Mielipiteet

Lukijalta

Mo­bii­li­ää­nes­tä­mi­nen on tulevaisuutta - aika ja kehitys on mennyt erityisen vaalipäivän ohi

Mielipiteet 1.2.2018 9:00
Esa Paloniemi

Olin presidentinvaaleissa vaalitoimitsijana ja alan kallistua sille kannalle, että on tarpeetonta patistaa ihmisiä tiettyyn aikaan tiettyyn paikkaan äänestämään.

Äänestäminen kirkonmenojen jälkeen tai pitkien unien jälkeen iltapäivällä herättyä on monille vaalisunnuntain kohokohta, mutta aika ja kehitys on mennyt erityisen vaalipäivän ohi.

Suomi on korkeateknologian maa ja oli vielä muutama vuosi sitten teknologian edelläkävijä. Siitä syystä olisi aihetta kehittää vaalien äänestystäkin nykyaikaisemmaksi pioneerimaineemme palauttamiseksi.

Omalta tietokoneelta kotona äänestämisen aikakin on jo vanhentunutta ajattelua. Mobiilipalvelut sen sijaan ovat 2010-lukua ja ehdotan vaalien äänestyksen mahdollistamista kännykällä mobiilisti.

Äänestysprosenttikin nousisi, jos vaaleissa voisi esimerkiksi mobiilipankin tunnistautumista käyttämällä äänestää vaikkapa kotisohvalta, Pattayan Darksideltä tai bussissa matkalla Oulusta Inariin. Perinteinen lappuäänestäminen on tulossa tiensä päähän hyvin palveltuaan, mutta tosiasia on, että kehitys kehittyy entisestä ohi.

"Äänestysprosenttikin nousisi, jos vaaleissa voisi esimerkiksi mobiilipankin tunnistautumista käyttämällä äänestää vaikkapa kotisohvalta, Pattayan Darksideltä tai bussissa matkalla Oulusta Inariin."

Mikäli pankki- ja viranomaisasioitten hoito uskalletaan hoitaa mobiilisti kännykällä, niin kännyköillä tapahtuvan vaaliäänestyksen toteuttaminen lienee suomalaisille insinööreille kakunpala.

Lappu- ja uurna-äänestys voidaan jättää käyttöön mobiiliäänestyksen sivussa niille, jotka haluavat antaa äänensä kynällä paperille.

Esa Paloniemi

Kellon Kiviniemi

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ihmisten, jotka käyttävät Googlea ja Facebookia on turha haikailla yksityisyyden perään. Ja jos omasta seksielämästä ja juoppoudesta ollaan valmiita puhumaan julkisesti, niin mikä ettei äänestyksistä?

Aika on mennyt vaalisalaisuuden ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kiitos mobiili- ja nettiäänestyksille. Liikaa tietoturvariskejä ja huijausmahdollisuuksia. Esa Paloniemellä on saattanut olla äänestyspaikalla kovastikin hieno ajatus tyyliin "ei muuta kuin", mutta kannattaisi tutustua aihepiiriin hieman pintaa syvemmältä ennen tällaista kommentointia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkään äänestystä ei voi laittaa kaupallisen varmistajan. Siis pankin. Valtion on itse tuotettava ilmainen varmennepalvelu kansalaisille, joka ei ole riippuvainen kaupallisista toimijoista, pankkisuhteesta tai -kortista.
Mobiilivaihtoehto on vain nettiäänestyksen kylkiäinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta ajatus mobiiliäänestämisestä tuntuu aivan älyttömältä, koska vaalisalaisuuden turvaaminen olisi käytännössä mahdotonta. Vaalisalaisuus on välttämätöntä muun muassa äänten ostamisen ehkäisemiseksi ja sen vuoksi vaalilaki edellyttääkin äänestyksen järjestämistä siten, että vaalisalaisuus säilyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Superharvinaisten ääri-ilmiöiden perusteella argumentointi on jo niin vanha argumentti. Kukaan ei tule pitämään sivistysvaltiossa asetta ohimolla äänestystä suorittaessa, kirustämään, uhkailemaan tai muuten painostamaan. Suomen kaltaiseen maahan mobiiliäänestys vahvalla tunnistuksella sopisi täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:40
Viikonlopun menovinkit Oulun alueelle: Hyvää Vibaa, valmistautuva baritoni ja Radiopuhelimet avaa kesän
12:36
Lännen Media Irlannissa – huominen äänestys saattaa vapauttaa abortin Irlannissa, mutta moni epäröi kantaansa
12:27
Helsinkiin haussa sijainen hyllytetyn poliisipäällikön tilalle — Poliisiylijohtaja: Haluamme palauttaa luottamuksen laitokseen
12:27
Kansainväliset tutkijat: Malesialaiskoneen pudottanut ohjus kuului Venäjän asevoimille - syytä matkustajakoneen alas ampumiseen ei vieläkään tiedetä
12:20
Mepit: Maataloustukien leikkaukset voivat olla ennakoitua suurempia
12:17
Keskusta ei esitä uutta kunnianpuheenjohtajaa – tapaus Väyrynen on loppuun käsitelty
12:08
Pihlajalinna veti valituksensa markkinaoikeudesta — aikoo keskittyä toimintansa laajentamiseen
69
Uusi liikennelaki korostaa taksiasiakkaan omaa vastuuta – muista jatkossa nämä neljä asiaa
44
Katsastaja voi nyt määrätä auton ajokieltoon huonokuntoisen tuulilasin tai liian kuluneiden renkaiden takia
22
Pakkahuoneenkadulta löytyi 1700-luvun tynnyriviemäriä – löydöt kertovat, miten Oulu on aikoinaan rakentunut
21
Tuomari: Trump rikkoo perustuslakia blokatessaan vastustajia Twitterissä - loukkaa oikeutta sananvapauteen
14
Seitsemän laudaturia napsahti kovalla työllä – OSYKin Johanna Kylénin ja Ilona Kaistin ylioppilaskirjoitukset menivät nappiin
12
Ikäihmisten palveluihin satsataan Oulussa jatkossakin, tehostettua palveluasumista on lisätty Lukijalta
10
Presidentti Martti Ahtisaari Oulussa: Pohjoismainen hyvinvointivaltio kelpaa malliksi muille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kylläpä sattui orpoon Rinteen maininta peruskoulun vastustamisesta kuuskymmentä luvulla. Ansio Suomen nousulle ja vakiin... Lue lisää...
elli persley

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image