Mainos

Ruskeakarhu

Karhulajit 27.11.2006 10:47
Kaleva
Ruskeakarhu eli maakarhu (Ursus arctos) elää Euroopassa, Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa. Se on karhulajeista laajimmalle levinnyt. Sen elinympäristö vaihtelee lehti- ja havumetsistä kuiviin aroihin sekä arktiseen tundraan.

Venäjällä on arviolta 36 000 karhua ja muualla Euroopassa noin 14 000. Tänä vuonna Suomen karhukanta on runsas 800 karhua. Kesällä se on parisataa suurempi, mutta syksyn tullen osa karhuista siirtyy rajan yli talviunille.

Karhuja elää koko Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kanta on vahvin Itä-Suomessa ja Lapissa, mutta lajia tavataan säännöllisesti myös Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Maailmanlaajuisesti karhu ei ole uhanalainen, mutta Suomessa se on luokiteltu silmälläpidettäväksi.

Karhun ruumiin pituus vaihtelee reilusta metristä jopa kolmeen metriin. Naaraat painavat 45-170 kiloa ja urokset 47-300 kiloa. Suomen tähän asti suurin karhu tavattiin Kuhmon Viiksimossa lokakuussa. 373 kiloa painanut mahtiuros nimettiin Jakiksi.

Euroopan karhut elävät sisämaassa, eivätkä siksi kasva yhtä suuriksi kuin Alaskan ja Venäjän rannikkoseuduilla tavattavat yksilöt, joiden valtavat mitat johtuvat proteiinipitoisemmasta ruokavaliosta. Pienellä töpöhännällä on pituutta 5-15 senttiä ja se on osittain piilossa turkin sisällä.

Karhun turkin väritys vaihtelee mustanruskeasta kellanruskeaan.

Kuulo- ja hajuaisti ovat karhun tärkeimmät aistit, joilla se tekee itselleen selkoa ympäristöstään. Näihin aisteihin verraten karhun näkökyky on heikohko.

Karhulla on monipuolinen äänivalikoima. Se saattaa karjahdella, murista ja mörähdellä. Yleisimmin tunnettu karhun äänistä on sen vihellys. Yllätetty karhu saattaa pakonsa aikana pysähtyä viheltämään.

Karhut ovat kanta-astujia ja pystyvät helposti nousemaan takajaloilleen. Kulkiessaan ne liikuttavat saman puolen raajoja yhtä aikaa.

Harmaakarhu (Ursus arctos horribilis) elää elää Pohjois-Amerikassa Kalliovuorten metsissä.

Alaskassa elävä Kodiakinkarhu (Ursus arctos middendorffi) kasvaa kolmimetriseksi ja painaa 800 kiloa. Näillä luvuilla se on suurin nykyisistä petoeläimistä.

Syyriankarhu (Ursus arctos syriacus) on pienin alalajeista. Se on muiden karhujen tapaan kaikkiruokainen. Se oli ennen yleinen alueella joka ulottui Lähi-Idästä Iraniin mutta katosi alueelta 1900-luvun alussa. Nykyisin arvellaan niitä olevan enää eläintarhoissa.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Viheltääkö karhu oikeesti.lastensatujen karhut tietenkin.Mutta kai ajokoirakin oppii jos karhu pystyy viheltämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olishan se hyvä jos saisi näytteen tai tieteellisesti todistetuksi.Muuten kuuluu lähinnä kansansatuihin.Niissä tietenkin karhut viheltää ja tekee paljon muutakin.Ja niinhän saduissa kuluukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Äänestäkää työttömät

166 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

kokoomuksen Vapaavuori:Sunnuntailisät pois työntekijöiltä!!

Hallituksen oikeistohuuma halutaan hyödyntää sataprosenttisesti. Vuosikausien ajan on tehty tupokierroksilla 0-ratkaisuj... Lue lisää...
ahneella on...

Uutiset osastoittain

Menokalenteri

ke
29.3.
Pirjo Sohlo "Matkalla tuntemattomaan"
Kulttuuri
ke
29.3.
Höyhtyän Välke
Yhteisöt
ke
29.3.
Lastenvaatteiden tuuletus - Suomi 100
Kulttuuri
ke
29.3.
Eläinmuseo
Kulttuuri

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image