Mainos

Niilo Raappana bongaa Oulunsalossa kiinnostavia lentokoneita – radiopuhelin pitää ajan tasalla

Niilo Raappana on harrastanut lentokonebongausta lapsesta asti. Viisi vuotta sitten hän alkoi myös kuvata koneita. KUVA: Maija Pylväs
Kale! 12.10.2017 19:43
Maija Pylväs

Muhoslainen Niilo Raappana, 16, istuskelee Oulun lentoaseman kahviossa perjantaina koulupäivän jälkeen. Aseman aikataulunäytöille päivittyy koneiden lähtö- ja laskeutumisajat, mutta Raappana kuuntelee radiopuhelimella lennonjohdon ja lentokoneiden välisiä keskusteluja pysyäkseen paremmin perillä aikatauluista. 

– Tämän avulla saan tarkat tiedot, milloin koneet saapuvat ja lähtevät Oulun päässä. Lennonjohto esimerkiksi antaa koneille laskeutumisluvat ja milloin lähtevät koneet saa käynnistää. Muutenkin kiinnostaa, mitä siellä puhutaan. Välillä puhutaan suomeksi, välillä englanniksi. Tällaisen radion voi hankkia kuka haluaa, Raappana tietää kertoa.

Raappana harrastaa lentokonebongausta, mikä hänen kohdallaan tarkoittaa yleistä kiinnostusta lentokoneisiin sekä nykyään myös koneiden kuvaamista.  Lentokentillä hän on hengaillut pienestä pojasta lähtien.

Reissuja Helsinkiin vartavasten

– Kun olin lapsi, isäni lensi pienkokeita. Ensimmäisen kerran olin koneen kyydissä muutaman kuukauden ikäisenä. Paljon on tullut muutenkin pyörittyä lentokentillä. Viisi vuotta sitten aloin ottamaan kameran mukaan näille reissuille.

Ulkomaille matkustaessaan Niilo Raappanaa tietysti kiinnostaa kaikki, mitä lentokentillä näkyy. Lentääpä hän toisinaan Oulusta Helsinkiin pelkästään kuvausreissulle.

– Oulussa ei mitään kovin erikoisia koneita yleensä näy, mutta esimerkiksi toissa talvena oli mukava käydä seuraamassa muutamia satunnaisia laajarunkoisia koneita.

Kiinnostus lentokoneisiin on johtanut alan opintojen pariin. Yläkoulun jälkeen Raappana aloitti lentoasemapalvelujen koulutusohjelmassa Kempeleessä.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Hyvä harrastus. Paikka vaan on melko rauhallinen. Heathrow ja Hongkong sopisivat paremmin tuohon harrastukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finnairia, Norwegiania, joku ruotsalainen pikku potkuriturbiini härpäke, joka sahaa Oulun ja Tromssan väliä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentouteliaana katselen joskus flightradar24:sta reaaliaikaista lentoliikennettä vaikkapa mistä. Voi seurata pääseekö emäntä lomalennolla hengissä Kanarialle tms..

( flightradar24.com/data/airports/oul )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai pitää radiopuhelin ajantasalla. Eikös pikemminkin radio jossa ilmailutaajuudet? Minun tietääkseni ilmailuradiopuhelin vaatii asianmukaisen luvan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vaatii luvan jos sitä käyttää toiseenkin suuntaa eli viestintään..hohhoijaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo tosiaanki jäi mietityttämään. Eikö tuo ole riski, jos jokainen voisi ostaa radion, josta kuulee lentäjien ja lennonjohdon välisen keskustelun. Kuuleeko poliisien taajuudet?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän poliisienkin tehtävät kuuli radioscannerilla vielä 15 vuotta sitten.. hetuja myöten kaiken. Nyt se on salattua, ilmailuliikenne on ollut avointa aina. Sieltähän kuulee mm kaappaus uhat ym. Tuskin lentoliikennettä salataan ikinä kun tutkat näyttää koneet jokatapauksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lentokoneita katsellessa saa raitista ilmaa, lohikäärmeitä katsellessa rikinkatkuisia aivopieruja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Lapsella kaksi äitiä ?

Olisin mielelläni ollut kahden äitini kaltaisen naisen lapsi. Lue lisää...
Alkoholisti-isän poi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

17.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image