Mielipiteet

Lukijalta

Päi­vä­na­vauk­ses­ta ei ole uskonnon an­nis­ke­lu­pai­kak­si

Mielipiteet 17.4.2018 9:00
Jouko Saksio

”Lapsella ja nuorella on oikeus uskontoon” -otsikolla (blogit.kaleva.fi) 11.4. kirjoittanut Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen on tuohtunut koulujen päivänavausten mahdollisesta muuttumisesta yleiseettisiksi Oulun kaupungissa.

Pesonen antaa ymmärtää, että uskonto ja kulttuuriperimä hävitetään juuri päivänavausten uskonnottomuuden myötä. Kirkkoherra ei luota historian eikä katsomusaineidenoppisisältöihin, eikä siten aineopetukseenkaan. Ja seuraukset olisivat tietysti arvaamattomat, Pesonen esittää.

Kirkkoherra väittää, että jos laki suojaa uskontoa, se kannustaa uskonnon julkiseen ja näkyvään harjoittamiseen, ja että oman uskonnon harjoittaminen myös koulussa on myönteistä. Väärin! Laki ei ole toimintaohje, vaan viime sijainen turva konflikteissa.

Tuskin kukaan kouluikäisen vanhempi tai huoltaja jättää lastaan pois koulusta päivänavausten tai niiden puuttumisen takia. Mutta jos oppilaitos ei ole julkinen yksityinen tila, se kavalasti ajautuu kaikenmaailman katsomusten ja markkinoiden temppuradaksi.

Koska kansakoululaitoksen suomenkielinen luku- ja kirjoitustaito juurtui Raamatun- ja sen johdannaistekstien päähän pänttäämisessä, nyt 150 vuoden kuluttua voi näyttää siltäkin, että kirkko pitää jalkaansa peruskoulun oven välissä uskonnollisen päivänavauksen tekosyyllä.

Peruskoulua ympäröivä yhteiskunta on enimmäkseen maallinen, uskonnoton. Miksi koulujen päivänavaukset olisivat uskonnon anniskelupaikkoja? Kirjaopetus valistaa, oppilas valistuu, sydän sivistyy, hyvät tavat puskevat oraalle. Moraalinen olento etsii paikkansa maailmaan. Näin se menee.

"Peruskoulua ympäröivä yhteiskunta on enimmäkseen maallinen, uskonnoton."

Oulun seurakunnat tavoittelevat Oulun kaupungin kanssa sopimusta koulujen päivänavausten toteutuksessa. Lapsia ja nuoria tavoitellaan. Lapsissa on kirkonkin heiveröinen tulevaisuus, mutta ei Oulun kaupunginkaan velvollisuus ole toimia kristittynä oikeushenkilönä, vaan noudattaa lakia ja punnita lain henkeä.

Järjestäytynyt luterilainen kirkko Suomessa on ollut kiistaton luku- ja kirjoitustaidon ylläpitäjä, avannut lukuisille silmille aamun ja soittanut koulunkelloa. Ajaton kiitollisuus ei kuitenkaan palvele ketään eikä uskottavaa ole.

Jouko Saksio

jäsen, Oulunseudun Vapaa-ajattelijat ry

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

6:16
Tiukat pudotuspelit veivät kärppäluotsi Mannerin yöunet – ”Puhelin näyttää yleensä herätystä kolmen neljän tunnin päähän, kun menen nukkumaan”  
6:09
Hengityssuoja pitää pölyn loitolla – nenäkannu, silmätipat ja vilkasliikenteisten väylien välttäminen auttavat myös
5:47
Pohjois-Korean Kim ja Etelä-Korean Moon tapaavat perjantaina Koreoiden rajalla
5:18
Ranskan Macron uskoo, että Trump saattaa jättää Iranin ydinohjelmasopimuksen
5:00
Maakuntia voi uhata miljardin rahapula – "Alijäämä voi olla jopa 2-5 miljardin suuruinen"
5:00
Näiden puolueiden jäsenmäärä kasvaa – eniten jäsenmääräänsä kymmenessä vuodessa on kasvattanut perussuomalaiset
2:39
Amnesty syyttää Turkkia järjestelmällisestä kansalaisyhteiskunnan hajottamisesta - toisinajattelu pantu ahtaalle vallankaappausyrityksen jälkeen, sanoo raportti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

304 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Entä sitten jos jumalattomat taas hyökkii tänne? Lue lisää...
Kättä pitempää tarvi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image