Mielipiteet

Lukijalta

Eläinmuseo sopisi Toppilaan

Mielipiteet 13.10.2017 7:00
Harri Horneman

Oulun kaupungin ja Oulun yliopiston toivoisin tutkivan, voisiko yliopiston eläinmuseo siirtyä Oulun vanhan kaupunginvarikon tiloihin Toppilaan.

Samalla tiloihin voisi suunnitella jotain muutakin aiheeseen liittyvää oheistoimintaa. Yksi kiinnostunut saattaisi olla ns. ”häädön alla” oleva Meri Oulun kesäteatteri.

Rakennushan edustaa tietyn ajan rakentamista ja on sinänsä pelkistetyssä muodossaan kaunis kaarevine punatiiliseinineen. Kaupunki voisi typistää kaavailtua uutta asuntomessualuetta sen tontin osalta, missä nämä rakennukset sijaitsevat.

Turistivirrat suuntautuvat Oulussa suurimmilta osin Toppilaan (Nallikari, Eden, Vauhtipuisto, Meri Oulun kesäteatteri) ja näin ollen varmasti eläinmuseo tulisi erittäin hyvin yleisön saavutettavaksi.

Eläinmuseota ei ainakaan kannata siirtää Ainolan museoon, minkä ajatuksen onkin jo museoväki tyrmännyt. Uskoisin, että noissa varikon karummissa tiloissakin eläimet pääsevät hyvin esille.

"Turistivirrat suuntautuvat Oulussa suurimmilta osin Toppilaan."

Tiloihin tuskin tarvitsee tehdä kummoisia muutoksia, neliöitä varmasti riittää ja parkkialuettakin on pihalla riittämiin. Kaikki toimintaan tarvittavat liittymät (sähkö, tele, vesi, viemäri ja katu) ovat valmiina.

Ilman uudisrakentamista vältytään mittavilta tontin maanpuhdistustöiltä, jotka maksavat useita miljoonia (5–10 miljoonaa euroa). Esimerkiksi lähialueen tontilta Ruskon jätekeskukseen toimitettiin pilaantunutta maata noin 120 000 tonnia.

Tontti (kortteli n:o 50), jolla varikkorakennus sijaitsee, on pinta-alaltaan noin 45 000 neliömetriä. Tontille valuneen mahdollisen öljyn ja polttoaineen vuoksi tontin maapohjan joutuu tontin omistaja (Oulun kaupunki) puhdistamaan.

Maapohja joudutaan puhdistamaan 3–4 metrin syvyyteen asti, joten tontin pinta-ala huomioon ottaen kokonaismaamääräksi tulee 180 000 kuutiometriä. Jos maamassan keski-irtopainoksi otetaan 1,80 tonnia/kuutiometri, tulee puhdistettavalle maamassalle kokonaispainoksi 324 000 tonnia.

Todellisuudessahan tässä tapauksessa maamassan paino on paljon isompi, koska siinä on painavampaa ainesta, kuten asfalttia, multaa, kiveä ja savea.

Maamassan puhdistuskulut ovat noin 20–25 euroa tonnilta eli puhdistuskulut ovat noin 6,5–8,1 miljoonaa euroa.

Jos kaupunki myy tontin rakennusliikkeelle, saa se siitä noin 3,15 miljoonaa euroa (Oulun kaupungin tonttien hinnat ovat noin 30–70 euroa/neliömetri).

Tällä matematiikalla laskettuna hanke ei ole Oulun kaupungin veronmaksajille mikään erityisen kannattava, tappiota 3,35–4,95 miljoonaa euroa.

Eikä tontin vuokraaminen ole järkevää, sillä kaupunki saisi vuokratuloja noin 135 000 euroa vuodessa, eli maanpuhdistuskulut tulisivat vuokraamalla maksettua vasta 48–60 vuodessa. Kustannuksien päälle tulisivat vielä nykyisen rakennuskannan purkutyöt, joita en tässä lähde arvioimaan.

Tuskin messulipputuloillakaan saadaan peitettyä kuluja, nekin rahat taitavat mennä toisten liiveihin. Koska kaupungin talous on huonossa kunnossa ja kuulostaa siltä, että jokaisen momentin rahat tuntuvat olevan loppu, niin ei missään nimessä niitä saa upottaa kyseisen tontin maapuhdistustöihin.

Ilmeisesti rakennuksen rakennushistoriallista arvoakaan ei ole vielä selvitetty.

Harri Horneman

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

jos jotain toivoa sopisi, niin (omatoimi)kirjastoa toppilaan. asutuskin kasvaa kohisten!!
=)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo varikko pitäisi ensisijassa purkaa. Taidat liioitella tontin puhdistuskuluja vähätellä tontin myyntituloja. Ei raahata sinne kuolleita eläimiä veronmaksajien kontolle vaan eläviä ihmisiä jotka tekevät investointeja. Hieno paikka lähellä keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö Oulun museo ja tiedekeskuksen johtajat nimenomaan kannata eläinmuseon siirtoa Ainolaan? Syksyllä oli juttuakin Kalevassa. Muistanko oikein?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläinmuseo sopisi ja sopii edelleenkin niihin tiloihin, jotka on nimenomaan sitä varten rakennettu eli Linnanmaan nykytiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuosta eläinmuseon toivottomasta siirrosta Ainolaan on käytävä tämäntyyppistä keskustelua ja etsittävä vaihtoehtoja. Ainolan alakerta kuuluu kulttuurihistorialle eikä eläinmuseo sinne mahdu. Miksi yliopiston edustajat ovat niin hiljaa? Outoa että kaupungilta löytyy puoli miljoonaa eläinmuseon siirtoon mutta ei euroakaan Ainolan nykyisten näyttelyiden kehittämiseen. Museoväen katkeruus on oikeutettua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikea kuvitella miten varikon tiloilla voisi olla rakennushistoriallista arvoa. Tuosta päivittäin ohi ajavana ei voi kuin ihmetellä miten tuota ei ole jo aikoja sitten purettu, varsinkin kun sijaintikin on matkailun kannalta yksi Oulun keskeisimmistä. Sama homma kesäteatterin kanssa. Ihmeellisiä rötisköjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varikkorakennus on jokatapauksessa säilyttämisen arvoinen kohde. Oulu ei huolehdi omaisuudestaan, tähän asti varikkorakennus on ollut kokonaan huoltamatta, nyt kun on puhuttu sen purusta niin olipa uusittu jopa vesiränniäkin rakennuksessa. Oulu ei saisi koko ajan tuhota menneisyyttään. Missä ovat Oulun järkevät päättäjät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunginvarikko puretaan suunnitellun uljaan asuntomessualueen alta, myös Pyrinnnön- ja Oulun puhelimen talot tuhotaan. Kaikki vanha halutaan hävitettää Oulusta ja Suomesta, jopa maailmalla kehutut terveydenhoito ja peruskoulu on tulilinjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä idea! Parkkipaikkojakin on mukavasti. Muutama luuranko valojen kanssa ikkunoihin kurkistamaan, niin nalskuun menevät huomaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuiran puistossa olisi loistavat joukkoliikenneyhdeydet ja vielä muutama remontoimaton suojeltu rakennus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

229 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Hyvä kirjoitus. Hyviä esimerkkejä siitä, miten työstä on tehty ahdistavaa on kotisairaanhoitajat ja siivoajat, joiden ty... Lue lisää...
Liian suuret alueet ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image