Mielipiteet

Lukijalta

Luovuuden langanpää hukassa?

Mielipiteet 25.2.2018 7:00
Tuuli Kalliainen

Lankakerät eivät uskaltaudu kurkkaamaan lankakaupan ostoskassista, tussit kuivahtavat penaalissa, muistikortille mahtuisi tuhansia kuvia. Kuulostaako tutulta?

Luovuus on vahva voimavara, joka jää liian monelta käyttämättä ajanpuutteen, häpeän tai riittämättömyyden tunteen takia.

Asia on kuitenkin niin, ettei kukaan muu raivaa kalenteristasi aikaa hiljentymiselle ja luoville projekteille. Käsityöt eivät kudo tai ompele itseään valmiiksi, runot eivät valikoi sanojaan ja etsi rytmiään itsenäisesti, eikä maali tartu pensseliin ilman maalaajaa.

Kukaan ei ole valmis heti. Ei ole olemassa pakaste-allasta, josta nostetaan pikataiteilijapakkauksia. Kukaan ei ole harjoittelematta valmis huippumuusikko, eikä kaikilla tarvitsekaan edes olla huippuja.

Onnistuminen on tapahtunut jo siinä vaiheessa, kun olet luonut ensimmäisen silmukan puikoille – ja ehkä myös kertaalleen ehtinyt pudottaa sen, saada langan solmuun ja tunkenut kutimen takaisin ostoskassiin.

Olen kokenut häpeää luovista tuotoksistani. Kun masennuksestani kertova runokirja julkaistiin, pelkäsin ylipäätään enemmän sitä, että joku lukee tekstejäni, kuin että leimautuisin jonkun silmissä mielisairaaksi. Häpeästä ja riittämättömyyden tunteesta olen päässyt vain kirjoittamalla enemmän, ja antamalla tekstejäni luettavaksi – vaikka sitten täysin keskeneräisinä. Olen oppinut, ettei huono teksti tee minusta huonoa ihmistä.

”Olen varma, että taide auttaisi muitakin ihmisiä, kunhan he vain pääsisivät irti pahimmasta itsekritiikistä.”

Teen tällä hetkellä vapaaehtoistyötä ja se on minulle valtava voimavara. Olen päässyt toteuttamaan itseäni, kokemaan onnistumisen tunteita ja jakamaan niitä muiden kanssa. Olen pitänyt luovan kirjoittamisen harjoituksia, tuottanut sisältöä sosiaalisen median kanaviin ja lukenut ääneen vanhuksille.

Ilon näkeminen osallistujien kasvoilla on myös minulle suuri ilo ja inspiraatio. Haluan auttaa muitakin pääsemään irti turhasta itsekritiikistä, ja sitä pyrin tekemään Hyvän Mielen Talon Vaikuta medialla -ryhmässä ja Unelmaleirillä.

Kirjoittaminen auttoi minua valtavasti vaikeimpina aikoina. Olen varma, että taide auttaisi muitakin ihmisiä, kunhan he vain pääsisivät irti pahimmasta itsekritiikistä. Hyvää palautetta ei voi saada, ellei ensin näytä tuotoksiaan jollekin, huonoa palautetta taas saa usein liiaksikin omalta pääkopaltaan.

Yhdestä lankakerästä voi saada aikaan monen näköisiä tuotoksia, mutta vain sinä voit tehdä siitä omanlaisesi taideteoksen kaikkine onnistumisineen ja virheineen!

Tuuli Kalliainen

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Tuuli, jo mielipiteesi ilmentää luovuutesi puhjenneen kukkaansa. Tor-Björn Hägglund on todennut kirjassaan: "Luovuutta on joka paikassa, missä ihmismielellä on riittävästi vapautta ilmaista itseään aitona, henkilökohtaisena ja syvänä elämyksenä". Omakohtaisesti, olen todennut sen, että luovuuden hedelminä voisivat olla herkkyys ymmärtää sisäistä maailmaansa, toisiamme ja tunteitamme. Kaltaisuutemme tulee ilmi teoksen myötä. Teosten kautta, tulemme näkyviksi itsellemme ja toisillemme. Vallankaan, jos emme pysty kohtaamaan suoraan kasvoista kasvoihin. Teos voisi olla eräänlainen suodatin, joka mahdollistaa tutustumisen toiseen ihmiseen "kaikessa rauhassa".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

108
Nämä kuusi asiaa jokaisen kuuluisi tietää taksiuudistuksesta – "Asiakkaalta vaaditaan nyt erilaista vastuuta"
41
Oulun joukkoliikenne ei toimi keskustan ulkopuolella Lukijalta
29
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
27
SAK:n hallitus koolle harkitsemaan vastatoimia hallituksen aikeille – tähtäimessä erityisesti perusteettomat määräaikaisuudet
25
Poliisi valvoi tehostetusti huumausaineiden katukauppaa Oulussa ja Kalajoella – alaikäisiä käyttäjiä kiinni
18
Motocrosspyörän kuljettaja kaahasi moottoripyöräpoliisilta karkuun Kalajoella – poliisi kaipaa vihjeitä
16
Pitkään eduskunnassa ollut Erkki Pulliainen pohtii yhä ydinvoimarakentamista ja kaivostoiminnan vaikutuksia luontoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

220 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ministeri Lindströmin sydän

Hataratpa sinun tiedot on, sillä on suuri osa työttömistä ei saa Kelan/sossun kautta mitään korvausta leikkatuista päivä... Lue lisää...
Ei ihan pikku juttu.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image