Mielipiteet

Lukijalta

Kirkon virkakysymys – moni on jäänyt vaille pap­pis­vih­ki­mys­tä

Mielipiteet 12.2.2018 10:00
Ilkka Keränen

Perinteeseen virkanäkemykseen pitäytyvät ahtaalla kirkossa. Kun kirkolliskokous 1986 avasi pappisviran myös naisille, se liitti päätökseen ponnen, jonka mukaan ”myös niillä kirkon jäsenillä ja viranhaltijoilla, jotka suhtautuvat torjuvasti pappisviran avaamiseen naisille, tulee edelleen olla kirkossamme toiminnanvapaus ja mahdollisuus tulla vihityksi ja nimitetyksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon eri virkoihin”.

Näin haluttiin taata kotipaikkaoikeus kirkossa myös niille, jotka pitäytyvät kristikunnan perinteiseen ja apostoliseen opetukseen kirkon paimenvirasta. Aluksi ponsi myös otettiin huomioon.

Ratkaiseva käänne tapahtui 2006, kun piispainkokous antoi selonteon virkakysymyksestä. Sen tulkinnan mukaan ponnen toiminnanvapaus tarkoittaa vain sellaista mielipiteenvapautta, jota työsuhteen toiminnassa ei saa ilmaista.

Tämän seurauksena moni on jäänyt vaille pappisvihkimystä, menettänyt virkansa, monen pääsyn seurakunnan virkaan tuomiokapituli on estänyt, ja monen nuoren opiskelusuunnitelmat ovat vaihtuneet teologiasta muuhun alaan.

2009 neuvottelujen jälkeen kuitenkin piispat herätysliikejohtajien kanssa ilmaisivat yhteisenä tahtonaan, että myös perinteisen virkakäsityksen kannalla olevat kirkolliset yhdistykset voisivat olla järjestämässä tilaisuuksia seurakuntien kanssa näiden tiloissa. Niinpä vielä pari vuotta sitten Oulun kolmessa seurakunnassa pidettiin sunnuntaisin iltapuolella tällaisia ehtoollisjumalanpalveluksia eli messuja. Nyt ne kaikki on lopetettu, vaikka tarvetta ja halua niiden jatkamiseen olisi ollut.

Viimeiseksi lopetettiin joka toinen viikko Heinätorin seurakuntatalolla pidetty messu, jonka järjestämisestä pääosaltaan vastasi Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, ja johon kokoontui myös monia nuoria ja lapsiperheitä. Kaikki eivät siis kuitenkaan katsoneet näitä messuja hyvällä, vaikka eivät ne olleet muilta mitään pois.

"Toivottavasti tähän ongelmaan löytyy sellainen ratkaisu, että myös perinteisen virkakäsityksen kannalla olevat voivat kokea heillekin tärkeän ja rakkaan kirkkomme kotipaikakseen myös Oulussa."

Kalevassa 14.4.2012 Satu Saarinen ja Soili Juntumaa katsoivat, että ne ovat naispappien rakenteellista syrjintää ja Naisteologiyhdistyksen silloinen puheenjohtaja Juntumaa toivoikin, että vanhalla virkakannalla olevat eroaisivat kirkosta ja perustaisivat oman kirkkokunnan. Piispa Samuel Salmi otti asiaan kantaa (Kaleva 6.5.): ”Ei näitä ihmisiä, joilla on toisenlainen ajatus, voi ajaa lumihankeen ja pakkaseen pitämään messujaan. He ovat maksavia kirkon jäseniä, ja myös heitä pitää palvella. Minussa nämä eropuheet herättävät vain negatiivisia ajatuksia.”

Pari vuotta sitten piispainkokous asetti työryhmän selvittämään jumalanpalvelusyhteisöjen asemaa kirkossa. Suosituksessaan työryhmä kehotti antamaan ennakkoluulottomasti tilaa erilaisille jumalanpalvelusyhteisöille ja niiden teologisille painotuksilla.

Yhtenä esimerkkinä se otti sille Porin, jossa naiskirkkoherran johtama Teljän seurakunta ja Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys ovat sopineet seurakunnan tiloissa pidettävistä messuista, joissa huomioidaan Evankeliumiyhdistyksen teologia virkakysymyksessä. Onko niin, että Oulussa tällainen ei ole mahdollista?

Naispappien määrän lisääntyessä tilanne on mennyt yhä vaikeammaksi niiden kannalta, jotka eivät halua osallistua jumalanpalvelukseen silloin, kun naispuolinen pappi on sitä toimittamassa.

Ahdinkoa lisää myös se, että piispat eivät vihi perinteisen virkakäsityksen mukaisessa ordinaatiossa pappeja niiden järjestöjen palvelukseen, jotka eivät kutsu naispappeja työntekijöikseen. Eräs järjestöjohtaja totesi jo vuosia sitten, että heiltä loppuvat papit. Silloin ei enää voida järjestää jumalanpalveluksia edes omissa kirkkotiloissa, joita Suomessa järjestöillä on vähän.

Toivottavasti tähän ongelmaan löytyy sellainen ratkaisu, että myös perinteisen virkakäsityksen kannalla olevat voivat kokea heillekin tärkeän ja rakkaan kirkkomme kotipaikakseen myös Oulussa.

Ilkka Keränen

Haukipudas

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

tahot jota eniten kaloittavat suvaistevaisuuttaan mm sateenkaariväen suuntaa, eivät suvaitse vanhakantaisempia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun aikaa menee niin naispappi huuhailee tyhjässä kirkossa. On menossa kirkon alasajo ja se tehdään aivan kirkon omin voimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole olemassa miespappeja ja naispappeja, vaan pappeja. Kirkon tuhoajat ovat niitä, jotka rakentelevat raja-aitoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ketkä ne ovat rakentaneet raja aitoja. Kyllä kirkon puolelta on potkittu pois ne papit joille luvattiin naisasiassa että vanhankantaiset saa edelleen toimia kirkossa. Nyt on sama vedätys menossa tässä homolespo vihkimisessä. On vain ajan kysymys kun kirkko kaatuu. Toivottavasti saa sitten veronpalutuksina kun kirkon omaisuus myydään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

51
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
34
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
22
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
18
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
15
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"
13
Oulussa kokoontuva RKP haluaa paikan keskemmältä istuntosalia – "Meidän paikka ei ole oikealla reunalla, vaan lähempänä keskustaa"
9
Tiina Elovaara perustaa ryhmän eduskuntaan: "Puoluerajat ylittävää keskustelua on hyvin vähän"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

110 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image