Mielipiteet

Mainos
Lukijalta

Olisiko perinteisellä medialla itsekritiikin paikka?

Mielipiteet 6.12.2017 9:00
Pauli Uusikylä

Päätoimittaja Karvonen otti kantaa 3.12. Kalevan pääkirjoitussivulla valeuutisiin. Kirjoituksessaan hän tuntuu ihmettelevän sitä, miksi ihmiset epäilevät myös perinteistä mediaa valeuutisten levittämisestä.

Samalla Karvonen tyypilliseen tapaansa heittää piikin perussuomalaisten suuntaan. Heidän keskuudessaan median puolueettomuutta epäillään erityisesti.

Sitä Karvonen ei kuitenkaan ihmettele, miten on mahdollista, että lähes joka toinen uskoo perinteisen median tuottavan ainakin jonkin verran valheellisia uutisia. Luku on aika paljon suurempi kuin perussuomalaisten kannatuslukemat. Olisiko tässä perinteisellä medialla itsekritiikin paikka? Mistä nousee näinkin suuren joukon epäily perinteistä mediaa kohtaan?

Karvonen kirjoittaa, että mediaa epäilevät kutsuvat herkästi valeuutisiksi kaikkea sellaista, mikä ei vastaa heidän maailmankuvaansa. Voisiko olla mahdollista, että toimittajat – huolimatta siitä, että ovat muodollisesti sitoutuneet journalistisiin ohjeisiin – tuovat kuitenkin vahvasti esiin myös omaa maailmankuvaansa? Käyttävät niitä asiantuntijoita, jotka vastaavat heidän poliittisia näkemyksiään? Tuovat yksipuolisesti esiin vain yhden puolen asiasta? Liian usein toimittajat myös antavat oman mielipiteensä näkyä uutisoinnissa, jonka olettaisi olevan puolueetonta.

Viime kesänä Sunnuntaisuomalainen tutki toimittajien poliittisia asenteita. Kävi ilmi, että toimittajien suosikkipuolue on vihreät ja inhokki perussuomalaiset. Tämän kuka tahansa uutisia seuraava henkilö voi päätellä ilman tutkimustakin. Eikä päättelijän tarvitse olla perussuomalainen.

Arvoasetelmissa toimittajat tuntuvat jatkuvasti asettuvat laajalla rintamalla arvoliberaaliin leiriin halveksien arvokonservatiivisia näkemyksiä. Maailmankuvien ristiriita on selvä. Vaikutelma arvoiltaan punavihreästä mediasta ei ole hatusta vedetty.

En ole nähnyt yhtäkään juttua, jossa toimittajat olisivat harjoittaneet itsekritiikkiä toiminnastaan. Uskallan kuitenkin väittää, että yksi syy valemedian suosioon on se, että perinteinen media on luopunut puolueettomuudestaan. Journalistien ohjeissa sanotaan, että ”journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.” Olisiko liikkaa vaadittu, että tähän sisällytettäisiin myös monipuolisuus ja puolueettomuus?

Pauli Uusikylä

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Erinomainen kirjoitus. Monipuolisesti eri kansainvälisiä medioita seuranneena olen tullut siihen tulokseen etteivät suomalainen ja muut länsimaiset mediat ole juuri sen objektiivisempia kuin venäläinen media. Omaa maailmankuvaa ja suoranaista propagandaa tuputetaan härskisti, ainoastaan siinä on eroa että missä aiheissa tätä erityisesti tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole mikään epäilys, että perinteinen media kirjoittaa valeuutisia, tekee valikoivaa uutisointia ja aktiivista itsesensuuria, vaan ihan moneen kertaan todistettu asia. Monien aihepiirien "uutisoinnit" muistuttavat systemaattisesti enemmän aatteellisia mielipidekirjoituksia. kuin mitään ammattimaista raportointia. Toiset aiheet ovat suorastaan poliittisia tabuja, joista ei puolestaan kerrota yhtään mitään. Nykyään faktoja pystytään suhteellisen helposti itsekin tarkistamaan jopa suoraan lähteistä sekä kansainvälisistä, luotettavista, mutta riippumattomista medioista. Onneksi suomalaiset ovat huomanneet sen asian ja toivottavasti jatkossa käyttävätkin omaa päätänsä sen sijaan, että antavat muiden istuttaa siihen valmiita mielipiteitään. Olisko mm. demokratian toteutumisen kannalta parempi kertoa vain ne tosiasiat sellaisina kuin ne ovat, mitään pois jättämättä ja antaa kansalaisten muodostaa itse mielipiteensä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yle annettiin vasureiden/kommunistien käsiin sotien jälkeen. Ei se ole vieläkään toipunut siitä. Vallankumoukseen ei nyt toki kehoiteta, mutta kulttuuriliberalismi edelleen elää ja "perinteisten arvojen" halveksiminen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minullakin tuo Alpakka uutisointi pisti silmään vaikken olekaan kummallakaan puolella. Yllättäen YLE oli ensimmäinen näkemäni media joka kyseenalaisti asian.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin on kirjoitettu että toimittajat tuovat omaa näkemystä kaikilla noilla keinoilla. Varsinkin on pistänyt merkille että kun haluttaisiin SOTE kaataa ja hallitus vaikka hoitavat Suomea kuntoon. Ja käyttävät oman mielipiteensä mukaisia ns. asiantuntijoita. Tämä on mielestäni rumaa vallan käyttöä. Toivotan hallitukselle ja varsinkin pääministeri Sipilälle voimia hoitaa Suomi hyvään tulevaisuuteen ja näin kaikille työtä sekä toimeentuloa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin sanottu. Tässä ei tosin ole mitään uutta, lehdistö ja etenkin YLE on punertanut 70-luvulta saakka. Vanhempaa aikaa en muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on selvääkin selvempää, kamalinta on, että sillä tulee olemaan peruuttamattoman kohtalokkaat seuraukset, koska harvat ehtivät/jaksavat seurata asioita kovinkaan tarkasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, koko uutisvalinta osoittaa puna-vihreään kuplaan ja itse uutisointi on sen mukaista. Mutta eihän korppi korpin silmää noki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi syy kriittiseen suhtautumiseen ns. perinteiseen mediaan on ainakin minulle henkilökohtaisesti sensaatiohakuiset klikkiotsikot ja sosiaalisen median persoonien ja kokemusasiantuntijablogistien nostaminen asiantuntijan rooliin erityisesti lääketiedettä ja terveyttä käsittelevissä artikkeleissa ja uutisissa. Usein toimittaja vaikuttaa olevan täysin johdateltavissa, eikä taustalla vaikuttavia kaupallisia intressejä selvitetä. Samalla hämärretään lukijoiden käsitystä tutkitusta tiedosta vs. mielipiteet. Kenties tässäkin on osaksi kyse mielipidekirjoittajan esittämästä väitteestä, että toimittajat nostavat esille omaa maailmankuvaansa tai kenties toimittajien ammatitaito tai aika ei riitä aiheeseen syventymiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva ainakin on perussuomalaisten hallussa, mitä yritetään peitellä tekopyhillä pääkirjoituksilla ja kolumneilla.
Näkyy parhaiten moderointilinjassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse kuin vilkaista ampparit.com palvelua ja syy selviää. Aamulehti otsikoi Alpakat joutui väistymään soihtukulkueen tieltä. Näinhän ei todellisuudessa ollut. Näillä pienillä teoilla perinteinen media ampuu itseään jalkaan. Toivon sydämestäni, että jokainen suomalainen omaisi mediakritiikkiä sen verran, että kaikkea perinteisen median kirjoittamaa ei uskota täytenä totuutena. Maassamme on tilaus täysin rehelliselle medialle. Sen 100 vuotias Suomi ansaitsisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

64
Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä – vältteli epäselviä vastauksia
51
Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua
46
Kolme Kärppäpelaajaa olympiajoukkueeseen, Kukkonen neljänsiin kisoihinsa
42
Iissä Postin jakeluautot välittävät jo kuvaa tien päältä – Destia tutkii keinoja digitalisoida maanteiden hoitourakoita
42
Uhka taas ilmassa: Sähköyhtiö Loisteen mukaan sähkölinjat eivät kestä kuuran painoa, jopa 5 000 voi jäädä sähköttä tällä viikolla
42
Cheek esiintyy Qstockissa vielä kerran – "Tulossa näyttävä ja tunteikas show"
31
Puolustusministeri Jussi Niinistö: Viranomaisilla oltava keinot estää soluttautuminen kriittisten kohteiden lähelle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

245 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Voi voi Sipilä

tullessaan, että hän eroaa, jos homma ei toimi. Sipilällä on mennyt homma lukemattoman monta kertaa pieleen eron edestä.... Lue lisää...
Sipilä lupasi päämin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image