Mielipiteet

Lukijalta

Åströmin tehdasmiljöö oivallinen museo­kes­kuk­sel­le

Mielipiteet 12.1.2018 7:00
Olavi K. Fält

Viime päivinä esimerkiksi Kalevan palstoilla on käyty ajoittain jopa kiivastakin keskustelua Oulun museoiden tulevaisuudesta ja siihen liittyen myös mahdollisesta kulttuuripääkaupunkihankkeesta.

Aihe on herättänyt runsaasti huomiota myös alan valtakunnallisten vaikuttajien keskuudessa, mikä kertoo siitä, että Oulun alueeseen liittyvä kulttuuriperinne on valtakunnallisesti merkittävää.

Vaikka käsite kulttuuri sisältää laajasti ymmärrettynä kaiken sen, mitä ihminen tekee ja on tehnyt, niin kuitenkin, kun puhutaan tässä yhteydessä kulttuurista, se on tulkittava suppeammin. Eli kulttuuri tarkoittaa lähinnä erilaisia kulttuurilaitoksia ja yhteisöjä, niiden ja yksityisten ihmisten uutta luovaa toimintaa sekä kulttuuriperinteen arvostamista ja kunnioittamista. Tästä näkökulmasta esillä olevat museosuunnitelmat eivät näytä oikein hyvin tukevan tätä kulttuurimääritelmää.

Mitä sitten pitäisi tehdä, jotta tässä asiassa päästäisiin eteenpäin ja samalla luotaisiin jotain uutta, jolla saattaisi olla merkitystä myös kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamiseksi?

Kuten Suomen arkeologian professorit ovat Kalevassa todenneet, Kierikki on sekä kansallisesti että kansainvälisesti erittäin merkittävä arkeologinen kohde, jonka edelleen kehittämisestä Oulun kaupunki voi olla vain ylpeä. Nyt on hyvä hetki markkinoida keskusta ja tuoda sen kautta alue entistä laajemman valtakunnallisen yleisön tietouteen.

Puolestaan museoiden kehittämisen yhteydessä on syytä katsoa koko kaunista jokisuistoa ja nostaa sen historialliset ja kulttuuriset arvot entistä vahvemmin esille sekä unohtaa kaavaillut suuret rakennushankkeet Hupisaarten paratiisipuistoon.

Alueelle voisi luoda Kyösti Oikarisen viittaama (Kaleva 9.1./Lukijalta) suuri lasten kulttuurikeskus ja valtakunnallisesti varsin merkittävä museokeskus tietomaa sen osana.

Åströmin vanha tehdasmiljöö rakennuksineen tarjoaa museokeskukselle oivallisen paikan. Rakennuksilla on pitkä oma tarinansa tehtaan perustamisesta vuodesta 1863 alkaen. Kunnostuksen jälkeen päärakennukseen voitaisiin sijoittaa Oulun kaikki museotoiminnat kokoelmineen eläinmuseosta alkaen ja rakentaa Kasarmintien ylittävä kävelysilta taidemuseoon.

Nykyisestä Ainolan museorakennuksesta ympäristöineen kehitettäisiin puolestaan lasten kulttuurikeskus erilaisine toimintoineen, joka liittyisi nykyisen keskusleikkipuiston alueeseen. Rakennukseen voisi sisällyttää esimerkiksi Koiramäki-tyyppiset kokoelmat ja näyttelyt.

"Kunnostuksen jälkeen päärakennukseen voitaisiin sijoittaa Oulun kaikki museotoiminnat kokoelmineen eläinmuseosta alkaen ja rakentaa Kasarmintien ylittävä kävelysilta taidemuseoon."

Tällä tavoin Oulu voisi tuoda valtakunnallisesti entistä enemmän esille sitä, kuinka kaupungille ovat tärkeitä lapset ja nuoret. Lasten kulttuurikeskuksena alueella olisi oma lapsiin liittyvä tarinansa, sillä sijaitsihan siinä aivan vieressä vuosina 1901-1940 toiminut Ainolan lastentarha. Kaunis rakennus tuhoutui talvisodan pommituksissa.

Näiden suunnitelmien toteuttamisen jälkeen meillä oululaisilla olisi koko alueelle kaupungin perustamisesta alkaen oma hieno tarinansa, jota voisimme ylpeinä kertoa kaikille vierailijoille.

Uskoisin, että näillä eväillä meillä olisi entistä suurempi mahdollisuus kilpailla asemasta kulttuuripääkaupunkina, mutta kuitenkin ennen kaikkea kunnioittaa vanhaa perinnettä ja samalla luoda lasten ja nuorten kautta uutta tulevaisuutta.

Olavi K. Fält

historian emeritusprofessori

Oulu

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Hupisaaret on ainutlaatuinen kokonaisuus, johon ei tulisi kajota, koska se menee rakentamalla pilalle ja rajoittaa alueen käyttöä, esim. siellä hupailemista, äänekkäitä tapahtumia, nurmikolla istumista ja pelien pelailua.

Keskellä aluetta olevan ränsistyneen varaston ja pihan saa korvata, mutta asuinrakennukselle sijainti on heikko. Ennemmin nykyisen taidemuseon rakennuksen tilalle voi laittaa asuntokolossin ja siirtää taidemuseon uuteen rakennukseen Mannenkadun päähän.

Tästä riippumatta maakuntamuseota voisi kehittää tai rakennuksen toiminta-ajatusta päivittää. Faktahan on, että se kiinnostaa noin sataa ihmistä vuodessa pääasiassa Oulun taiteiden yön aikaan. Kiinostavuutta tulee lisätä.

Paikka olisi mitä oivallisin elävälle kulttuurille, mutta tiloista en ole niin varma. Rakennus on tyyliltään hyvä, eikä sitä tule purkaa, jos se on kunnossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulipahan oltua "Rööterillä" töissä useampi vuosi,jatkui Fiskarsilla samassa tilassa ja sittemmin vielä Pallas-tuotteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

343 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image