Mielipiteet

Lukijalta

Onko va­lin­nan­va­paus kaikille kansalaisille sama?

Mielipiteet 19.6.2017 7:00
Silja Paavola

Sote-uudistus edellyttää uusien tulevien sote-keskusten yhtiöittämistä. Tämä tarkoittaa sitä, että nyt kuntien omistuksessa olevat terveysasemat muuttuvat maakuntien omistamiksi yhtiöiksi.

Niiden lisäksi palveluiden tuottajiksi tulevat vielä yksityisten suurten yritysten omistamat sote-keskukset. Näistä sote-keskuksista asiakas sitten valitsee itselleen aina vuodeksi kerrallaan oman palvelupisteensä. Sote-keskukset saavat myös asettaa katon sille asiakasmäärälle, jonka ne ovat velvollisia ottamaan vastaan.

Entä jos ministerien puheissa mainostettu sote-yritys Pörriäinen Oy tulee tarjoamaan asiakkaalle sellaista mahdollisuutta, missä asiakas valitsee vain yrityksen ja sen sata sote-keskusta, jotka ovat levittäytyneet koko maahan.

Maakunnan sote-keskus tarjoaa sen sijaan vaihtoehtoa, missä asiakas sitoutuu yhteen ja ainoaan maakunnan omistamaan sote-keskukseen tai parhaimmassakin tapauksessa vain yhden maakunnan sisällä oleviin maakunnan omistamiin sote-keskuksiin.

Suurin osa ihmisistä todennäköisesti tulee tällaisessa tilanteessa valitsemaan sen toimijan, joka pystyy tarjoamaan laajemman palvelupisteverkon. Ovatko kansalaiset tällaisessa tilanteessa yhdenvertaisessa asemassa ja voiko syrjäseutujen asukas valita myös sen suuremman palvelupisteverkon omistavan sote-keskusyhtiön palveluidensa tuottajaksi?

Maksaako maakunta sitten yhdenvertaisen valinnanmahdollisuuden toteutumiseksi syrjäseutujen asukkaalle myös matkat kauempana sijaitsevaan sote-keskukseen, vai ovatko myös nämä matkat asiakkaan itsensä kustantamia lisäpalveluita?

Maakunta- ja sote-uudistuksen yhteyteen kaavailtu valinnanvapaus ja näitä palveluja tuottavien toimijoiden yhtiöittämisvelvollisuus tulevat kaventamaan demokraattista ohjausta ja poistamaan palvelujen tuottajien valvontaa merkittävästi. Hallituksen omien arvioiden mukaan osa tuottajista jää täysin valvonnan ulottumattomiin. Yhtiöittämismalleissa todellinen päätösvalta siirtyy yhtiöiden omistajille ja erityisesti niiden hallituksille. Maakunnan määräysvalta ei myöskään ulotu yhtiömuodossa toimiviin palveluntuottajiin.

"Maksaako maakunta sitten yhdenvertaisen valinnanmahdollisuuden toteutumiseksi syrjäseutujen asukkaalle myös matkat kauempana sijaitsevaan sote-keskukseen, vai ovatko myös nämä matkat asiakkaan itsensä kustantamia lisäpalveluita?"

Kuntien välistä epätasa-arvoa lisää se, että usealla kunnalla ei ole mahdollisuutta saada edes ääntään kuuluvaksi maakuntien päätöksenteossa. SuPer arvioi, että suurin osa Suomen kunnista on sellaisia, että niistä ei ole yhtäkään edustajaa uusissa maakuntavaltuustoissa ja hallituksissa.

Tämä heikentää kuntien vaikutusvaltaa merkittävästi siitä, mitä se on esimerkiksi nykyisissä sairaanhoitopiireissä. Niissä jokaisella kunnalla on vähintään yksi kunnan itsensä valitsema edustaja. Tulevissa maakunnissa maakuntavaltuustojen päättäjät tulevat pääasiassa suurista kaupungeista. Lisääkö sote- ja maakuntamalli demokraattista päätöksentekoa?

 

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja

perushoitajaliitto SuPer

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Taitaa tämä valinnan vapaus tuottaa todellakin sen, että itse aiheutetut sairaudet kuten keuhkosyöpä ja maksasyöpä eivät tulevaisuudessa ole Kelan korvauksen piirissä! Ja hyvä näin, koskapa kun valinnan vapauksen ohella myönnät myös vastuusi!
Eihän koko kansalle kuulu maksaa näiden heikkojen sairaista tottumuksista! Mitäpä ajattelette oikeasti maksajat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavaa ja valitettavan totta asiaa, ikäviä suunnitellaan, ainoastaan rahapiirien etujen pohjalta, vastaan Suomen isänmaata ja kansaa, terveyttä ja hyvinvointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se julkisen puolen hoitajilla
iso huoli kun asiakas saa valita ja joutuu jatkossa jopa palvelemaan asiakasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisikö verovaroilla kompensoida myös muut palvelujen puutteet pienillä paikkakunnilla? Vaikkapa kauppamatkat ja pankkimatkat keskuksiin. Kyllä pitäisi.
Vastaavasti kaupunkilaisten pitäisi päästä nauttimaan luonnon rauhasta kaksi kertaa vuodessa veronmaksajien kustannuksella.
Näin kaikki, paitsi veronmaksajat, olisivat tyytyväisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinnanvapaus on helppo katerigoida. Koska soten perusidea on ollut säästäminen, niin sehän on selvää, että palveluuden saaminen vähenee ja laatu heikkenee.

Näin on käynyt kaikissa vastaavissa tapauksissa niin valtiolla kuin näiden yksityistämisissä. On menty ojasta allikkoon.

Ja se että sipilä on tässä takana, ei todellakaan lupaa hyvää. Vasta on tullut ilmi, että hänen monet aikaisemmat yritykset ovat menneet konkkaan tai fuusioituneet huonon menestyksen takia. Pahalta näyttää meidän tavallisten kansalaisten tulevaisuus, kun ei ole sitä massia, millä hoitaa terveyspalvelut yms kuntoon. Rikkaathan sen pystyy rahalla saamaan kauempaakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaa ihan niin kuin lakikin. Sekin on kaikille sama, mutta toisille vaan luetaan eri tavalla. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdenvertaisuus ja valinnanvapaus... ihmeellistä, että nyt ne ovat kynnyskysymyksiä. Iät ja ajat syrjäseuduilla eläneet eivät ole olleet palveluissa yhdenvertaisia keskittymissä eläneisiin verrattuna. Ja tuskin mitään valinnanvapautta odottavat nytkään.
Saa sote pyöriä kymmeniä vuosia, että tähän jahkailuun ja tyhjänpäiväisyyksiin takertuminen maksaa suunnittelumiljardit takaisin. Taitaa olla koko sotehoito vain virkamiesten rahastuskeino. Siinä nätisti työllistetään itsensä, kun mietiskellään kymmeniä vuosia eikä mitään saada aikaiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyisten kirjoittelun ja juttujen perusteella saattaisi luulla että suomalaisten syy elää olisi sairastelu ja oikean vaivanvalituspaikan löytäminen??? Olenhan väärässä, olenhan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Ei pidä nyt ihan laukalle hypätä yhden sotaharjoituksen kanssa. Ota ihan iisisti. Ei ne tänne jää, saat olla ihan satava... Lue lisää...
Hyvin käy, tervetulo...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

21.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image