Mielipiteet

Lukijalta

Met­sä­no­mis­ta­ja hiilinielun hoitajana

Mielipiteet 13.8.2017 6:00
Aila Ryhänen

Siinä se kasvaa, tuleva metsäni! Toivottavasti olen yksi Suomen yli 630 000 metsänomistajasta vasta pitkän ajan kuluttua. Jos ei itse, niin melkein jokaisen suvussa joku omistaa metsää, ja tietenkin valtio eli me.

Jos puuta ei käytetä, metsää ei osteta. Jos ei osteta, en myy. Jos en myy, ei ole vara hoitaa. Jos en hoida, metsä ei uudistu. Tulee vanhaa metsää – hiilivarasto, ja se turvaa luonnon monimuotoisuutta. Luonto kiittää, eikö?

Ennen teollistumista ihminen ei sotkenut Maan hiilidioksiditasetta ja ilmastoa. Metsiin varastoitunut hiilidioksidi palasi kiertoon lahoamisen tai metsäpalojen ja muiden tuhojen kautta.

Nyt ihminen kuitenkin tuottaa liikaa hiilidioksidia. Tutkijoiden mukaan meillä on 10–30 vuotta aikaa ehkäistä ilmastokatastrofi.

Hiilen sidontaa pitää tehostaa, isot hiilivarastot säilyttää ja fossiilisten raaka-aineiden käyttöä vähentää.

Puu kasvaa noin sata vuotta nopeasti. Koivu alkaa lahota 150-vuotiaana, mänty ja kuusi 250–400-vuotiaina.

Vanhan metsän puun ja maaperän hiilivarasto on iso, mutta se ei juuri kasva. Parinkymmenen vuoden ajan Suomen hiilinielu kasvaisi nopeimmin, jos metsiä ei käytettäisi.

Hoitometsä kasvaa ja sitoo hiiltä koko ajan nopeasti. Harvennuksissa otetaan käyttöön noin puolet puusta, loppu kasvaa järeäksi. Hakatun tilalle istutetaan heti lisää. Suomen metsävarat ovatkin kasvaneet jo sata vuotta.

Metsää tosin olisi vielä enemmän, jos sitä olisi kannattanut pohjoisessa hoitaa; nyt rangoittunutta metsää on liikaa.

Puun käyttö ratkaisee metsän hiilitaseen. Puurakentamisen ilmastohyödyistä on yksimielisyys. Massiivipuutalo on satojen vuosien hiilivarasto ja puurakentamisen energiaylijäämä korvaa öljyä. Lisäksi puulla korvataan fossiilisia materiaaleja.

Myös harvennuspuun ja rakentamisen sivuvirtojen käytön tulee kannattaa.

Suomen metsien koko ajan nopeutuvasta vuotuiskasvusta käytetään vain 60 prosenttia (Ruotsissa 80).

EU:n LULUCF-esityksessä metsien käytön vertailuajaksi esitetään aikaa, jona Suomen metsiä hakattiin normaalia vähemmän ja puuta tuotiin enemmän. Sitä suurempi metsien käyttö vähentäisi hiilinielua laskennallisesti, vaikka nielu oikeasti kasvaa. Osaako komissio vain vähennyslaskua?

"Puun käyttö ratkaisee metsän hiilitaseen. Puurakentamisen ilmastohyödyistä on yksimielisyys."

Metsien käytön vähentäminen hidastaisi metsien uusiutumista ja ekologisten ratkaisujen lisääntymistä.

Toisaalta hallituksen esittämä 15 miljoonan kuution lisähakkuu pienentäisi hieman hiilinielua pariksi vuosikymmeneksi.

Ilmasto kuitenkin hyötyy metsien kohtuullisesti lisääntyvästä käytöstä, joka sallii puurakentamisen ja muiden ilmastoystävällisten ratkaisujen yleistymisen.

Politiikan pitääkin tukea ainakin metsien hiilinielujen nopeaa lisäämistä, isojen hiilivarastojen säilymistä ja puun järkevää käyttöä. Pohjana pitää olla faktat, ei luulot.

Valistuneena tulevana metsänomistajana haluan hoitaa maailman hiilinielua pitämällä pääosan metsistäni hyvässä kasvussa.

Metsästäni – jos ostaja on – tulee taloja, biomateriaaleja ja vähän myös energiaa. Osan säilytän vanhana metsänä. Ja hirsitalon rakennan!

Aila Ryhänen

Projektipäällikkö, Moderni hirsikaupunki Pudasjärvi–hanke

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

nopeimmin hiilinieluja saataisiin aikaan metsittämällä pari miljoonaa peltohehtaaria. parissa vuodessa tuo onnistuisi. Samoin kaikki puistot,virkistys- ja viheralueet. kun puuta ei enää mahdu enmpää hehtaarille kasvamaan, hakataan siitä osa ja upotetaan meidän kymmeniin tuhansiin järviin, jossa se ei ikinä lahoa eikä vapauta hiilidioksidia. Järviin voi myös kylvää ravinteita, jolloin ne reheöityvät ja alkavat kasvamaan umpeen turvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse haluan vaeltaa vanhoissa ikimetsistä, joita jo esi-isäni harsivat, ottaen vain valikoituja puita tarpeeseen. Metsää en myy, vain omistan. Elintasoni saan palkkatyöstäni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen lisäksi ei ole otettu huomioon sitä että hakkuuaukko sitoo hiiltä muutamassa vuodessa suuria määriä koska siihen kasvaa horsmaa, heinää ym. valtavat määrät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:06
Satoja aluksilla jumissa olleita siirtolaista päästettiin rantautumaan Sisiliaan
7:00
Kärki ja Kaija tenttaavat puolueiden puheenjohtajia – He joutuvat seisomaan 1,5 tuntia Porin torilla
7:00
Isä hermostuu metsässä telttaillessa – Kauhu jää paremman puutteessa säikyttelyksi
7:00
Kehitys on käänteinen, kalastajien määrä vähenee, valvojien ja valvonnan lisääntyy Lukijalta
7:00
Oululainen Aamu ajatteli olevansa transmies, kun hän alkoi tuntea vetoa meikkiin ja hameisiin – Nyt hän tietää olevansa muunsukupuolinen, kuten yhä useampi suomalainen Tilaajille
6:20
Vesi on ollut Pohjois-Pohjanmaalla viimeksi yhtä vähissä vuonna 2006 – peltoja kuivuus kurittaa vähemmän kuin etelässä
6:01
Lakimiesliitto: Seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö uudistettava – pelkkä rangaistusasteikon koventaminen yläpäästä ei muuta rangaistuskäytäntöä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla ja Muonio.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

301 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Ei ole kuitenkaan sinultakaan liika vaadittu yrittää ymmärtää yksi ihan yksinkertainen seikka. Maksan korkeita veroja. V... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image