Mielipiteet

Lukijalta

Am­mat­ti­kor­kea­kou­lus­ta valmistuneet las­ten­tar­han­opet­ta­jat eivät menetä kel­poi­suut­taan

Mielipiteet 1.6.2018 8:30
Kirsi Alila, Tarja Kahiluoto

Kaleva julkaisi 28.5. Lapin ammattikorkeakoulun lehtorien Seija Järven ja Sari Leppälän mielipidekirjoituksen, jossa esitettiin huoli lastentarhanopettajien määrän vähenemisestä.

Kirjoituksessa esitetään, että eduskuntakäsittelyssä oleva varhaiskasvatuksen lakiesitys kaventaisi sosionomien mahdollisuutta toimia varhaiskasvatuksen opettajan tehtävissä. Samalla pelätään, että pätevän henkilökunnan saanti varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin heikentyisi.

Ammattikorkeakoulusta valmistuneet lastentarhanopettajat eivät menetä kelpoisuuttaan. Kaikki henkilöt, jotka ovat kelpoisia lastentarhanopettajaksi lain tullessa voimaan, ovat työuransa loppuun saakka kelpoisia varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin riippumatta siitä, ovatko he sosionomeja vai kasvatustieteen kandidaatteja. Kukaan ei siten menetä kelpoisuuttaan tai ammattiaan.

Myös lain voimaan tullessa opiskelemassa olevat ja vuonna 2018 opintonsa aloittavat valmistuvat halutessaan varhaiskasvatuksen opettajiksi, jos opinnot valmistuvat viimeistään 31.7.2023.

"Päiväkotien uutta henkilöstörakennetta aletaan soveltaa vuodesta 2030 lähtien, jotta varhaiskasvatuksen järjestäjät ehtivät riittävästi varautua uudistukseen ja tarvittava määrä henkilöstöä saadaan koulutettua."

Lakiuudistuksen keskeisenä tavoitteena on vahvistaa korkeammin koulutetun henkilöstön osuutta päiväkodeissa ja samalla huolehtia päiväkotien aidosta moniammatillisuudesta niin, että myös yliopistokoulutuksen saaneita varhaiskasvatuksen opettajia olisi jatkossa saatavilla ja riittävä määrä henkilöstössä. Tästä syystä myös varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikkoja yliopistoissa lisätään. Lakiesityksen tavoitteena on myös selkiyttää eri koulutustaustoista tulevan henkilöstön tehtäviä ja vastuita.

Monialaista koulutusta ja osaamista tarvitaan varhaiskasvatuksessa jatkossakin ja kaikkien osaamista arvostetaan, niin varhaiskasvatuksen lastenhoitajan, sosionomin tai opettajankin. Opetus- ja kulttuuriministeriö seuraa valtakunnallisesti ja alueellisesti henkilöstömäärien kehittymistä.

Päiväkotien uutta henkilöstörakennetta aletaan soveltaa vuodesta 2030 lähtien, jotta varhaiskasvatuksen järjestäjät ehtivät riittävästi varautua uudistukseen ja tarvittava määrä henkilöstöä saadaan koulutettua.

 

Kirsi Alila

opetusneuvos

Tarja Kahiluoto

opetusneuvos

opetus- ja kulttuuriministeriö

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image