Mielipiteet

Lukijalta

Alistummeko siihen, että viimeinen suomalainen kuolee yksinäisenä vanhuuteen isossa kaupungissa?

Mielipiteet 27.2.2018 7:00
Arto Tahkola

Kaikki muuttavat kaupunkiin tai ainakin kaikkien pitäisi muuttaa ja mieluiten isoon kaupunkiin. Ja mitä nopeammin, sen parempi.

Kansamme ikääntyy niin, että tällä vauhdilla täällä ei kohta tunnu olevan kuin vanhusväestöä. Ja mitä nopeammin keski-ikämme nousee, sen paremmin sekin tuntuu sopivan tämän hetken mantraan.

Molempiin ilmiöihin tehdään nyt tilastoa ja käppyrää toisensa jälkeen. Ikääntymisen todistelijat löytävät sopivia ajanjaksoja kunkin alueen kuolemisen ennustamiseen.

Aluetutkija Timo Aro ilmoitti jo twitterissä ja Kalevan jutussa (21.2.) yli 65-vuotiaiden suhteellisen osuuden väestöstä vuonna 2035. Onko jossain päätetty Suomen ikärakenne 20 vuoden päähän?

Kyllä kait poliittisten päättäjien halu on, että väestö säilyy elinvoimaisena. Sitä varten meillä on eduskunta ja muut päätöksentekotasot, että toimet tukisivat tervettä kehitystä.

Muissakin maissa on sama tavoite. Juuri luin (KL 20.2.), että Venäjällä saa toisesta lapsesta kertasuorituksena 6 400 euron ”äitiyspääoman”, joka on tarkoitettu asuntolainan lyhennykseen, remonttiin tai lapsen myöhempiin opintoihin. Toki muut tuet ovat siellä pieniä.

Suomessa on puntaroitava, kannattaisiko alkaa kunnolla tukemaan lapsiperheitä. Lapsiperheköyhyyden torjuminen on jo sivistysvaltion perustehtäviä. Kyllä kait on arvioitavissa, mikä hyöty olisi syntyvyyden merkittävästä noususta, jotta 20 vuoden päästä ikärakenne olisi terveempi.

Kaupungistumista halutaan edistää osin ideologisista syistä, jos kohta taloudellisiakin perusteita löytyy. Vuosi sitten EK:n ekonomisti Penna Urrila ja SAK:n pääekonomistina toiminut Olli Koski esittivät, että 500 000 suomalaisen pitäisi nyt muuttaa maalta kaupunkeihin. Heidän mukaansa valtava muuttoliike tukisi talouskasvua.

Epäilemättä Suomen ”toiseen kertaan” rakentaminen velaksi aiheuttaa jossain säpinää, mutta onko meillä tähän varaa? Samalla toisilla alueilla syntyy valtavia omaisuusmenetyksiä.

Vai ryhdymmekö toimenpiteisiin suunnan muuttamiseksi. Eihän takavuosien kehityksen tarvitse olla tulevaisuuden tie.

Timo Aro suoltaa toinen toistaan värikkäämpää graafia milloin minkäkin alueen tyhjenemisestä. Välillä on todisteita siitä, miten XX vuodessa on lisääntynyt neliökilometrin suuruiset ruudut, joissa ei asu kukaan. Graafeissa ei edes lue, että tämä on ennuste, vaan luvut on esillä kuin faktoina. Hypo julistaa Ylellä (23.2.), että nyt on kaupunkien kesken alkanut pudotuspeli asukkaista.

Mitä voitamme todistellessamme toisillemme ikääntymistä ja tyhjentymistä? Andre Noel Chaker kirjoittaa kirjassaan The Finnish Miracle: ”Omaperäiset kansalliset arvot ja toimintatavat ovat antaneet Suomelle kilpailuedun, jonka avulla maa on rakentanut kadehdittavan rauhan ja kestävää vaurautta”.

Hyvää ja rehellistä on tunnistaa tilanne ja historia, mutta johtopäätöksiä voi tehdä kahdenlaisia. Alistummeko siihen, että viimeinen suomalainen kuolee yksinäisenä vanhuuteen isossa kaupungissa. Oletko se sinä tai lapsesi ?

Vai ryhdymmekö toimenpiteisiin suunnan muuttamiseksi. Eihän takavuosien kehityksen tarvitse olla tulevaisuuden tie. Noelin teoksesta sanottu: ”Oivaltava kirja siitä, miten voitetaan Suomen tapaan.” Valitaan voittava reitti ja päämäärä.

Arto Tahkola

kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen (kesk.)

Kempele

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ei tee niitä lapsia jos ei ole siihen elämäntyyliin varaa. Ei sitä myöskään pidä muoden alkaa toisille kustantamaan. Ennemmin investoidaan tekoälyyn ja robotteihin, sillä se on kansantaloudellisesti järkevämpää ja ennen kaikkea ekologisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinen suomalainen? Suomalaiset, tuo ihmeellinen ihmisen erityislaji...

Asiasta itsestään: Kaupungistuminen tapahtuu kaikkialla maailmassa ja on tosiasia, vaikka keskustalaiset edelleen haluaisivat maailman olevan toisenlainen. Hiipuvien alueiden tekohengittäminen ja ihmeellinen syrjäseutunostalgia on hulluutta. Hyvä olisi keskittyä nykytilanteeseen ja tulevaan ja miettiä niihin liittyviä kysymyksiä eikä taistella tuulimyllyjä vastaan vanhentuneiden ideologioiden hiekkaperustuksella. Katse tulevaan, keskustalaiset!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuh no todellisuudessa ihmisiä ei ole juurikaan tarvinnut kehottaa muuttamaan kaupunkeihin, vaan nuorilla ei yksinkertaisesti ole syrjäseuduilla kouluttautumiseen tai työllistymiseen mahdollisuuksia. En usko, että suurin osa haaveilee matalapalkkaisista pätkätöistä kelkkasafaribisneksessä.

Kirjoituksen typerin yksityiskohta on äärimmilleen mutkat suoraksi vedetty kauhukuva. Olisko sitten jotenkin idyllisempää että yksi kerrallaan kuoltaisiin yksinäisinä jossakin itärajan kylässä?

Jos maaseutu halutaan pitää hengissä niin siellä pitää olla mahdollisuus tulla toimeen muutenkin kuin tukien varassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

52
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
46
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
15
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image