Mielipiteet

Lukijalta

Päihde- ja mie­len­ter­vey­son­gel­mat koskettavat koko perhettä – sosiaalityötä myös sote-keskuksiin

Mielipiteet 5.2.2018 7:00
Miina Arajärvi, Kati Västilä, Katri Ylönen

Sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila kehotti alueuudistuksen Muutoksessa -blogissa (25.1.18) maakuntia satsaamaan mielenterveys- ja päihdepalveluihin ja korosti tämän asiakaskunnan esille nostamista.

Myös me sosiaalityöntekijät kehotamme maakuntia satsaamaan mielenterveys- ja päihdepalveluihin ja toivomme palveluiden suunnittelussa huomioitavan sosiaalihuollon laaja-alaisen osaamisen tärkeys mielenterveys- ja päihdeongelmien käsittelyssä.

Mielenterveys- ja päihdehäiriöitä sairastavat henkilöt ovat tutkimusten ja tilastojen valossa usein niitä henkilöitä, joilla on suurentunut riski jäädä työttömäksi ja työkyvyttömyyseläkkeelle.

On tärkeää, että hoidollisten toimenpiteiden lisäksi palvelukokonaisuuteen kuuluu varhaisessa vaiheessa sosiaalityön asiantuntijuutta ja osaamista asiakkaiden sosiaalisten ongelmien arvioimiseksi, sosiaalisen kuntoutuksen edistämiseksi sekä sosiaaliturvaan liittyvien kysymysten selvittämiseksi.

Päihde- ja mielenterveysongelmat koskettavat koko perhettä ja lähiverkostoa. THL:n tutkimuksen alkoholipolitiikasta (03/2016) mukaan merkittävä osa väkivaltarikollisuudesta tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena. Alkoholi altistaa myös tapaturmille. Myös syrjäytymisen riski kasvaa merkittävästi mielenterveysongelmien myötä.

Sosiaalityöllä on mahdollisuus vaikuttaa mielenterveys- ja päihdeasiakkaan sosiaaliseen toimintaympäristöön, jolloin työskentelyssä huomioidaan yksilön lisäksi perhesuhteet ja muu verkosto.

Mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa kamppailevilla on usein myös talouteen, asumiseen ja toimeentuloon liittyviä ongelmia, joita selvitellään sosiaalityössä. Samalla arvioidaan henkilön toimintakykyä, sosiaalisia taitoja ja suhteita sekä kuntoutuksen tarpeita.

"Päihde- ja mielenterveysongelmat koskettavat koko perhettä ja lähiverkostoa."

Sosiaalityö mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kanssa ei ole vain toimeentulon varmistamista vaan tavoitteellista asiakastyötä, joka perustuu asiakkaan kokonaisvaltaisen tilanteen kartoittamiseen, palvelutarpeen arviointiin ja verkostoyhteistyöhön, jossa lähtökohtana on asiakkaan omien voimavarojen huomioiminen ja asiakkaan osallistaminen hänen omaa hyvinvointiaan koskeviin ratkaisuihin.

Varhila pitää tärkeänä, että maakunnat tarjoavat päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville heti oikeita palveluita. Varhila toteaa myös, että onnistuessaan hyvät palvelut voivat vähentää esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeitä sekä lukuisia muita yksilöllisiä ja yhteiskunnallisia murheita.

Varhila ehdottaa mielenterveys- ja päihdehoitajien lisäämistä sote-keskuksiin. Me sosiaalityöntekijät ehdotamme lisäksi sosiaalityön lisäämistä sote-keskuksiin. Tällä varmistetaan tarkoituksenmukainen moniammatillinen yhteistyö ja palveluiden saatavuus asiakkaille varhaisessa vaiheessa.

Sosiaalityön merkitys ja vaikuttavuus eivät näy ainoastaan yksilötasolla asiakkaalle, vaan sitä voidaan pitää myös sijoituksena ja merkittävänä säästönä koko yhteiskunnalle.

 

Miina Arajärvi

YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä ja sosiaalityön väitöskirjatutkija

Espoo

Kati Västilä

YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä

Oulu

Katri Ylönen

YTL, laillistettu sosiaalityöntekijä

Jyväskylä

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Kuinka paljon päihdeongelmaisissa onkaan niitä jotka päihteillä yrittävät korjata mielenterveysongelmia esim. masennusta ja ahdistusta ja lääkärit eivät suostu kirjoittamaan lääkettä koska päihdeongelma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aito huoli sosiaalisen- ja päihdetyöntekijöillä työn ja asiakkaiden riittävyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole todellakaan pula asiakkaista, se ei ole tämän jutun pointti. Jatkuvaa ylityötä. Sosiaalityöntekijöillä pitkät jonot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image