Mielipiteet

Lukijalta

Mitä Oulun kaupunki haluaa Kiikeliin ra­ken­net­ta­van?

Mielipiteet 5.6.2018 7:00
Sinikka Ikni

Töölö Urban Oy:n kilpailutyö ”Allas Sea Pool Oulu” on ehdottomasti paras vaihtoehto Ouluun ja täyttää loistavasti kaikki kaupungin asettamat tavoitteet, mutta sitä vastoin oululaisen Kiinteistö Oy Sauna Uleåborgin valinta varasijalle ihmetyttää.

Yhdyskuntalautankunnan esityslistalle kerätyistä kilpailutöiden yhteenvedoista nimittäin käy ilmi, että Sauna Uleåborg aikoo toteuttaa Kiikeeliin näköalaravintolan!

Jos kävisi niin, että Töölö Urban Oy ei kykenisikään täyttämään kaupungin vaatimuksia, siirtyy suunnitteluvaraus Kiinteistö Oy Sauna Uleåborgille ja Kiikeliin tuleekin merikylpylän sijaan näköalaravintola.

Tämä ei liene ollut alun perin tarkoitus? Tämä tarkoittaa, että kaupungin tärkein tontinluovutuskilpailulle asettama tavoite ”vetovoimaisuuden ja lisäarvon luominen alueelle” ei toteudukaan, jos tämä kilpailutyö lopulta voittaa.

Puute onkin huomioitu heidän kilpailutyössään ja arvosteluraati edellyttää Sauna Uleåborgin kehittävän alueen lisäarvoa jatkotyönä, samaten tuovan enemmän esiin saunan merkitystä.

Mutta miksi valitaan varasijalle ehdotus, joka ei täytä tärkeintä arvostelukriteeriä ”vetovoimaisuuden ja lisäarvon tuomista alueelle”, kun tarjolla oli kriteeritkin täyttäviä kilpailutöitä.

Sauna Uleåborgin investointikin on kilpailijajoukon pienin, 1,7 miljoonaa, mikä johtuu siitä, että heidän suunnitelmissaan ei ollut altaita ja saunan osuus oli jätetty vähäiseksi. Tältäkin osin heidän valintansa on ristiriitainen, kun kaupunki tuntui antavan painoarvoa Töölö Urban Oy:n kohdalla heidän mittavalle kuuden miljoonan investoinnille.

”Kuinka monet suunnitelmat onkaan tehty viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana? Yhtään mitään näkyvää ei vielä ole kuitenkaan syntynyt!”

Olen kuullut, että Kiikeliin ei haluttaisikaan enää saunamaailmaa, koska kirjaston viereen rakennettavaan 22-kerroksiseen hotelliin on tulossa merikylpylä. Tästä syystä varasijalle on valittu kilpailutyö, joka vähiten kilpailee hotellin merikylpylän kanssa.

Olen kuullut myös, että Töölö Urban Oy:lle on laitettu niin kovat ehdot kaupungin taholta, että se ei kykene niihin vastaamaan kuudessa kuukaudessa.

Onko kaupunki siis vaihtanut kilpailun tavoitteita kesken kilpailun, kun on valinnut varalle näköalaravintolan? Tämä ei olisi ensimmäinen kerta, kun kaupungin suunnitelmat karahtaisivat karille torialueella! Kuinka monet suunnitelmat onkaan tehty viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana? Yhtään mitään näkyvää ei vielä ole kuitenkaan syntynyt!

Jotta kaupungin itsensä asettamat tavoitteet pitäisivät kutinsa ja toiminta näyttäisi jotensakin järjelliseltä, tulisi kaupungin vetää pois varasijalle valittu ja katsoa tilannetta uudelleen kuuden kuukauden kuluttua, kun Töölö Urban Oy on antanut kaupungin vaatimat lisäselvitykset.

Jos Töölö Urban Oy ei kykene toteuttamaan suunnitelmaansa, tulisi kaupungin järjestää uusi kilpailu, mihin kaikki tämän kilpailun osanottajat voisivat osallistua ja laatia uudet suunnitelmat näköalaravintolaa varten, jos se on se, mitä kaupunki nyt Kiikeliin haluaa.

Sinikka Ikni

tietoarkkitehti, FK

Restaurant Consultación Ikni S.L.

”Kiikelissä voit toteuttaa unelmasi”/Kiikelin Saunamaailma Oy:n kilpailutyön suunnittelija, Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Minusta on sama kuka tuohon rakentaa, koska kylpylä ja maisemaravintola molemmat tuovat niin paljon lisää.

Oulussa silmiinpistävää on, että "merellisessä" kaupungissa ei ole yhtään varsinaista ravintolaa tai kahvilaa veden äärellä.

Toki jos jokea mennään ylöspäin, on saunalautta, mutta se on useita kilometrejä keskustasta. Nallikarissa on sitten se toinen, eikä sekään välittömästi veden tuntumassa. Torinrannassa on toki kesällä Uleåborgin miniterassi, mutta kovin on pieni ja varjoisa.

En ymmärrä näitä ihmisiä, jotka vastustavat rantaan rakentamista. Luulen että he eivät oikeasti liiku noilla paikoilla ja kuvittelevat että "normaalit ihmiset" voivat esim Linnansaareen alkoholistikeskuksessa viettää aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jospa tässä on hieman vedetty kotiinpäin, joka on luvallista, koska Kiinteistö Oy Sauna Uleåborg haiskahtaa Oululaisten suunnitelmalta. Se on myös sopivan kokoinen ja hintainen, sekä sopii erinomaisesti Oulun visuaaliseen identiteettiin. Tämä ”Allas Sea Pool Oulu” ei ole paikkana hyvä, keskellä seisovaa ja haisevaa "satama-allasta". Sen voisi viedä Linnansaareen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisivat jättää koko Kiikelin rauhaan. Siinä puistossa ihmiset viihtyvät jo nyt ja uhattuna on mm. vapaa hengailu vierasvenesataman portaissa. Kyllä, siellä juodaan esim. olutta, mutta siellä on myös iloinen vapaa meno - jotakin, mitä kaupallinen toiminta ei voi Suomalaisessa (rahanahneessa) palvelukulttuurissa ikinä saada aikaan.

Teatterin ja kirjaston takana on tilaa ja ankeutta, joka kaipaa piristämistä. Hotelli, merikylpylä, saunaranta, patio - vaikka humppalava - tai kaikki, sellainen kokonaisuus olisi jo vetovoimaista, ei pelkkä parin vuoden päästä unohdettu saunabuumi, jolla muutama etunenässä liikkeelle lähtenyt aikoo nyt pikavoittoja tehdä, mutta Oulussa, jälkijunassa, ei ihan tajuta kupletin juonta.

Antakaa toimivan olla ja katsokaa, mikä on ankeaa ja toimimatonta. Vai liikutteko ikinä kaupungilla? Tällaiset projektit tulee kohdistaa sinne, missä ei kukaan halua olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei nyt vaan tulisi torin alueelle myymään siideriä alle kympillä tuoppi. Saattaisi olla jostakin ylihintaisesta paikasta poissa💸

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image