Mielipiteet

Mainos
Lukijalta

Aktiivimalli on meissä si­sä­syn­tyi­nen, ei siihen tarvita poliittista ohjausta

Mielipiteet 8.1.2018 7:00
Birgitta Niskanen

Valtiovallan työllisyystavoite on 72 prosenttia vuoden 2019 loppuun. Kaleva uutisoi työllisyysasteen nousemisesta yli 70 prosentin. Hyvä, suunta on siis oikea.

Työttömyys vs. työllisyys. Työssäkäynti ei takaa hyvinvointia. Monessa työssä työskennellään matalapalkka-aloilla, jossa nettopalkalla ei tahdo kattaa normaalia elämää.

Elämää, jossa sinkku maksaa kaiken itse. Elämää, jossa perheellinen maksaa kaikesta enemmän. Elämää, jossa työeläkettä saavat eivät voi välillä kustantaa lääkkeitään, puhumattakaan kansaneläkkeen saajista.

Normaali palkansaaja ei Suomessa rikastu, siitä pitää verotus huolen. Hyvä kun pitää, meillä on verotuksen kautta yksi maailman parhaita kouluverkkoja, joka sisältää myös ilmaista kouluruokaa.

Meillä on osaava julkinen terveydenhuolto, jossa sote-uudistus etenee letkajenkan tahtiin. Kiire älköön pilatko uudistusta.

Mistä työttömyys syntyy? Mikään ei ole yksiselitteistä, joskus oltiin omavaraisia, sitten siirryttiin vaihdantatalouteen, sitten tuli raha ja maailma alkoi pyöriä markkinatalouden voimalla.

Markkinatalouden voimissa pyörivissä yrityksissä tulos tai ulos -periaate voi olla kohtalokas.

Mikä tulee huipputuloksen tehneestä työntekijästä, joka ei seuraavana vuonna yllä samaan tulokseen? Mikä tulee yliopistosta valmistuneesta vuosia huippu-uraa luoneesta innovatiivisesta työntekijästä siinä vaiheessa, kun työpaikka siirtyy ulkomaille halvemman työvoiman ja verotuksen perässä? Mikä tulee perusduunarista, kun automaatio tekee saman työn, muuta halvemmalla ja nopeammin? Mitä tulee opettajasta, joka opettaa muuttotappiollisessa kunnassa?

Työtön, jolla on koti, elämä ja ehkä perhe. Työtön, joka ei voi muuttaa kehäkolmosen sisäpuolelle, jossa työpaikat ovat, mutta asuntoa ei. Työtön, joka päättää lähteä opiskelemaan, mutta ei sitten saakaan ansiosidonnaista, koska opiskelu on pääsääntöistä.

Opiskelupaikan vaikutuksesta päivärahaan ei saa ennakkopäätöstä, ja kun päätös sitten tulee, se voi olla kielteinen ja valitusoikeutta ei ole. Toisessa kopissa samaa työtä tekevä virkailija antaa erilaisen päätöksen toiselle, vastaavassa tilanteessa olevalle työttömälle.

Työttömästä yrittäjäksi tie on vaikea. Ei voi olla työtön eikä saada päivärahaa, jos on yrittäjä. Starttirahaa saa muutaman satasen kuukaudessa, jos idea on uusi ja toimiva.

"Enemmän tarvitaan niitä päätöksiä, jossa työtekijä saa työttömänä ollessaan tienata rahaa ilman, että sillä on vaikutusta päivärahaan."

Työttömyyttä ei pidä yleistää. Media nostaa esille muutamia työttömyyttä väärinkäyttäviä ihmisiä, jotka taas käyttävät mediaa hyväkseen esimerkiksi kirjan markkinoinnissa. Meillä suomessa lapset kasvatetaan vastuullisiksi veronmaksajiksi. Aktiivimalli on meissä sisäsyntyinen, ei siihen tarvita poliittista ohjausta.

Enemmän tarvitaan niitä päätöksiä, jossa työtekijä saa työttömänä ollessaan tienata rahaa ilman, että sillä on vaikutusta päivärahaan. Työnantajat saavat sijaisia, joiden ei tarvitse keikkaa vastaanottaessaan miettiä, mitä taloudellisia vaikutuksia lyhyellä työn vastaanottamisella on ja milloin seuraavan kerran saa liitosta rahaa tämän työkeikan takia.

 

Birgitta Niskanen

varavaltuutettu (kesk.), Kempele

 

 

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (52)

Aktiiviset Arkadian mäellä.
Eivät taaskaan näe metsää puilta. Haenko koulutukseen vai tukipalveluun! Onkohan järkevää viedä paikka nuoremmilta,joille olisi hyötyäkin toimista.Aktiivisuus on hyvä asia,mutta järki puuttuu pakkolaeista.Minulle ei tuota ongelmaa istua "kursseilla",mutta en näe hyötyäkään siinä tällä iällä.Nostetaan vain palkkoja ja sopeutumiseläkkeitä,niin pättäjät pärjäävät. 4,65% ois hyvä korotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykydemarit ja vihreät välttelevät oikeita töitä viimeiseen saakka. Kepulainen ei kohtaa näitä lintsareita elämässään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä. Muuttakaa nuoret ja kaikki työn perässä, ulkomaille. Ainakin niin kauaksi aikaa kun keskustapuolue ja kokoomus häärää maan johdossa "työpaikkoja lisäävien" esitystensä kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan hyvin voitas maksaa porkkanaa sille joka aktiivisesti hakee töitä.Voisko asiaa näinkin tarkastella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyyden syy on poliitikoiden aiheuttama. Poliitikot ovat tehneet paljon talouden virheitä jotka ovat aiheuttaneet rakenteellista työttömyyttä. On ollut kilpailukykyn ja ostovoiman heikentymistä, julkisen talouden menojen kasvattaminen, jne.

Hyvä aktiivimalli olisi luoda lakipykälä jossa poliitikon palkka määräytyisi talouden tilan mukaan. Kansanedustajien ja ministeriöiden palkkoja tulisi leikata prosenteissa yhtä paljon kuin on valtion budjetin alijäämä, eli tällä hetkellä 10%. Sama koskisi kaikkia kaupungin johtajia ja kunnanvaltuutettuja jos kaupungin budjetti on retuperällä.

Moni poliitikko on rahan ahne joten poliitikot olisivat valmiita mihin tahansa että palkkaa ei leikattaisi alijäämän takia. Hyvin nopeasti valtion ja julkisen talouden budjetit olisivat tasapainossa ja Suomessa olisi täysi työllisyys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten yrittäjät vastaavat aktiivimalliin. Ensinnäkin haamutyöpaikat pitää poistaa työstä oikea palkka jolla tulee toimeen.
Muutaman tunnin työ viikossa ei ole oikeaa työtä,sotkee vaan koko tukiviidakon lisää turhaa pyrökratiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

´
Kansalaisaloitteella on nyt 115.428 allekirjoitusta. - Tolkunihmisiltä.

Yllättävä vähän.
_

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömyys syntyy oikeiden työpaikkojen puutteesta, kun ei anneta tehdä töitä, ei palkata kun keinottelemalla tienaa paremmin.

'' Työttömyyttä ei pidä yleistää. Media nostaa esille muutamia työttömyyttä väärinkäyttäviä ihmisiä. '' - Ei niin, työttömistä 99,9 % on tunnollisia lainkuuliaisia kansalaisia etsimässä mahdollisuutta toteuttaa oikeuttaan ansaita oma ja läheistensä elantonsa sekä toteuttaa itseään omalla rehellisellä työllään.

Olemme menossa koko ajan syvemmälle rappioon kohti entistäkin raaempaa feodaalivaltiota.
Maailma on todella pahasti sairas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipas paljon tyhjän puhumista. Aika huono vertaus kun puhutaan palkansaajien verotuksesta ja kouluruuasta. Palkansaajilla on varaa maksaa kouluruoka ja ilmainen opiskelu mutta maksukyky on koetuksella kun pitää maksaa miljardeja maksavat sosiaalituet, eläkkeet, yms suuret menot. Kohta pitäisi maksaa 10 miljardia maksavat uudet taisteluhävittäjät joilla vain leikitään sotaa.

Työttömyys tulee siitä että talous ja verotus on epätasapainossa. Suomessa on ollut pitkään ongelmana ostovoiman heikentyminen, palkkatason nousu ja verotuksen kiristyminen. Tämä aiheuttaa sen että ihmisillä ja yrityksillä on entistä heikommat mahdollisuudet työllistää ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...Työssäkäynti ei takaa hyvinvointia. Monessa työssä työskennellään matalapalkka-aloilla, jossa nettopalkalla ei tahdo kattaa normaalia elämää...."

Tämä on kepukokoomuksen tavoite.
Ihmisistä ei välitetä.
Firmoille annetaan tukea.
Muistakaa kun äänestätte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi meillä on lukot asuntojen ovissa vaikka olemme kaikki niin rehellisiä?

No siksi kun emme kaikki ole niin rehellisiä.

Miksi meille tulee aktiivimalli vaikka kukaan meistä ei keplottele työttömyyskorvauksilla ja muilla yhteiskunnan antamilla tuilla?

No tietysti siksi kun...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mites se keskustapuolueen jäsen kirjoittelee aktiivimallia vastaan, vaikka keskusta juurikin ollut ko. mallia käyttöön panemassa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etkö ole kuullut kahdella hevosella ratsastamisesta? Tällaista näkee sirkuksessa ja politiikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On turhanpäiväistä väitellä puolesta tai vastaan. Se mihin aktivointi-toimilla pyritään, paljastuu melko nopeasti. Taustat päätökselle ovat jo kaikkien tiedossa ja tulema on helposti arvattavissa. Pian nähdään totuus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) katsoo, että aktiivimallin avaamista vapaaehtois- ja järjestötyölle tulisi harkita.
Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen esitti viime viikolla Uuden Suomen haastattelussa toiveen, että työtön voisi tulevaisuudessa osoittaa aktiivisuutensa myös vapaaehtoistyöllä tai ”muulla palkattomalla työllä”.
Ministeri Lintilä vahvisti Ylen Ykkösaamussa, että palkaton talkootyö tai muu vapaaehtoistoiminta ei tällä hetkellä kerrytä niin sanottuja aktiivisuuspisteitä. Hänen mukaansa tätä voidaan kuitenkin harkita huhtikuun ”tarkastuspisteellä”, kun hallitus miettii mallin jatkokehitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyystavoite 72% saavutetaan vaikka uusia työpaikkoja ei syntyisi yhtään. Työllisyys% lasketaan olemassa olevan työvoimaikäisten määrästä ja tämä määrä laskee jatkuvasti. Tietysti työllisyysprosentti paranee vähitellen kun työvoiman määrä josta se lasketaan on pienempi.
Työllisten määrä pitäisi suhteuttaa väestön määrään eikä työikäisten määrän joka on vinoutuneesta ikärakenteesta johtuen harhaan johtava mittari tllisyydestä huoltosuhteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos se aktiivimalli on jo sisäsyntyinen, niin ei kai sitten aktiivimallin poliittisesta ohjauksesta mitään haittaa ole? Eihän se vaikuta mihinkään koska "sisäsyntyinen".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin tota kaikki mitä jutussa kerrotaan. Kuin lukisi omaa kokemusta aikuisopiskelijana ja työttömänä. Töihin mielis, töitäkin olisi olemassa, mutta kuka maksaa palkan. Kun päivärahan ja pätkätyön jälkeen maksaa laskut ei jää ylimääräistä. Ruokaan just ja just - onneksi työtö pärjää puurollakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimalli ei todellakaan ole kaikilla "sisäsyntyisesti". Tunnen useita henkilöitä joilla töiden välttely paremminkin on. Muutama heistä tekee sen verran töitä että saa liiton päivät nollattua ja sen jälkeen kaikin keinoin vältellään pari vuotta töihin kutsua. Tai sitten on jo totuttu elämään Kelan päivärahalla eikä yritetä hakea aktiivisesti töitä. Varmasti on ihmisiä jotka aktiivisesti hakevat töitä tosissaan, minä en vain tunne yhtään sellaista joka ei olisi jo työllistynyt niin tahtoessaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiven kovassa työpaikka myös pätevillä hyvin koulutetuilla. Ylikoulutettu liian kokenut tai keski-ikäinen,haastavaa!
Haasteita vasta valmistuneilla niin nuorilla kun alan vaihtajillakin.
Itse en tunne ketään työtä vieroksuvaa. Tiedän että pätkätyötä kuten päivän osa-aika huki jäänyt väliin taloudellisista syistä...
Johtopäätöksiä voi toki vapaasti tehdä kukin ja leimata jokainen työtön. Leipänsä eteen joutuu moni päätöksensä tekemään ja ilmaiseksi ei yleensä kukaan lähde tekemään ja vieläpä maksaamaan matkat eväät ja järjestää lastenhoitoa jne
Fakta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (52)
Mainos
Mainos

Uutisvirta

77
Nuorten tupakointi vähentynyt, kannabiksen käyttö suomalaisten keskuudessa yleistynyt
76
Kerro meille: Mikä tärkeä tuote on kadonnut ruokakaupan hyllyltä? Mitä kaipaat sinne takaisin?
61
Jyväskylän yliopisto aloittaa esiselvityksen presidenttiehdokas Laura Huhtasaaren gradusta - tutkii plagiointiväitteet
57
Oulu haluaa kaupunkilaisilta kehittämisideoita Ou jees! -kampanjalla –  "Sykkivä keskusta ja kyllä kylillä kelpaa"
45
Linnanmaan yhteiskampus etenee, alueelle kehitetään yritysaluetta - havainnekuviin piirretty myös raitiovaunurata
39
Suomi haluaa tehostaa ilmatorjuntaa yli 10 kilometrin korkeudessa - tarjouspyyntöjä uusista ohjuksista valmistellaan
35
Rinnettä alas jopa 80 kilometriä tunnissa – Kempeleen Köykkyriin Suomen neljäs alamäkiluistelurata

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

187 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Merja Kyllönen ylivoimainen !

Näistä presidettiehdokkaista harvoja joka keskittyi omaan sanomaansa eikä keskittynyt louskuttamaan muiden virheitä! Ehk... Lue lisää...
Nuusa

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.1.

Naapurit

18.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image