Mielipiteet

Lukijalta

Muovin korvaamisesta mah­dol­li­suuk­sia – suomalaisille yrityksille iso kan­sain­vä­li­nen markkina auki

Mielipiteet 4.6.2018 7:00
Henna Virkkunen

Tiistaina vietetään maailman ympäristöpäivää, jonka teemana on muovijätteen vähentäminen. Syystäkin, sillä 95 prosenttia maailman muovista käytetään vain kerran ja heitetään pois. Iso osa siitä päätyy luontoon ja mereen: maailman merien roskista 85 prosenttia on muovia.

Viime viikolla EU-komissio teki odotetun direktiiviesityksen muoviroskan vähentämiseksi, jossa on määritelty toimenpiteitä kymmenen eniten luontoa ja meriä roskaavan tuotteen osalta. Esimerkiksi muoviset pillit, lautaset, ruokailuvälineet ja vanupuikot kiellettäisiin EU-alueella kokonaan, koska niille on korvaaviakin materiaaleja.

Muovikuppien ja muovisten ruokapakkausten vähentämiseksi jäsenmaiden pitäisi puolestaan hakea sopivat keinot. Muutama vuosi sitten muovikassien osalta hyväksyttiin vastaava direktiivi. Sen seurauksena Suomessakin muovikassit muutettiin maksullisiksi ja niiden käyttö suorastaan romahti.

Esitys vaatii jäsenmaita kierrättämään 90 prosenttia muovipulloista vuoteen 2025 mennessä. Tässä suomalainen pullopanttijärjestelmä on hyvä esimerkki muillekin. Sen ansiosta meillä ei pulloja jää luontoon lojumaan; viimeistään pullonkerääjät käyvät ne noukkimassa talteen.

Uudella direktiivillä myös kalastusvälineiden talteenottoa halutaan tehostaa, pakkausten kierrätysmerkintöjä selkeyttää ja parantaa tietoa roskaamisen ja kierrätyksen vaikutuksista.

Kertakäyttömuovien vähentäminen on osa EU:n alkuvuodesta lanseeraamaa muovistrategiaa, ja luonnonvarojen resurssiviisaampi käyttö on ollut yksi tämän kauden pääprioriteeteista. Kiertotalouden vauhdittamiseksi keväällä päätettiin uudesta jätedirektiivistä, joka velvoittaa jäsenmaat lisäämään jätteen kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.

"Meillä on kehitteillä ja jo valmistuksessakin metsäteollisuuden sivuvirroista biopohjaisia tuotteita ja pakkauksia, joilla voidaan korvata muovia kestävästi ja turvallisesti."

Toisin kuin voisi luulla, jätteen kierrätyksessä Suomi ei ole mikään Euroopan mallimaa, vaan alle EU-maiden keskiarvon. Meillä jätteestä vain 42 prosenttia kierrätetään. Iso osa päätyy edelleen polttoon.

Hyväksytyn direktiivin mukaisesti jatkossa erilliskeräykset on järjestettävä paperin, pahvin, metallin, lasin ja biojätteen lisäksi myös tekstiileille ja muoville. Tavoitteena on, että vuonna 2030 kaiken pakkausmuovin pitäisi olla kierrätettävää.

Suomalaisille yrityksille on tässä iso kansainvälinen markkina auki. Meillä on kehitteillä ja jo valmistuksessakin metsäteollisuuden sivuvirroista biopohjaisia tuotteita ja pakkauksia, joilla voidaan korvata muovia kestävästi ja turvallisesti.

Osana EU:n muovistrategiaa suunnataan 350 miljoonaa euroa eurooppalaista tutkimus- ja tuotekehitysrahaa kertakäyttömuovin korvaajille. Tässä suomalaisten kannattaa nyt olla aktiivisia.

Suomessa koostetaan parhaillaan ympäristöministeriön johdolla myös omaa kansallista muovitiekarttaa. Muovin talteenoton ja kierrätyksen lisäksi tavoitteena on vauhdittaa parempaa tuotesuunnittelua, kiertotalouden innovaatioita ja investointeja sekä vähentää riippuvuutta uusiutumattomista raaka-aineista.

Muovi on hyvä ja tarpeellinen materiaali, mutta muoviroskan vähentämisessä ja resurssiviisaassa toiminnassa on vain voitettavaa; niin ympäristöllä, taloudella, yrittäjillä, innovaatioilla kuin kuluttajillakin.

 

Henna Virkkunen

EU-parlamentin energia-, teollisuus- ja tutkimusvaliokunnan jäsen

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Suomessa muovin täyskielto on ainoa oikea vaihtoehto mitä voimme kuvitella. Korvaamme muovin luonnontuotteella nimeltä norsunluu, kuten ennen muovin keksimistä sitä on käytetty. Nyt meidän pitää alkaa rakentamaan norsutarhoja, joissa kasvatetaan norsuja yksinomaan korvaamaan kaikki muovituotteet norsunluulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image