiaa. Aikoinaan kommunistit pitivät työväen puolia. ja siinä sivussa Maalaisliitto puolusti pienituloista maaseudun väestöä. Yleensä silloin tultiin vähemmällä rahalla toimeen kun yhteiskunta rakentui pienimille kuluille ja kaikki hoidot ym. olivat vaatimattomia ja edullisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
5
Pitkään eduskunnassa ollut Erkki Pulliainen pohtii yhä ydinvoimarakentamista ja kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon
4
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
3
Turkin vaalilautakunta: Erdogan on voittanut presidentinvaalit ensimmäisellä kierroksella
2
Turkin historiallisten vaalien äänistä laskettu yli puolet, Erdoğan näyttää onnistuvan nousemaan maan yksinvaltiaaksi
2
Pauliina-myrsky rauhoitti juhannuksen juhlintaa – paluuliikenteessäkin vältyttiin vakavilta onnettomuuksilta
2
Italian Salvini käski hyväntekeväisyysjärjestöjä lopettamaan siirtolaisten pelastamisen Libyan rannikolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

196 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image