Mielipiteet

Mainos
Lukijalta

Oulun raatien terveiset vetävät voimattomaksi - missä elin­voi­mai­suus, missä vaikutusten arviointi?

Mielipiteet 13.1.2018 9:00
Suvi Helanen

Terveiset meneillään olevalta Oulun raatien kierrokselta vetävät voimattomaksi. Palveluverkon virkamiesvalmistelussa syntyneeseen jättilukio-kiiltopaperiin kääriytyy surullisen paljon vaikutuksia, joista ei kerrota ja joita todellisia vaikutuksia ei ole missään vaiheessa oikeasti edes ennakkoarvioitu.

Vaikutusten arviointi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä kuuluu tehdä kaikessa kunnallisessa päätöksenteossa, ja mitä merkittävämpää, kauaskantoisempaa ja suurempaa osaa kuntalaisista koskevaa se on, sitä perusteellisempi ja laajempi on arvioinnin jo ennen päätöksenteon eri vaiheita oltava.

Lapsiystävällisen kunnan statuksen omaavissa kunnissa ja kaupungeissa lapsivaikutusten arvioinnin tekemisen pitäisi olla automaatio.

Statuksesta huolimatta Oulun kaupungin valmistelu valtaisan laajassa ja jatkuvassa muutoksessa olevassa palveluverkkokokonaisuudessa tehdään "virkamieskabineteissa" ja syötetään kuntalaisille jättipaloina raati-tilaisuuksissa tai mielipidepalstojen kautta. Ei substanssilautakuntien asiantuntemusta hyödyntäen, kokonaisuutta avaavien etukäteispäättäjäinfojen kautta tai tiedolla johtamisen periaatteita noudattaen.

Avataanpa silmiämme esimerkillä jättilukio-esityksen takaa: jos virkamiesjohdon esitys mainittujen lukioiden Kaukovainion kampukselle siirtymisestä toteutuu, tarkoittaa se suoria vaikutuksia kaikkiin alueen kuntalaisiin sekä palveluverkon rakenteisiin koskien koko alempaa kouluverkkoa, siis yläkoulua, alakouluja ja varhaiskasvatustakin.

Se koskettaa osalla alueista myös kirjastoa, yhteisötaloja ja koulujen liikuntatiloja sisällä ja ulkona, koskien siis monenlaista harrastus- ja osallisuustoimintaa. Se koskee mittavasti joukkoliikennettä.

Edelleen lukioratkaisulla on suoraa ja välillistä vaikutusta maankäytön suunnitteluun, kaavoitukseen ja asuntotuotantoon. Sen myötä vaikutukset vyöryvät ko. alueiden yritystoimintaan, logistiikkaan ja liikenteen ratkaisuihin, merellisyyden edistämiseen sekä kaupallisiin palveluihin.

Arvoisa Oulun kaupungin virkamiesjohto - tässä tilanteessa olen pakotettu esittämään teille seuraavat kysymykset, joihin on saatava vastaukset niin päättäjien kuin kuntalaisten tietoisuuteen ennen esitysten etenemistä päätöksentekoon.

Kuinka edellä mainituilla suorilla ja välillisillä vaikutuksilla alueilla asuviin kuntalaisiin, palvelurakenteeseen ja oululaisten arjen sujuvuuteen edistetään elinvoimaisuuttamme

Millä mittareilla valmistelussa mittaatte elinvoimaa? Täyttyvätkö ehdotuksessanne ne oleelliset veto- ja pitovoiman tekijät ja arvot, jotka olette nostaneet kaupunkistrategia-valmistelun viitekehykseen?

"Lapsiystävällisen kunnan statuksen omaavissa kunnissa ja kaupungeissa lapsivaikutusten arvioinnin tekemisen pitäisi olla automaatio."

Milloin Oulussa aiotaan täyttää velvoite ja toteuttaa päätöksenteossa ennakkovaikutusten (sisältäen lapsivaikutukset) arviointi? Kuinka ehdotuksillanne taataan yhdenvertaiset palvelut huomioiden lasten ja nuorten paras, heitä kuunnellen ja osallistaen?

Vielä on mahdollisuus muuttaa vyöryvän jättilumipallon suuntaa ja vauhtia, ja ottaa oululainen ihiminen arjen tarpeineen myös palveluverkon tarkastelun ja kehittämisen keskiöön.

Suvi Helanen

sivistys- ja kulttuurilautakunnan jäsen (kesk.)

varavaltuutettu (25 v. päätöksentekijänä)

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Eikö esittävältä virkamieheltä löydy itseään lähempää seinistä säästämistä eli 'sivistyshallinto' kalliista vuokratiloista Kotkantielle. vai tuntuuko se liian kaukaiselta sijainnilta.
Annetaan nuorten kulkea kotoa käsin lukiossa eikä muutateta väkipakolla osin vielä murrosiässä olevia vuokralle kaupunkiin . Koulumatka-ajat venyvät liian pitkiksi, jos nuori ei ole vielä valmis kotoa pois muuttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa myös tämän päivän paperi kalevasta hyvä arvio kaupungin järjestämien ”kuulemis tilaisuuksien” puutteista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samat politikot ovat sikulle säästötavoitteet asettaneet. Samat politikot valittavat kun jonkinlaisia säästöehdotuksia esitetään. Aina jokin valittaa kun jostain pitää säästää. Kaikki haluaa parempia palveluita mutta kukaan ei halua enempää veroja maksaa. Mahdoton yhtälö ja ikävää populismia kokeneelta politikolta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulutuksen keskittäminen menee oikeaan suuntaan aivan kuin terveydenhuollonkin osalta. Löysät pois, ihmiset liikkeelle ja rahat jemmaan poikimaan uutta rahaa. Näin Oulun velkaantuminen saadaan kuriin ja koko (sic!) kaupunki kukoistukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti Oulun kaupunkirakenne on levällään kuin "Jokisen eväät". Tässä vaiheessa on tehtävä radikaaliltakin kuulostavia keskittämisratkaisuja. Meidän talous on nyt niin kuralla, että kovia päätöksiä on tehtävä. Tämä on suunta joka puolella Suomea. Maaseudulta palvelut vähenee ja suurin osa ihmisistä haluaa asua tiiviissä hyvien palveluiden kaupunkialueella. Ne jotka valitsevat maaseudun puolestaan arvostavat rauhaa, mutta ymmärtävät sen, että palveluita joudutaan hakemaan sitten kauempaa. Kirjoitat myös lapsivaikutusten arvioinnista. Se on tärkeää ja sitä pitää myös tehdä joka kodissa. Itse mietin tarkkaan kotia valitessani, mitkä ovat vaikutukset jälkikasvuuni ja pohdin samalla yhteiskunnan kehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuodella hyvä kirjoitus Suvi Helaselta!
Onko Oulu nykyisin lapsiystävällinen kunta mielestäni ei ole, tästä kertoo mm. yritykset lopettaa Kiimingin ja Oulunsalon lukiot.
Kuntaliitoksessa ymmärsin, että kaupunki pyrkii kehittämään entisen Oulunsalon kunnan aluetta elivoimaiseksi, mutta nyt varsinkin virkamiesjohto ja Kokoomus pyrkivätkin kaikin keinoin ajamaan Oulunsalon elinvoimasuuden alas.
Tästä on esimerkkinä mm. Niemenrannan koulun kakkosvaiheen rakentamista ei ole toteutettu, kuten luvattiin, Varjakan koulua on toistuvasti yritetty lopettaa, Oulunsalon lukiota yritettiin lopettaa viimeksi kaksi vuotta sitten ja nyt taas on virkamisjohdolla ja Kokoomuksella aivan sama suunnitelma vireillä.
Tätäkin asiaa on virkamisjohdossa pitkälti valmisteltu salaa ja koulujen rehtoreillekaan tästä on kerrottu aivan viime hetkellä.
Oulunsalon kohdalla ei ole pelkästään kyse lukion lakkauttamisesta, vaan sen sivuvaikutukset ovat huomattavasti suuremmat, sillä se vaikuttaa koko Oulunsalon tulevaisuuden elinvoimasuuteen mm. kiinteistöjen arvo tulee romahtamaan, alueen vetovoimaisuus loppuu!
Kysynkin, Onko Oulun kaupungilla varaa tällaiseen, Oulunsalolla olisi kuitenkin parhaat mahdollisuudet kehittyä, sillä onhan tämä jo lentokentänkin vuoksi paras alue päättäjiltä tarvitaan vain ajatumaailmaan muutakin suuntaa, kuin lämmitellä toistamiseen vanhaa saneerauskuviota!
Oulun raati palveluverkosto tilaisuus on Oulunsalotalolla keskiviikkona 17.1 kello 18-20 toivottavasti Oulunsalolaiset tulevat joukolla kertomaan mielipiteen ko. suumitelmiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta huolestuttavaa tilanteessa on, että virkamiehet esittelevät suunnitelmia, jotka ovat ristiriidassa valtuuston päätösten kanssa ja joista siku-lautakunnalla ei ole tietoa. Mikä instanssi Oulussa siis tekee päätökset?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja valtuutetut toitottavat ettei ole mitään mistä keskustella kun ei ole mitään vielä päätetty tai esityslistalla esitetty. Ihan niinkuin mitään asioita ei muuten oliskaan. Eikö siis viranhaltijoiden sanomisia tai valmistelutyötä selvityksineen saa kommentoida? Poliitikoojen pitäisi olla tyytyväisiä että on olemassa kansalaiskeskustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

182
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
121
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
52
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
47
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
39
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
37
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
35
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image