Mainos

Jääkarhu

Karhulajit 27.11.2006 10:47
Kaleva
Jääkarhu (Thalarctos maritimus) on kellanvalkoturkkinen arktisten alueiden laji. Suurimmat urokset ovat noin 2-2,5 metriä pitkiä ja voivat painaa jopa 600 kiloa. Naaraat ovat noin puolet uroksia pienempiä.

Jääkarhun paksu turkki eristää hyvin sekä vedessä että kuivalla maalla. Myös karhun korvien pieni koko vähentää lämmön haihtumista. Muihin karhuihin verrattuna jääkarhun kaula ja jalat ovat pitemmät.

Jopa satoja kilometrejä uiva ja jopa yli 50 kilometriä päivässä vaeltava jääkarhu käyttää ruokanaan muun muassa hylkeitä, kaloja ja jopa maitovalaita. Jääkarhu pyydystää hylkeitä makaamalla hylkeen hengitysaukon vieressä odottaen hylkeen tulemista pintaan. Hylkeen tärkein osa jääkarhulle on sen rasva.

Jääkarhut elävät 20-25 vuotta. Naaraat synnyttävät neljän ikävuoden jälkeen. Pentuja syntyy yleensä kaksi, mutta toisinaan myös neljä. Ne selviävät aikuisikään 30-50 prosentin todennäköisyydellä. Pentuja syntyy noin kolmen vuoden välein, sillä pikkukarhut pysyvät emonsa luona noin 2,5 vuotta.

Jääkarhuista vain naaras nukkuu talviunta.

Täysin tarkkaa jääkarhujen lukumäärää ei tiedetä, mutta arvio liikkuu 22 000-25 000 karhun välillä. Jääkarhuja uhkaavat muun muassa teollistuminen, liikametsästys ja ihmisten aiheuttamat häiriöt, kuten öljyn ja kaasun etsiminen sen elinalueelta. Kanadan arktisilla alueilla, joilla elää noin 60 prosenttia jääkarhupopulaatiosta, alkuperäiskansat metsästävät vuosittain noin 700 jääkarhua.

Vakava uhka jääkarhulle on ilmaston lämpeneminen. Sen seurauksena arktinen jää paitsi sulaa aikaisemmin myös muodostuu myöhemmin joka vuosi, ja jääkarhuille jää näin ollen vähemmän aikaa ravinnon hankkimiseen. Ilmaston lämpeneminen vaikeuttaa jääkarhun elämää myös heikentämällä ravinnonsaantia. Jos lämpeneminen jatkuu nykyistä tahtia, kuolee jääkarhu sukupuuttoon jo sadan vuoden päästä.

Kanadan WWF eli Maailman luonnonsäätiö toimii aktiivisesti yhteistyössä kansainvälisen luonnonsuojeluliiton kanssa jääkarhujen suojelemiseksi. WWF:n aloitteesta jääkarhuille on perustettu muun muassa kolme suojelualuetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Jääkarhuja on ollu maailmassa noin 130 000 vuotta, ja sinäaikana pohjoisnapa on ollut täysin jäätön monta kertaa, ja nyt ei edes ole missään oikeasti todistettu että pohjoisnapa sulaisi, IPCC:n pieleen menneet tietokonemallit kun ei ole mitään todisteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

192
Kaupasta saa maaliskuusta alkaen nelosolutta – eduskunta päätti alkoholiprosentin noususta kahdessa tiukassa äänestyksessä
115
Näin Oulun vaalipiirin kansanedustajat äänestivät alkoholin prosenttirajan nostosta
49
"Prinssiä" epäillään törkeistä talousrikoksista - Rami Jaberina tunnetun miehen yrityksen konkurssi raukesi varojen puutteeseen
39
Ylen väittely: Uhkaako Venäjän karhu Suomea vai ei? Huhtasaari pitää naapuria potentiaalisena uhkana
34
Kristillisten Päivi Räsäsen viivytysyritys epäonnistui - alkoholilain kiivas käsittely jatkui yötä vasten
34
Muhoslainen ministeri Mattila äänesti hallituksen alkoholiesitystä vastaan – ei kommentoinut, käveli karkuun
30
Tulevatko vahvat oluet ruokakauppoihin? - Pitkä kiista voi ratketa tänään eduskunnan äänestyksissä
Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Pähkinä purtavaksi....

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Äänestän Väyrystä presidentinvaalissa

Eilisessä vaalikeskustelussa Niinistö joutui puolustelemaan yhdessä Lipposen kanssa tekemäänsä rahaliittoon liittymisepä... Lue lisää...
...ollakkovaiei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

14.12.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image