Mielipiteet

Lukijalta

Lasten oikeudet huomioitava Euroopan unionin ta­lous­po­li­tii­kas­sa

Mielipiteet 9.6.2018 7:00
Hanna Heinonen, Tuomas Kurttila

Lasten hyvinvoinnin teemat näkyvät heikosti EU:n politiikassa. Unionin roolia lasten hyvinvoinnin edistämisessä on vahvistettava ja selkiytettävä.

EU pyrkii edistämään talouskasvua ja työpaikkojen luomista vuoteen 2020 mennessä Eurooppa 2020 -strategialla. Tavoitteena on, että EU:n taloudellinen kasvu on kestävää ja syrjimätöntä.

Strategian tavoitteiden toteutumisen koordinoimiseksi unionissa otettiin vuonna 2011 käyttöön talouspolitiikan jokavuotinen EU-ohjausjakso. Se on vuosittainen prosessi, jolla unioni valvoo jäsenmaidensa talouspolitiikkaa. Euroopan komissio ja neuvosto arvioivat jäsenvaltioiden finanssi- ja rakennepolitiikkaa, antavat suosituksia ja valvovat niiden toimeenpanoa.

Vuonna 2013 komissio julkaisi lapsiköyhyyden torjumista koskevan suosituksen ”Investoidaan lapsiin – murretaan huono-osaisuuden kierre”. Myös Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari asettaa osaltaan tärkeitä tavoitteita lasten hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta.

Lapsiin kohdistuvien investointien merkitys yhteiskunnan kehittymisen ja kasvun kannalta on siten tunnistettu. Sen sijaan mainittujen asiakirjojen vaikuttavuus näyttää jääneen vähäiseksi. Samoin tavoitteiden edistämistä ja seurantaa varten luotu EU-ohjausjakso on kansallisella tasolla liian tuntematon mekanismi.

Lasten hyvinvoinnin edistämisen näkökulmasta EU-ohjausjakso ei toimi tehokkaasti.

Lapsen oikeuksia EU:ssa edistävän Eurochild-järjestön mukaan vuonna 2017 komissio ei esittänyt yhtäkään sellaista maakohtaista suositusta, jossa lapsiköyhyys tai sosiaalinen syrjäytyminen olisi ollut nimenomaisesti mainittuna.

Komission laatimissa maakohtaisissa suosituksissa korostuvat lyhyen aikavälin taloudellinen kasvu pitkän ja keskipitkän tarkastelujakson vaativien sosiaalisten kysymysten analysoinnin sijaan.

Suomen maaraportissa talouden kehityksen tarkastelussa painottuivat myös tänä vuonna kilpailu- ja työllisyysnäkökulmat esimerkiksi lapsiköyhyyden jäädessä kokonaan tarkastelun ulkopuolelle. Lasten hyvinvoinnin ja eriarvoistumisen ehkäisemisen kannalta tärkeitä seikkoja, kuten päivähoitoon osallistumisen astetta ja terveydenhuollon palveluiden saatavuutta, tarkastellaan maaraportissa sosiaali-indikaattoreiden tulostaulussa.

Varhaiskasvatus kiinnittyy ennen kaikkea työllisyysasteen vahvistamiseen. Ongelmana on, ettei indikaattoreiden osoittamia tuloksia analysoida raportissa tarkemmin.

Toisaalta komissio kiinnitti koulutusmenojen merkittäviin leikkauksiin huomiota Suomen viimeisimmässä maaraportissa. Tätä ei kuitenkaan huomioitu Suomelle juuri annetuissa suosituksissa.

Vaikka ohjausjakson keskiössä ovat ymmärrettävästi taloudelliset näkökulmat, olisi tärkeää muistaa, että EU:n sosiaalisia tavoitteita on täsmennetty ja laajennettu edelleen sosiaalisten oikeuksien pilarissa.

Mikäli nämä tavoitteet eivät näy jäsenvaltioiden talouspolitiikan koordinoinnissa, on suuri riski, että esitetyt tavoitteet jäävät vain kauniiksi puheiksi ilman todellista vaikuttavuutta.

Lasten hyvinvointi on nyt syytä nostaa entistä vahvemmin EU:n agendalle. Unioni on sitoutunut suojelemaan lasten oikeuksia ja edistämään sosiaalista oikeudenmukaisuutta. Useimmilla päätöksillä on vaikutuksia lapsiin ja perheisiin, suoraan tai välillisesti. Lapsiin investointi ja huono-osaisuuden kierteen katkaiseminen on myös yksi ratkaiseva tekijä Euroopan tulevaisuuden kannalta.

EU-ohjausjakso ei saa jättää lasten asioita ulkopuolelle. Suomella olisi mahdollisuus toimia esimerkkinä ja nostaa lasten oikeudet, lasten hyvinvointi ja ylipäätään lasten asiat poliittiseen keskiöön. Näyttää samalla esimerkkiä niille jäsenmaille, joissa polarisoituminen on edennyt Suomea pitemmälle.

Hyvinvoivana valtiona meillä on tähän myös velvollisuus.

Viimeistään tämä on tehtävä ensi vuonna Suomen EU-puheenjohtajuuskautena, se on palvelus Suomelle itselleen ja koko Euroopalle.

Hanna Heinonen

puheenjohtaja, Eurochild

Tuomas Kurttila

puheenjohtaja

Euroopan lapsiasiavaltuutetut (ENOC)

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image