Mielipiteet

Lukijalta

Kärppäneulan tarina – Mikael Ruohomaan isä kertoo Kärppien suuresta merkityksestä perheelle

Mikael Ruohomaan isä kertaa kirjoituksessa poikansa kiekkouraa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Mielipiteet 27.4.2018 10:02
Matti Ruohomaa

Kirjoitus on Mikael Ruohomaan isän Matti Ruohomaan kirjoittama.


Saatuani Kärppälogolla varustetun solmioneulan, minusta tuli etäkärppä ja olen saanut seurata Oulun Kärppien hienoa menestystarinaa noin 20 vuoden ajan. Tuota neulaa voin kutsua onnen tuojaksi minun ja jälkipolvieni elämässä.

Koko 1990-luvun alun, viitisen vuotta, elin kolmen pienen poikani kanssa. Arki oli raskasta, mutta muutaman elämääni lentävän enkelin auttavien käsien kautta selvisimme eteenpäin.

1996 poikani aloittivat Fops-junioreissa jääkiekon, mikä alkoi tuoda iloa ja valoa arkeemme. Samoihin aikoihin, monien rukouksien myötä, löysin elämänkumppanin eli nykyisen vaimoni. Nyt saan seurata kuuden hienon lapseni tekemisiä, joista neljä on jo aikuisia.

Lähes kiekkoharrastuksen alusta asti puolisoni hoiti kodintyöt ja passasi meitä. Sain keskittyä työn ohessa poikien jääkiekkoharrastukseen.

Vuonna 1998 Porin Ässien järjestämälle valmennuskurssille saapui vieraaksemme herrasmies Oulusta kertomaan Oulun Kärppien organisaatiosta. Lopuksi Juha Junno jakoi kurssilaisille Kärppäneulat.

Kotiin tultuani syntyi neljän miehen painimatsi, jonka voittajalle oli palkintona Kärppäneula. Voittajana selvisin itse, mutta neulan jouduin kuitenkin piilottamaan baarikaappiin lukkojen taakse, siellä ei ollut pikkupoikien juomia.

Kärppäneulan siivittämänä heti seuraavana keväänä voitimme Lauttakylän Lujan -87 junioreiden mestaruuden, joita valmensin. Pojistani kaksi, Juha ja Mikael, pelasivat joukkueessa. Tuo joukkue oli kuin tämän vuotinen Kärppien mestarijoukkue: yhdessä tehtiin, kaikki tunsivat kuuluvansa joukkoon.


Vuodet kuluivat vauhdilla. Oli joulunaika 2015, kun luokseni käveli onnellinen mies. Poikani Mikael kertoi minulle saaneensa Oulun Kärppiin kaksivuotisen pelaajasopimuksen. Melkein samaan hengenvetoon hän ylpeänä tokaisi, että hänen ainoa tavoitteensa on auttaa Kärppäjoukkuetta saavuttamaan mestaruus näiden kahden vuoden aikana.

Kärppäneulan synnyttämä suuri Kärppäsydän syttyi hänessä liekkiin. Asia herkisti minutkin. Sairastelin vuosia ja juuri samoihin aikoihin jouduin jättämään silloisen työni. Luoja laittoi minut selkä seinää vasten, nöyrtymään, jotta opin tuntemaan itseni armon kerjäläiseksi.

Vierailuni Raksilaan syyskuun alussa 2016 piristi minua kovasti ja jäi ikimuistoiseksi. CHL-pelin erätauolla istuin yllätyksekseni nimelläni varattuun pöytään Raksilan ravintolaan.

Pöytään asteli tervehtimään Juha Junno, joka toivotti tervetulleeksi ja sanoi, että oli hienoa kun saatiin poikasi pelaamaan tänne, pyrimme kehittämään hänestä maajoukkuepelaajan täällä.

Liikutuin ja kerroin hänelle vuosia sitten saamastani Kärppäneulasta. Lähtiessään hän sanoi, että toivottavasti pääset useasti tänne, olet aina tervetullut. Liikuttuneena katsoin pelin loppuun. Kärpäthän sen voitti ja seuraavana päivänä matkasin onnellisena etelään.


Mikaelin ja Kärppien ensimmäinen kausi meni mollivoittoisesti monista eri syistä. Monesti menestystä ei saavuteta ilman koettelemuksia. Itse annan kiitoksen myös Kai Suikkaselle ja kaikille sinä vuonna joukkueeseen kuuluneille. Kaikki oli silloin uutta ja ihmeellistä, ei menestystä saavuteta hetkessä.

Toinen kausi on ollut yhtä juhlaa, runkosarjan voitto ja nyt lopullinen mestaruus, poika kotiin. Epäilijöitä riitti, itseni mukaan lukien.

Emme saisi koskaan tuomita. Meillä ei ole varaa heittää sitä ensimmäistä kiveä. Loukkaamalla mediassa tai somessa pelaajaa henkilökohtaisesti nimellä, voimme tuhota monen nuoren pelaajan uran. Kannustamalla huonoinakin hetkinä, saamme paremman lopputuloksen.

Te hienot kärppäfanit, olette tärkeä pala palapeliä ja Juha Junnon esimerkkiä noudattaen pystytte kirkastamaan entisestään kärppälogoa. Heitän haasteen: kurkistakaa sivulle, jos näkyy sairas, köyhä tai jostain syystä syrjäytynyt lähimmäinen, tarttukaa käsipuoleen ja ostakaa hänelle pääsylippu kiekko-otteluun tai lahjoittakaa Kärppäneula. Mahdollistatte hänelle ikimuistoisen elämyksen ja saatte itsellenne hyvän mielen.

Osa heistä voi innostua tekemään seuralle arvokasta vapaaehtoistyötä fanijoukossa jota ei juuri koskaan tarpeeksi huomioida. Myydessään Kärppäneuloja tai muita fanituotteita hän tuntee itsensä yhteisön jäseneksi ja hänessä voi syttyä uusi toivo ja elämänhalu.

Vastapainoksi seura voi tarjota hänelle pelielämyksiä, fanituotteita ja paljon muuta. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta kuin muskettisoturit. Samalla mahdollistatte Kärppäorganisaation työlle hienon jatkumon, kun saadaan Raksilan halli täyteen lähes joka pelissä.

Kannustakaa omianne aina ylä- ja alamäessä, niin lopulta saatte palkinnon, kuten nytkin.


Mikael on monesti kertonut Junnon, samoin Ahon ja muiden kärppäneulaa varmasti useimmin käyttävien johtohenkilöiden huomaavaisuudesta. Pojastani on huokunut suuri kunnioitus ja arvostus valmennusta, huoltoa, fysioterapeutteja, lääkäreitä, kanssapelaajia, faneja, sponsoreita, yhteistyökumppaneita ja kaikkia organisaatiossa toimivia kohtaan.

Runkosarjan lopussa, TPS-Kärpät matsissa sain tutustua ja jutustella kahden kärppäpelaajaan, Sami Anttilan ja Juha Koiviston kanssa. Samalla pieni sukulaispoika sai heiltä nimmarit. Heistä huokui valtava ilo ja nöyryys. Jäi sellainen fiilis, että kyllä noille pelaajille soisi mestaruuden.

Oli valtavan hienoa, että valmennusjohto luotti pelaajiin, joiden kanssa koko kauden tekivät töitä. Ei lähdetty hakemaan muualta sateentekijöitä, jolloin todennäköisesti joukkuehenki olisi kärsinyt ja mestaruutta ei olisi saavutettu. Mikko Mannerin ja muun valmennusjohdon nöyrät, rauhalliset kommentit yhdessä tekemisestä oli hienoa kuunneltavaa.

Kärpät oli valmis mestaruuteen.

Onnittelut mestarijoukkueelle, samoin naisten mestarijoukkueelle, nuorille ja junioreille mitaleista ja hienosta menestyksestä. Uskon tämän menestyksen olevan Jumalan lahja valtavan hienosti tehdystä työstä, josta muidenkin seurojen tulisi ottaa mallia.

Lähetän terveiset kaikilta etelän Kärpiltä, jotka ovat ajatuksin ja rukouksin teitä muistaneet. Olemme saaneet viettää hienoja, jännittäviä hetkiä, katsellen ja kannustaen peleissänne. Kärppäneulaa voin kantaa ylpeänä isänä ja kertoa sen tarinaa nykyisille ja tuleville lastenlapsilleni. Toivotan kaikille pohjoisen Kärpille onnea ja Jumalan siunausta!


Kiitollisin terveisin! Ikuisesti etäkärppä Matti Ruohomaa

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (38)

Mikael R on loistava pelaaja ja ura on vasta alussa! Kaiken kaikkiaan Kätpillä aivan mahtava joukkue! Onnea kultamitalisteille ja hauskaa vappua ja juhlaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mikaelin perusvirheet ,minkä tule tai tuu tulemaan parempaa jääkiekko on joukkuelaji ,yrittä liikaa yksin ja taidot yksinkenkertaisesti riitä,mutta hyvä pelaaja liigaan tai mestikseen,tulee nopsaan khl takasin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas hieno kirjoitus.Näin eilen poikasi ja oli kyllä onnellinen mestaruudesta.Hyvää jatkoa isä Ruohomaalle :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hei kaikki joukkueurheilussa mukana olevat, tätä Kärppä-tarinaa pitää viedä joukkueisiin ja seuroihin : Meillä saa olla oma itsensä ja kaikilla on hyvä olla joukkueessa. Varsinkin junnujoukkueisiin. Herätys seurajohdot ja valkut, te olette päävastuunkantajia! Manner ja pelaajat voivat jalkautua maakuntiin viemään tätä sanomaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos mahtavasta kirjoituksesta! Harvoin suomalainen mies vuodattaa näin avoimesti. Aito ja siksi Uskottavaa tekstiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä oli hienosti käsitelty humaaniutta niin elämästä kuin jääkiekosta, tunteisiin meni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno tarina. Meni ihon alle. Kyyneleetkin tulivat. Näillä eväillä eteenpäin. Sinulle toivotan kaikkea hyvää. Toivotaan ettei täällä ja tässä hommassa muututa. ☺☺☺

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos ensinnäkin Mikaelille,joka pelasi hienon kauden ja tämän luettuani isälle,jaksanut olla mukana,niin hyvinä kuin huonoina aikoina,näin itekkin sairaana fanina täällä kotona seurannut ja kannustanut omia viimiseen asti,onnea Kärpille hienosta,mahtavasta saavutuksesta,❤️ 💕 teille,oli ihana kirjoitus😍

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli kyllä todella hieno kirjoitus siis todella hieno itku silmässä luin. Millaisesta tilanteesta kaikki on lähtenyt. On se Junno kyllä aika äijä 💪 sillain se vaan neuloja jako ympäri Suomen ja saa sulatettua ihmisten sydämiä kuten kävi perhe Ruohomaa.❤️

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kirjoitus hienolta mieheltä. Tämä Kärppäjoukkue on enemmän ja suurempi asia kuin pelkkä mestaruuden voittanut jääkiekkojoukkue. Tämä joukkue on uuden suomalaisen jääkiekon suunnannäyttäjä, sen terävin kärki ja malli muille, niin fyysisesti kuin henkisesti. Tämä joukkue on kuin suuri toisistaan huolta pitävä perhe. Esimerkki yhteen kuuluvuudesta, välittämisestä ja taipumattomasta voiton tahdosta. Kiitos Oulun Kärpät!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mahtava kirjoitus. Tuli kyllä tippa linssiin tällaisella raavaalla miehelläkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama täällä! Erittäin koskettavasti ja kauniisti kirjoitettu. Kiitos Matti Ruohomaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistava kirjoitus, josta me jokainen voidaan oppia jotakin. Nöyryys ja heikompien huomiointi on aina hyve, joka kantaa kauas!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä tähän sanoisi. Kiitos Matti, Mikael,Kärpät, Fanit, pelaajien perheet ja kaikki kirjoituksen henkilöt.
Kärpät on monella tapaa hieno ja suuri porukka. Kuten kapteeni sanoi jotenkin näin, että Kärppien pukuhuoneessa on ihmisen hyvä olla. Kyllä se kertoo jostakin.
Ja tervetuloa takaisin Mikael, kun olet maailmalla pyörähtänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin! Mikael, olet tervetullut takaisin❣️Kerran Kärppä, aina Kärppä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Matti, kirjoituksesi tuli suoraan sydämestäsi. Kiitos sinulle ja terveitä tulevia vuosia. Mikael menee vielä pitkälle urallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (38)

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image